NAKIT SVETA

Njihovo strokovno znanje in radovednost jim omogočata, da se podajo v osrčje sloga Cartier, kot da bi to storili prvič, in se temeljem hiše približajo z novega zornega kota. Pri znamki Cartier so venomer gojili strast do sveta in njegovih kultur. Ta njihova radovednost je zapuščina dolgega časa, ki je danes sosodbnejša kot kdajkoli prej.

“Ustvarjamo z linijami, volumni, barvami, inspiracijami iz narave in svetovnih kultur…raziskujemo več teritorijev, da lahko potisnemo meje ustvarjanja in odkrivamo nova obzorja. Kakor na poti, ki se ponavlja znova in znova ter nenehno črpa in neizčrpnih virov navdiha znamke Cartier.”

Jacqueline Karachi, direktorica ustvarjanja visokega nakita pri znamki Cartier

Prvi postanek popotovanje je Indija, kjer je ogrlica Dohara z reverzibilno strukturo, igro barv in motivi poklon tradicionalnemu mogulskemu nakitu. Na eni strani svetloba izbruhne iz ognja diamantov, belega zlata in izklesanega gorskega kristala. Na drugi strani je eksplozija elementov rdečega, zelenega in modrega laka, ki se nanaša na značilno barvno kombinacijo Cartier. V središču so trije ovalni briljanti, ki so vidni na obeh straneh. Vsak paviljon je vdelan v prosojen motiv iz kamnitega kristala, ki usklajuje volumen na hrbtni strani in pušča diamante vidne. To zelo natančno lapidarno delo se ponovi na kapljicah iz gorskega kristala ob robu ogrlice, katerih oblika spominja na motiv boteh, ki je neločljiv del indijskega repertoarja.

Hrbtna stran vsakega motiva diamant pavé je lakirana v rdeči, zeleni ali modri barvi, končna stvaritev pa se nežno oprime kože, ne glede na izbrani videz. Šest različnih profesionalcev in visokošolskih mojstrskih delavnic je sodelovalo pri izdelavi tega križanja več kot leto dni. Ko se oziramo vse dlje, zakaj ne bi šli vse do najbolj oddaljenih predelov Azije? Cartier je navdušen nad lepoto svojih mitov, ki so jih draguljarji prenesli v suvereno delo Bailong. Zmaja, zvesto bitje Cartierjevega bestiarija, od grba do lusk in vitkih okončin, napolnjuje močna energija, ki jo krepi realizem oblikovanja. Zmaj je hkrati zaščitnik in plenilec, prevladuje 30,11-karatni osmerokotni turmalin, v svojih krempljih pa drži rumeni diamant. Njegovo oko se blešči z ognjem rumenega diamanta hruškastega brušenja. Bailong je izjemno zahtevna izkušnja v stilu, ki utrinja ravnovesje med zgornjim delom z okroglimi zahtevnimi linijami in spodnjim delom z geometrično diamantno motiviko. Ko govorimo o tej francoski znamki nikakor ne moremo mimo omembe, da je Cartier tudi družbeno in okoljsko odgovorna draguljarska hiša. S pomočjo delovne skupine za barvne dragulje in Sveta za odgovoren nakit (RJC), katerega kodeks ravnanja je bil razširjen na rubine, safirje in minerale, hiša Cartier spodbuja razvoj najboljših praks v celotni industriji. Poleg uporabe strogo nadzorovanih notranjih standardov odličnosti in kakovosti hiša Cartier od svojih dobaviteljev zahteva, da se držijo enakih odgovornih praks, ter spodbuja in podpira njihovo certificiranje s strani RJC. Zaradi skupnega prepričanja, da je cilje trajnostnega razvoja (SDG) in sanje o odgovorni industriji mogoče doseči le s skupnimi pobudami, je Cartier ob podpori podjetij Richemont in Kering združil moči za razširitev in utrditev svojih prizadevanj z uvedbo pobude Watch & Jewellery Initiative 2030, katere cilj je razviti trajnostno, na podnebne spremembe odporno industrijo, ki ohranja vire in spodbuja vključevanje.