MATS GUSTAFSSON PREMIERNO V GALLUSOVI DVORANI

Matsa Gustafssona ni treba posebej predstavljati. Eden najbolj ekspresivnih pihalcev in brezkompromisnih umetnikov naše dobe je svojo kreativnost delil z zvestimi obiskovalci v številnih projektih, med drugimi Gush, The Thing, Sonore, Fire! Fire Orchestra, Swedish Azz, The End … Ti so vsak zase nekaj posebnega, vsi skupaj pa sestavljajo neverjeten opus glasbenika, ki nima meja, a je pri svojem delu zvest ustvarjanju na robu, kar proizvaja svojevrstno glasbeno energijo in uporniški pogled na svet, z zavračanjem medlosti in apatije ter čaščenjem iskrenosti in neposrednosti.

Mats Gustafsson, FOTO: Darja Štravs Tisu

V Ljubljani smo lahko videli nekaj ekskluzivnih koncertov, kot je bil njegov duo s Craigom Tabornom na Jazz festivalu Ljubljana pa tudi pričujoči, ki je hkrati posvečen obletnici njegovega prvega v Sloveniji. Bilo je 24. aprila 2001 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma z njegovo zasedbo AALY Trio + Ken Vandermark kot dvojni koncert s skupino Tortoise. Nesrečni covidni čas je ponudil priložnost, da Mats Gusfasson prvič nastopi v Gallusovi dvorani. In priložnost je ob pomoči produkcijske ekipe Cankarjevega doma izkoristil v vseh mogočih razsežnostih. Zgodilo se je nekaj magičnega in bo ostalo na ogled kot eden najbolj ekskluzivnih glasbenih dogodkov na svetu med pandemijo.

»Špil je bil resnično neverjeten, ekipa pa NAJBOLJŠA sploh – obkrožen s polomljenimi trstnimi jezički in eno najboljših akustik za solo saks VSEH ČASOV! Bilo je kot v nebesih Valhale!« Mats Gustafsson

 Ekskluzivni koncert si lahko ogledate brezplačno v spletnem prenosu na YouTube kanalu in Facebook strani Cankarjevega doma.