MATKO DROPULJIĆ

Spoštovani gospod Matko Dropuljić, ste direktor podjetja ProLactis, d. o. o., kaj ste sanjali kot otrok, kaj ste si želeli takrat postati?

Kot otrok sem sanjal o nogometni karieri. Bil sem zelo nadarjen mlad nogometaš, a že v osnovni šoli sem vedel, da želim študirati ekonomijo in se ukvarjati s kakšnimi mednarodnimi zadevami. Svojim prijateljem iz gimnazije sem pogosto govoril, da želim končati študij in delati za »švabe« za 5.000 mark. Vsi smo se smejali tem mojim fantazijam, toda na koncu je bilo ravno tako, kakor sem si predstavljal.

Živimo v času, ko hrana pomeni vedno več in ko postajamo previdnejši, kaj jemo. In vaše mnenje?

Na žalost se ne morem popolnoma strinjati z vami. Danes po vsem svetu prevladuje način hitrega prehranjevanja, »fast food«, oziroma obroki, ki se pripravijo v kratkem času in se še v krajšem zaužijejo. Otroci so že od majhnih nog iz različnih razlogov navajeni na takšno prehrano, zato se te navade ohranijo. Tudi odrasli zaradi hitenja in pomanjkanja časa izberejo takšno vrsto obrokov. Jedo pice, sendviče in drugo, kar je najlažje dostopno širši množici. Seveda obstaja določeno število ljudi, ki pazijo, kaj jedo, kakšno prehrano imajo, od kod le-ta izvira in tako naprej. Zato so se razvili posebni koncepti zdrave prehrane. Kljub temu pa mislim, da velika večina pripada skupini fastfoodovcev.

Vaše podjetje distribuira izdelke iz evropskih držav po naših regijah in širše. Za katere izdelke gre?

Ja, več kot 25 let predstavljamo večje evropske, predvsem nemške proizvajalce mlečnih izdelkov vseh vrst v naši regiji, vse bolj pa je naš izvoz usmerjen v Severno in Južno Ameriko ter v azijske države. Potencialno je Azija regija, v kateri v prihodnosti pričakujemo bistveno širitev, v Aziji se zelo ceni evropska kakovost mlečnih izdelkov. Vendar to ni enostavno, ker se v Aziji borimo z močno konkurenco ameriškega, avstralskega in novozelandskega blaga. Poleg mlečnih izdelkov so pred tremi leti v naš portfelj prišli zamrznjeni pekovski izdelki, delamo za največjega evropskega proizvajalca pekovskih izdelkov. In v tem delu svojih dejavnosti pričakujemo dobre rezultate v prihodnjih letih.

Kako je danes s prodajo izdelkov Made in Croatia v Evropi in svetu?

Naših prehrambnih izdelkov ni lahko tržiti v evropskih državah. Zato občudujem vsakogar, ki mu uspe udejanjiti resnejši izvoz v Evropo. Naša prehrambna industrija ni dovolj močna, da bi lahko resneje nastopila na mednarodnem trgu, naša zmogljivost je nizka in konkurenčnost šibka. Naše izvozne trge bodo še naprej predstavljale sosednje države v regiji.

Dandanes imajo izkušnje veliko vrednost, vendar ne povsod, mladi razmišljajo v ameriški smeri, vsak lahko vse in takoj. Kako pa vi osebno gledate to?

Ja, mladi ljudje danes želijo vse in takoj in pri njih se opažata določena nestrpnost in potreba po iskanju bližnjic do rezultatov. Če pogledate, v kakšnem poslovnem okolju živimo, vam bo jasno, zakaj je tako. To je nenehna dirka za boljše številke in rezultate in le najuspešnejši v njej preživijo, vendar plačajo visoko osebno ceno za hitro »porabo« menedžmenta. Ko ste mladi in se soočate s pomanjkanjem korporativnih izkušenj, je za vas pomembna hitra promocija, ne glede na ceno, saj napredovanje pomeni tudi privilegije, pomembne za mlade, kot so povišica, boljši avto in večje možnosti za nadaljnji napredek. Vendar pa je treba reči, da do tega ne pride samo zato, ker imajo mladi prirojeno nestrpnost, ampak sam sistem deluje tako, da spodbuja takšno vedenje. Ne nazadnje je v današnjih razmerah težko dobiti mladega človeka, ki je pripravljen potrpežljivo in postopno napredovati v istem podjetju, saj mu trg ponuja veliko priložnosti.

Katere izdelke bi lahko še izvažali iz Hrvaške? Kaj pa vaše podjetje ProLactis v prihodnosti? Katere izdelke še želite dobavljati tujim trgom in kje?

Težko je povedati, kateri hrvaški izdelki bi imeli priložnost na mednarodnem trgu, vendar kljub težavam, ki sem jih že omenil, mislim, da bi naši izdelki, ki jih imenujemo tradicionalni in so vrhunske kakovosti, imeli priložnost. Najprej seveda dalmatinski pršut, istrski pršut in druge specialitete te vrste. Ti izdelki so dobro znani milijonom tujih gostov, ki prihajajo na Hrvaško.

Vaša prva asociacija ob besedi golf?

Moja prva in vsaka naslednja asociacija na golf je prijetno in prijazno vzdušje na igrišču s prijatelji, s katerimi delim dobre in slabe dni pri igri. Čeprav vedno obstaja konkurenčna komponenta, tako kot v vsakem športu, boste redko v kakšnem drugačnem pogledu življenja našli takšno raven podpore, spodbude, motivacije in vzdrževanja navdušenja prijateljev kot pri golfu. V Zagrebu imamo veliko srečo, da imamo odlično igrišče, zahvala gre gospodu Antunu Mikcu, ki je vložil svoj lastni denar in svoj dragoceni čas, da bi dvignil raven kakovosti igrišča in vseh spremljevalnih vsebin. Njegova velika delovna in podjetniška izkušnja, ki ji sledijo izkušnje z golfom, je prispevala k dejstvu, da je igrišče v Blatu že mogoče primerjati s številnimi igrišči v širšem okolju tega dela Evrope. Prepričan sem, da bomo prihodnje leto lahko govorili tudi v Evropi nasploh.

Kaj vam osebno pomeni golf? Ste mogoče »odvisni« od tega športa?

Nikoli doslej nisem bil zasvojenec, zato ne bi želel postati golfski odvisnik. Golf mi je resnično všeč in rad odigram dobro igro tako pogosto, kot jo lahko. Na primer, včasih odigram rundo zjutraj v Sloveniji s svojim prijateljem Rebičem, popoldne pa še eno odigramo v Zagrebu. Ko se zvečer vrnem domov, na ESPN-u pogledam še golf. Ali je to zasvojenost ali sem samo na poti do nje, ugotovite sami. Malo se šalim, vendar je golf po mojem fantastična igra, ki vsem omogoča športno življenje, od otroštva do najpoznejše starosti.

Kako in kdaj ste se srečali z golfom? Kdo vas je navdušil zanj?

Z golfom so me spoznali moji nekdanji poslovni partnerji iz Nizozemske, ko so me povabili na neko druženje v Španiji. Tam sem se prvič srečal s tem športom, pa tudi z lepo urejenimi tereni in posebnim golfskim vzdušjem. Včasih je ljudem težko razložiti, kakšna pozitivna čustva lahko sproži golf pri igralcih, vendar sem to takrat čutil, čeprav nisem bil golfist. Torej ni nihče posebej vplival name in moje navdušenje, ampak v tistem trenutku sem čutil, da spadam zraven in da je to šport, v katerem se v prihodnosti zagotovo vidim.

Na katerem igrišču ste izvedli prvi udarec?

Prve udarce sem naredil na igrišču Frankfurter Golf Club, v Frankfurtu, na enem od najstarejših golfskih igrišč v Nemčiji, ki je bilo odprto leta 1913.

Kdo je bil vaš prvi učitelj golfa?

Moj prvi in edini učitelj golfa je bil Christian Fadini. Moram priznati, da po koncu začetnega izobraževanja nisem posvečal preveč pozornosti treningu, ker sem bolj povezan z igro in s pozitivnim vzdušjem, ki ga prinaša. Moji soigralci, malo v šali, pravijo, da čakajo na dan, ko se bom pojavil na driving rangeu, vendar mislim, da jih bom razočaral in da ta dan ne bo prišel kmalu.

Katere napake ali pomanjkljivosti v svojem golfskem znanju želite odpraviti?

Mi, ki smo začeli igrati golf kasneje, imamo veliko napak in pomanjkljivosti, ki jih bomo vedno ponavljali. Prej se jih nisem zavedal, toda skozi igro in predloge igralcev mi je zdaj povsem jasno, kaj so. Vendar ni ničesar posebnega, kar bi rad odpravil, razen tega, da bi bil bolj osredotočen med igro in da bi boljše razvil strategijo igre na igrišču. Odkar sem to opazil, sem naredil pomemben napredek, tako da sem vedno bolj zadovoljen s svojo igro in mi je manj pomembno tisto, kar mi je prej predstavljalo izziv. Če se v igri ponovi kakšna prejšnja napaka, grem naprej in poskušam naslednji udarec odigrati čim boljše.

Ali nam lahko poveste za kakšno prijetno ali neprijetno golfsko izkušnjo?

Resnično ne bi mogel poudariti ničesar, kar bi bila neprijetna izkušnja z golfom, ker so vse moje izkušnje z njim prijetne.

Kaj vam je ljubše: sproščena igra s prijatelji ali VIP-turnirji?

Enako uživam v igranju golfa s prijatelji in na VIP-turnirjih.

Katera igrišča so vam poleg zagrebškega najljubša?

Moji najljubši igrišči, razen našega v Zagrebu, sta v Dubaju, in sicer The Majlis Emirates Golf Club in The Faldo Course Emirates Golf Club.

Kje vse ste še igrali golf v tujini?

Poleg omenjenih dveh v Dubaju sem igral golf tudi na igriščih v Avstriji, Turčiji in Vietnamu. Ne morem se pohvaliti, da sem igral na številnih igriščih po svetu, vendar upam, da bom v prihodnjih letih našel čas za obisk kakšne od bolj znanih golfskih destinacij.

Kako so videti vaše idealne počitnice? Je golf tudi takrat vaš spremljevalec?

Zame in moje prijatelje je normalno, da idealni dopust vključuje golf.

Vaš nasvet ali mnenje, ki bi ga delili z našimi ljubimi igralci golfa?

Moja želja je, da bi se povečalo število ljudi, ki igrajo golf v naši državi, da bi več ljudi pripeljalo otroke k odkrivanju najlepše igre na svetu in da bi se končno zgradilo več igrišč, ki bi koristila nam, igralcem na Hrvaškem, zlasti za razvoj mladih igralcev, omogočila pa bi tudi podaljšanje turistične sezone.

0 število komentarjev

Napišite komentar

Bi se radi pridružili debati?
Naj vam ne bo nerodno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja