NA PIJAČO KAR V VESOLJE

Jaeger-LeCoultre, ki praznuje obrt v njenih številnih oblikah, z veseljem napoveduje svoje najnovejše sodelovanje Stellar Odyssey z umetnikom izjemnega talenta Matthiasom Giroudom. Matthias, priznan kot eden najbolj ustvarjalnih in vznemirljivih miksologov na svetu, v serijo Artistic Collaboration vnaša drzen duh in kanček muhavosti, pri čemer je pripravil meni zelo izvirnih in privlačnih pijač izključno za La Grande Maison. V čast nebeškemu izvoru merjenja časa je Matthias črpal navdih iz čudes nočnega neba, zapletenosti astronomskega urarstva in naravne danosti Vallée de Joux.

Za Jaeger-LeCoultre je Matthias naravna izbira partnerja zaradi njihovega skupnega duha iznajdljivosti, ki ga poganjajo raziskave in eksperimentiranje, ter podobnega pristopa k obrti – kjer je za uspešen izid potrebno spretno ravnovesje tehničnega znanja, umetniškega duha in stroge pozornosti do podrobnosti. Parižan Matthias, znan po svojem avantgardnem pristopu, je vodilni med novo generacijo miksologov, ki v svojem delu združuje veščine kuharja, parfumerja in vizualnega umetnika – z izjemno domišljijo in veliko finostjo povzdigne miksologijo v umetniško obliko, ki se včasih zdi blizu alkimiji. Pri delu s temperaturo, teksturo, barvo in obliko ter vonjavami in okusi obvlada umetnost plastenja, da izpostavi subtilne nianse in ustvari popolne, pogosto nepričakovane in včasih provokativne harmonije.

Za začetek novega sodelovanja z Jaeger-LeCoultre je Matthias preživel čas na domu podjetja v Vallée de Joux in vpijal edinstveno vesolje užitkov in naravnih lepot. Na potepanju po poljih in gozdovih je raziskoval lokalne vonje in okuse, v okviru proizvodnje pa je odkrival zapletenost in lepoto nebeškega urarstva.

Iz tega izhodišča je izdelal osem izjemnih koktajlov z zanimivimi imeni kot so Moon Elixir, Sun Infinity, Valley of Wonders in Earth Attraction. Okusne in zanimive mešanice združujejo znane sestavine z različnimi zelišči in sadjem, ki rastejo v dolini, vključno z nepričakovanimi okusi, kot so močvirski slad, korenina encijana, brinove jagode, borovi brsti in dišeča lakota, pa tudi lokalni bezgovi cvetovi, brusnice in med. Za te vizualno očarljive in zelo domiselne stvaritve je Matthias črpal navdih v barvah, temperaturah in oblikah nebesnih teles ter dodal končne dekorativne cvetove, ki so jih navdihnile umetniške obrti, s katerimi se je srečal v ateljeju Métiers Rares Manufacture Jaeger-LeCoultre.

»Moj čas v Vallée de Joux je bil resnično navdihujoč,« pravi Matthias. »V Manufacture sem odkril ure, za katere si nisem predstavljal, da so možne – kot mikrokozmosi vesolja. Videti planete in zvezde, upodobljene v tako majhnem merilu in oblikovane s tako umetniškostjo, je bilo vznemirljivo. Potem, ko sem v divjini odkril te neverjetne rastline in zelišča, sem komaj čakal, da se vrnem v svoj laboratorij in začnem delati na teh posebnih kreacijah.

Jaeger-LeCoultre bo sicer ta mesec predstavil zvezdniške stvaritve Matthiasa Girouda na Watches & Wonders v Ženevi v posebej oblikovanem prostoru, imenovanem Stellar Atelier – imenovanem kot opomnik na izjemno raven izdelave, ki je utelešena v teh čudovitih izmišljotinah.