MODA JE ČUDEŽ, MODA JE ŽIVLJENJE

Ameriški oblikovalec in borec za lepoto pretočnosti, Harris Reed si prizadeva za ustvarjanje dialoga. Ko je odraščal z močnim občutkom sebe, je Reed lahko hitro razumel transformativno moč oblačil in njihovo povezanost z identiteto in osvoboditvijo. Reedov proces oblikovanja črpa navdih iz trenutnih družbenih in političnih vprašanj, s katerimi se Reed zdi najbolj povezan. Etos znamke stremi k viziji spolne fluidnosti in vključevanja, njen DNK pa je oblikovalec najbolje opisal kot Romanticism Gone Nonbinary. Za Reeda je moda resnično revolucionarna in ima veliko vlogo pri potiskanju sveta na bolj izrazit in sprejemljiv kraj – z uporabo njegovih platform za delitev svojih osebnih vizionarskih vrednot v pomoč tistim, ki iščejo sprejetje in ljubezen do sebe.

Občinstvo Fashion in Motion lahko pričakuje, da bo videlo impresiven komplet, zasnovan za V&A, ki bo vseboval modele iz Reedovih zbirk, ki raziskujejo teme performansa, razkošja in samoizražanja. Reed je sicer leta 2020 diplomiral na Central Saint Martin’s v Londonu, od takrat pa je svoje kolekcije predstavil na prvem spolno nevtralnem tednu mode v Londonu in bil leta 2021 nagrajen z nazivom ‘Breakthrough Designer’ na GQ-jevi letni podelitvi ‘Moški leta’. Reed je hkrati tudi pogost sodelavec Harryja Stylesa – predvsem ga oblači za ameriški Vogue, njegove kose pa so nosili tudi drugi pomembni posamezniki, kot so Adele, Olly Alexander in supermodel Iman za Met Gala 2021.

Ta izdaja razstave je bila odprta pred začetkom glavne razstave V&A Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, ki je vrata odprla 19. marca. Na razstavi je predstavljen tudi eden od Reedovih dizajnov iz njegove prve zbirke.

O »modi v gibanju«

Že več kot 20 let serija V&A Fashion in Motion javnosti prinaša brezplačne razstave z modnih pist, ki omogočajo vsakomur, da zasede sedež v prvi vrsti. Edina tovrstna modna serija omogoča ljudem, da doživijo profesionalni modni dogodek v resnično edinstvenem okolju muzeja. Prejšnji oblikovalci, predstavljeni v seriji, so Alexander McQueen, Ashish, Christian Lacroix, Christopher Raeburn, Erdem, Gareth Pugh, Giles Deacon, Grace Wales Bonner, Holly Fulton, Jean Paul Gaultier, Jenny Packham, Kansai Yamamoto, Yohji Yamamoto, Kenzo, Ma Ke, Missoni, Molly Goddard, Roksanda Ilinčić in Vivienne Westwood, med drugimi svetovnimi imeni mode.

O Fashioning Masculinities: The Art of Menswear / 19. marec – 6. november 2022

Razstava Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, pripravljena v sodeluvanju z Guccijem, je prva večja razstava V&A, ki proslavjla moč, umetnost in raznolikost moških oblačil in videza ter predstavlja okoli 100 videzov in 100 umetniških del. Serija spremlja, kako so se moška oblačila oblikovala in preoblikovala skozi stoletja ter kako so oblikovalci, krojači in umetniki – ter njihove stranke – konstruirali in interpretirali moškost. Sodobni kosi legendarnih oblikovalcev in vzhajajočih zvezd so prikazani ob boku zgodovinskih zakladov iz zbirk V&A in znamenitih izposoj: klasičnih skulptur, renesančnih slik, ikoničnih fotografij ter močnih filmov in performansov.