NAPREDNA TEHNOLOGIJA KOT POMOČ PRI VIŠANJU DOSEGA

Aerodinamika je ključni dejavnik pri dosegu, zlasti pri električnih avtomobilih. Zahvaljujoč inovacijam pametne tehnologije, Audijev športni SUV coupé dosega izjemno nizek vlečni koeficient 0,26, poudariti pa je treba, da prefinjena zasonova aerodinamike vsebuje številne inovativne rešitve.

Električni modeli S razkrivajo svojo moč s športnimi detajli na zunanjosti, dober primer so obroči kolesnih lokov, ki so na obeh straneh za 23 milimetrov širši kot v osnovni različici, razlog pa je presenetljiva, na aerodinamiki sloveča zasnova, ki temelji na novih tehnologijah. Naglo navzdol nagnjena linija strehe vozila SUV še izboljša vlečni koeficient v primerjavi s preteklim modelom, med tem, ko je posebej potrebno izpostaviti zlasti spojlerski rob na pokrovu prtljažnika, ki izboljša smer pretoka zraka na zadnji strani.

Prefinjen koncept aerodinamike prihodnjih modelov e-tron S se nadaljuje pod dnom vozila, kjer talne obloge z elementi spojlerjev natančno usmerjajo zrak okoli vozila. Pod je sicer nameščen skupaj z aluminijasto pokrovno ploščo za visokonapetostno baterijo, vijaki za pritrditev pa so opremljeni z vdolbinami v obliki sklede, podobno kot vdolbinice na žogi za golf. Slednje naredijo pretok zraka veliko boljši od popolnoma ravne površine, med tem, ko standardno prilagodljivo zračno vzmetenje še dodatno pomaga izboljšati aerodinamiko vozila.