NAJZMOGLJIVEJŠI CAYENNE VSEH ČASOV

Novi vrhunski model s sistemsko močjo 544 kW (739 KM) odlikujejo vrhunska zmogljivost in hkrati visoka učinkovitost ter izjemna vsakdanja uporabnost. Novi Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé s paketom GT se še intenzivneje osredotoča na vozno dinamiko in izjemno športen videz. Po uspešni uvedbi novega Cayenna na trg pomladi 2023 je Porsche izčrpno prenovljeno tretjo generacijo uspešnega SUV-ja okronal še z novim vrhunskim modelom. Tako kot že doslej je najzmogljivejši Cayenne priključni hibrid. Pri nasledniku Cayenna Turbo S E-Hybrid je Porsche v več pogledih nadgradil hibridno tehniko ter pri tem bistveno povečal predvsem električni doseg in zmogljivost. S tem se je povečala tako vsakodnevna uporabnost kot tudi voznodinamične lastnosti. Elektromotor z močjo 130 kW (176 KM) podpira obsežno nadgrajeni štirilitrski biturbo motor V8 z močjo 441 kW (599 KM).

Skupaj oba agregata razvijeta impresivno sistemsko moč 544 kW (739 KM) in maksimalni navor 950 Nm. Zmogljivosti Cayenna Turbo E-Hybrid več kot upravičujejo njegov naziv najzmogljivejšega modela. Novi Cayenne Turbo E-Hybrid pospešek od 0 do 100 km/h zmore v 3,7 sekunde, njegova največja hitrost pa znaša 295 km/h. V primerjavi s predhodnikom novi Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid omogoča bistveno večji električni doseg, hkrati pa so se skrajšali časi polnjenja. Kapaciteta visokonapetostne baterije, ki je vgrajena pod prtljažno dno, je bila povečana na 25,9 kWh in omogoča izključno električni doseg do 82 km (EAER City). Novi 11 kilovatni vgrajeni polnilnik čas polnjenja na ustrezni stenski polnilni postaji ali polnilnem stebričku, kljub večji kapaciteti visokonapetostne baterije, skrajša na manj kot dve uri in pol. Novi modeli Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid so serijsko opremljeni s prilagodljivim podvozjem z zračnim vzmetenjem z novo 2-prekatno 2-ventilno tehnologijo, ki omogoča ločeno spreminjanje natezne in potisne faze blažilnikov. Ta tehnologija obenem povečuje udobje in varnost pri vožnji ter tako omogoča še večji razpon med karakteristikama vzmetenja Komfort in Sport Plus. Podvozje združuje suverene krmilne lastnosti pri dinamični vožnji skozi ovinke s poudarjeno udobno karakteristiko vozila v počasnih voznih situacijah ter največjo možno podporo pri zmanjševanju vzdolžnega in prečnega nagibanja karoserije. V serijski obseg opreme Cayenna Turbo E-Hybrid spada tudi sistem Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Opcijsko sta na voljo Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) in krmiljenje zadnje preme. Svoj vodilni položaj modela Cayenne Turbo E-Hybrid SUV in Coupé odražata z vizualno podobo. Obe karoserijski izvedbi imata za modele Turbo ekskluziven sprednji del s povečanimi odprtinami za dovod hladilnega zraka, na katerih optične poudarke ustvarjajo bleščeče črni usmerniki zraka. Obrobe kolesnih ohišij in obloga zadnjega dela so v barvi vozila, kar poudarja športni značaj modelov. Med značilnosti modelov Turbo E-Hybrid poleg tega sodijo še dve dvojni izpušni cevi iz krtačenega legiranega jekla ter rdeče zavorne čeljusti.

V notranjosti izrazitejšo športnost poudarjajo aluminijasti elementi v armaturni plošči in v vratnih oblogah. Stropna obloga je oblečena v tkanino Race-Tex. Serijska oprema vključuje športni volan GT z ogrevanjem, stikalo Mode za hitro in neposredno izbiro želenega voznega programa ter 18-smerno nastavljiva usnjena športna sedeža. Alternativno je mogoče izbrati 14-smerno nastavljiva usnjena komfortna sedeža. Novi Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid je poleg tega opremljen z vsemi novostmi, ki so bile uvedene z modelsko prenovo pomladi 2023. Mednje sodijo med drugim nova armaturna plošča s popolnoma digitalnim kombiniranim instrumentom v usločeni in prostostoječi izvedbi s prilagodljivimi prikaznimi možnostmi, na novo zasnovana sredinska konzola in opcijski zaslon na sovoznikovi strani. Inovativni, visokoločljivostni HD matrični glavni LED-žarometi pri novih modelih Turbo E-Hybrid serijsko povečujejo udobje in varnost pri vožnji ponoči. Še bolj športen je novi Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé s paketom GT. V svet hibridnih modelov prenaša zmogljivostne lastnosti Cayenna Turbo GT, ki je izjemno osredotočen na cestno vozno dinamiko, a na nekaterih trgih ni več dobavljiv. Vsi sistemi za nastavljanje podvozja in uravnavanje, vključno z zračnim vzmetenjem, imajo specifično nastavitev. Karoserija je znižana za 10 mm. Premniki, specifični za modele GT, povečujejo previs koles na sprednji premi za –0,58 stopinje in v kombinaciji z razširjenimi kolesi na sprednji premi omogočajo še bolj dinamično krmiljenje v ovinkih, še večjo natančnost krmiljenja in občutno večjo prečno dinamiko. Stalni del paketa GT so tudi visokozmogljive zavore Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Dinamične kompetence Cayenna Turbo E-Hybrid Coupé je mogoče še nadgraditi z visokozmogljivostnimi pnevmatikami za serijska platišča v velikosti 22 palcev, sistemom PDCC in krmiljenjem zadnje preme. Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé s paketom GT svoje izjemne vozne zmogljivosti kombinira z vsestranskostjo novega e-hibridnega sistema in s tem v okviru ponudbe modelov Cayenne ponuja največji razpon med dinamiko in učinkovitostjo. Na zunaj je paket GT mogoče prepoznati po značilnem sprednjem delu s črnimi poudarki, črnih razširitvah kolesnih ohišij, karbonskih stranskih zaključkih na usmerniku zraka nad zadnjim steklom, sredinsko nameščenih izpušnih ceveh izpušnega sistema iz titana pri modelu Turbo GT in zadnjem difuzorju iz karbona. Tudi streha vozila je izdelana iz lahkih ogljikovih vlaken. Cayenne Turbo E-Hybrid Coupé s paketom GT od 0 do 100 km/h pospeši v 3,6 sekunde in doseže hitrost do 305 km/h. Novi Turbo E-Hybrid je drugi od treh hibridnih modelov Cayenna, ki jih bo Porsche uvedel v letu 2023. Naročiti ga je že mogoče na skoraj vseh Porschejevih prodajnih trgih in v Sloveniji stane od 183.852 EUR, vklj. z DDV in osnovno opremo. Različica Coupé je na voljo od 187.585 EUR. Ponudba Cayenna Turbo E-Hybrid s paketom GT, bo na voljo v Sloveniji od 216.945 EUR.