MOČ IN SKRIVNOST ŠKOTSKEGA VIŠAVJA

»Dišave Les Eaux de Chanel so bile zamišljene kot lahkotne in osvežujoče sveže dišave ‘eaux fraîches’. Navdih sem črpal v destinacijah, ki imajo močno povezavo s hišo CHANEL. Sleherna od njih je obeležila vsako od posameznih dišav.« Olivier Polge

Začetek je nastal v želji. Leta 2018 je kolekcija Les Eaux de Chanel odprla novo dišavno poglavje v svetu dišav hiše Chanel s posebno kolekcijo, za katere navdih so služile najljubše Mademoiselline destinacije, nastala je tako rekoč iz domišljije in bila zasnovana na svežini. Na sledi Paris – Biarritz, Paris – Deauville in Paris – Venise, ki jim je sledila Paris – Riviera v letu 2019, je Olivier Polge, v sodelovanju z Laboratorijem za kreacijo in razvoj dišav Chanel, izvedel dišavno skladbo v poklon petemu dišavnemu potovanju, Paris – Édimbourg. Več kot zgolj destinacije, Les Eaux de Chanel dišave so kot nešteto povabil na pobeg, brez razloga, tu in sedaj. Zračne, brez določenega spola in prežete z lahkotnostjo, nas popeljejo v domišljijo nekam drugam. Ob morju ali na podeželju, vsako nepremično potovanje je predvsem intimno doživetje v srcu naših čustev. Kot nepozabni slavospev svežini. Medtem ko so dišave Les Eaux de Chanel zasnovane kot lahkotne in osvežujoče sveže vode »eaux fraîches«, je sleherna od njih svoja in drugačna, tako v ravnovesju agrumov, ki jih vsebuje (s Sicilije in iz Kalabrije v Italiji), kot tudi v vsebnosti posebnih sestavin.

Olivier Polge ob tem izjavi: »Ta očitni in osvežujoči užitek, brez kakršnegakoli prikritega namena, odkrijemo v izdatnem in elegantnem načinu nanašanja, ki je poklon žlahtnosti preprostih stvari.« Piše se leto 1924. Gabrielle Chanel je takrat odkrila Škotsko preko vojvode Westminstrskega, s katerim je bila v ljubezenskem razmerju do leta 1930. Daleč stran od mondenega življenja je poiskala zatočišče v tem divjem in veličastnem podeželju, obsijanim z intenzivno belo svetlobo. Prerojena v neskončnih prostranostih zelenja, se je posvetila ribolovu na lososa, igranju kart z Winstonom Churchilom in Vero Bates, in čas preživljala na treh posestvih vojvode na Škotskem, v podeželskem dvorcu Stack Lodge, v viktorijanski graščini Lochmorea, in ne nazadnje, na posestvu Rosehall, kjer je dobila proste roke pri njegovem preurejanju. Oblačila, ki so jih nosili britanski aristokrati za rekreacijo na odprtem, so postala njen vir navdiha. Fair Isle puloverji z barvitimi, geometrijskimi vzorci, tartan, volnene baretke in suknjiči iz tvida so bila praktična oblačila, ki so šla z roko v roki z njenim okusom za eleganco in udobje. Vedno znova jih je upodabljala za svoje kreacije na nešteto načinov, do te mere, da so postali emblematični za stil znamke Chanel. Lesno aromatična dišava je udobna kot suknjič iz tvida.

Obdan z veličastnim in skrivnostnim škotskim podeželjem je bil Olvier Polge predvsem prevzet nad dvema značilnima vonjema: »osupljivim in ledenim« vonjem brinovih jagod in vonjem šotaste gozdne prsti. Za ta kraj značilna spreminjajoča se svetloba in napetost med ostro svežino ter toplimi sencami je vzpodbudila zamisel o dišavi z močjo aromatičnega rastlinja, v tradiciji britanskih moških kolonjskih vod. Poudaril je živahne in razpoznavne note brinovih jagod in ciprese, dodal kanček sivke, nato izbral cedro zaradi njenega objemajočega udobja ter vetiver s pridihom vonja šote in zadimljenim pridihom. In na koncu, »ker divjost pokrajine vpliva na način življenja«, je dišavo ogrel z notami vanilje in mošusa. In tako je Paris – Édimbourg, najbolj zemljena, najbolj androgena med dišavami Les Eaux De Chanel, postala resničnost. Za njeno navidezno svežino se z vsakim nanosom dišave razprejo topli in pomirjajoči toni. S svojo razločno prefinjenostjo bi lahko bila kot »dišava suknjiča iz tvida, izposojenega iz moške garderobne omare, ki je vedno bila nadvse velik navdih Gabrielle Chanel,« razloži Olivier Polge. »Kot vonj sprehoda po podeželju, je dišava prežeta z vonjavami divje pokrajine.« Paris – Édimbourg ima čisto, zaobljeno stekleničko, kot vse druge dišave Les Eaux de Chanel s pokrovčkom iz duromerja z vtisnjenim belim logom dvojni C. Steklenička oblike, ki spominja na priprsnice za alkohol, ki so jih nosili s seboj na potovanja, ji daje še bolj izrazit pomen. Kristalno čisto steklo razkriva dišavo zelene barve škotskega podeželja. Želja po enostavnosti in minimalizmu se dodatno vidi v valoviti kartonasti zunanji embalaži, lepi tako od znotraj kot od zunaj, popolni do najmanjše podrobnosti.

»Sveža in lesna obenem, dišava Paris – Édimbourg bi lahko bila vonj suknjiča iz tvida, izposojenega iz moške garderobe, ki je bila tako zelo pomemben vir navdiha Gabrielle Chanel.« Olivier Polge