NARAVNI VIRI, NAŠE NAJVEČJE BOGASTVO

Dražbena hiša Christie’s naj bi na prihajajoči spomladanski razprodaji na dražbo postavila največji diamant v zgodovini. Impresivni 228,31 karatni kamen, imenovan »The Rock«, ima ocenjeno vrednost od 20 milijonov USD do 30 milijonov USD (približno 18 – 27 milijonov EUR) in je uradno šel skozi roke treh prejšnjih lastnikov.

Pri Christie’s so za kamen prvič slišali od njegovega prvotnega lastnika pred približno dvema desetletjem, zanimiov pa je, da je hiša sodelovala pri prvi transakciji kamna.

Rahul Kadakia je za Robb Report povedal: “Pri Christie’s sem že 25 let, podjetje samo pa obstaja že 256 let in v vsem tem času je to največji beli diamant, ki je bil kdaj naprodaj na dražbi.” Kadakia je podal dodatne informacije o ozadju prodaje in navedel: »Trenutni lastnik se je odločil, da je trg precej zdrav, kar je res. Trg diamantov je trenutno še posebej aktiven. Naša dražbena prodaja lani je podvojila prodajo iz leta 2020.”

Zgoraj sii lahko ogledate še en diamant na dražbi, THE FLAWLESS STAR.

Glede na podrobnosti je bil diamant v obliki hruške izkopan in poliran v Južni Afriki in ima barvo G. Čisti kamen VS1 je menda največji obstoječi diamant v obliki hruške v D-Z barvi, ki ga je kdaj ocenil laboratorij GIA. Prej je bil največji dragi kamen te vrste, ki so ga prodali pri Christie’s, 163,41-karatni diamant, ki je bil leta 2017 prodan za 33.701.000 USD (približno 30 milijonov EUR).

Kadakia kamen imenuje neprecenljiv in pravi: “Kaj je poleg velikosti redko – tako velik je, v velikosti jajca, vas zanima. Recimo, da imate pet zbirateljev, ki poskušajo kupiti kamen, in dan po prodaji se ena od tistih strank, ki ga ni kupila, vrne in reče: »Poglejte, doživljam kupčevo kesanje. Ali mi lahko najdete še en kamen?’ Potrebovali smo 256 let, da smo ga našli. Kje je drugi kamen? Nevem. To je tisto, kar je redko.”