MED KARANTENO POSKRIBTE ZA SVOJ DOM

Kopalnica je prostor, kjer je skrb za higieno še kako pomembna, saj kombinacija vode in toplote hitro privede do prekomernega nabiranja vlage. Ob izbiri sanitarne in kopalniške opreme je zato potreben pameten izbor kakovostnih elementov, ki morajo biti odporni proti vlagi in drugi umazaniji ter so s kakovostnimi materiali primerni za obstoj v vlažnih kopalniških razmerah. Ob nepravilnem ukrepanju v primeru prekomernega nabiranju vlage v kopalniških elementih bodite pazljivi, saj ta s sabo prinaša več negativnih posledic: odpadati prične omet, pohištvo se hitreje uniči, pojavijo se neprijetne vonjave, nabirajo se nečistoče … Najbolj nadležna posledica vlage pa je plesen, ki lahko poleg škode na pohištvu povzroči tudi druge higienske preglavice in negativno vpliva na vaše počutje.

Vlaga v prostorih ima vpliv na kakovost bivanja in splošno počutje, zato v podjetju Geberit svetujejo, da lahko vsak posameznik z nekaj preprostimi koraki poskrbi, da bo domača kopalnica v odličnem stanju. V njej pa se boste tudi vi počutili mnogo bolje, saj bo prijetnejšega vonja, lepšega videza in brez škodljivih mikroorganizmov, ki bi vplivali na vaše počutje. Spodaj so zbrani preprosti nasveti, s katerimi lahko tudi vi poskrbite za dodatno higieno in čistočo v vaši kopalnici.

Kopalnico vsak dan prezračite.

Prvi korak je redno prezračevanje kopalnice. Priporočljivo je, da vsak dan prezračite celo stanovanje tako, da na stežaj odprete okna za 15 minut, da se zrak zamenja v vseh prostorih. Kopalnico pa prezračite po vsakem tuširanju, ko se v zraku nabere največ vlage. Če v vaši kopalnici nimate okna, jo lahko prezračite tudi s pomočjo ventilatorja.

Mokre brisače in oblačila sušite drugje.

Večina ljudi je navajena brisače po uporabi obesiti kar nazaj na isto mesto v kopalnici. Vendar pa mokre brisače še dodatno vlažijo prostor, saj ob sušenju vlaga uhaja v zrak. Zato jih je bolj priporočljivo sušiti v drugih prostorih, najraje zunaj na balkonu ali terasi, če imate to možnost.

Sproti brišite mokre površine.

Zelo pomembno je, da so površine suhe, ko zapustite kopalnico, saj sicer voda izhlapeva in dodatno prispeva k vlažnosti zraka. Zato pobrišite vse mokre površine, kot so kapljice na umivalniku ali manjše lužice po tleh. Poskrbite tudi za ustrezno odvajanje vode iz pršnih prostorov, da se v njih ne nabirata voda in umazanija. Geberit pršne plošče, odtoki in kanalete bodo poleg privlačnega videza poskrbeli, da se vam voda ne bo nabirala v pršnem prostoru, omogočajo pa tudi zelo enostavno čiščenje. V nasprotju z običajnimi kanaletami imajo Geberitove odprto vtočno površino, ki preprečuje nabiranje umazanije in bakterij.

Pobrišite ogledalo.

Ne pozabite pobrisati tudi ogledala, kjer se vlaga nabere najprej! Za brezskrbno rešitev pa so na voljo tudi ogledala z ogrevano hrbtno stranjo za preprečevanje rosenja, ki onemogočajo nabiranje vlage na njegovi površini.

Osvojite novo navado: kratke prhe z mlačno ali hladno vodo.

Največ vlage se nabere takrat, ko se tuširamo z vročo vodo, saj ta najhitreje izhlapeva. Poskusite zmanjšati temperaturo vode, da bo ta prijetno mlačna in skrajšajte čas tuširanja, da bodo vodni delci čim manj časa prehajali v zrak. 

Prižgite radiator ali talno gretje.

Topel zrak lahko prenese več vlage, zato se ta ne nabira na pohištvu. Najbolj nevarna je namreč kombinacija vlažnega zraka s hladnimi površinami, saj takrat vlaga kondenzira ter uničuje stene in pohištvo. Zato poskrbite, da je zrak v kopalnici vedno topel, kar vam omogočajo tudi cevni sistem za ogrevanje z radiatorji ali talno ogrevanje Geberit, ki zagotavlja učinkovito delovanje in s tem ustvarja maksimalno udobno sobno klimo.

Poiščite inovativne tehnologije splakovanja straniščne školjke.

Pod robom straniščne školjke se nabirajo očem skrite bakterije, umazanija in vodni kamen. Zato se strokovnjaki razvili rešitev, ki popolnoma odpravlja vse notranje robove straniščnih školjk in poenostavi čiščenje. Geberitove WC školjke brez roba Rimfree® nimajo skritih in težko dostopnih mest, kjer bi se lahko nabirala umazanija ali nastajale neprijetne vonjave.

Opremite kopalnico z materiali, odpornimi proti vlagi.

Ko opremljate kopalnico, bodite pozorni na to, da uporabite kakovostne materiale, ki so odporni proti vlagi. Tako boste podaljšali življenjsko dobo vašega pohištva in se izognili nastanku škodljive plesni. Bodite pozorni, da izberete izključno kakovostne materiale, vodoodporne obloge površin in visokozgoščene troslojne iverne plošče, ki preprečujejo z vlago povezane poškodbe pohištva.

Več informacij: KLIK.