LJUBEZEN DO LASTOVIC IN NEBA

Če nam je Slovencem poleg zgodovinske povezanosti iz Napoleonovih časov kaj skupnega s Francijo je to gotovo ljubezen do ptic, še posebno do nam ljubih lastovk. In ko sem se v letošnjem zgodnjem ponovoletnem dnevu sprehodil po trgu Vendôme na predstavitev visokega nakita znamke Chaumet, si niti predstavljati nisem mogel, da me bo že na mogočnem vhodu v izjemni animaciji pozdravljal trop lastovic, s čimer se je znamka poklonila bogati tradiciji ustvarjanja izdelkov z inspiraciji teh ptic vse od Napoleonovih časov, kaj šele v ohranjeni sobani, kamor je zahajala Joséphine, kjer so nam predstavili najnovejše kose hiše. V dodatni posebni sobi smo si lahko prvikrat ogledali izbrano namestitev osmih unikatno predstavljenih zgodovinskih stvaritev, ki so bile poustvarjene prav z mislijo na to mogočno čudovito ptico sreče in blaginje v naših domovih, tokrat s spremno besedo meni najljubšega skrbnika Bertranda Bonneta Besseja, ambasadorja znamke, čigar besede in izbrano znanje so venomer tako lepa dopolnitev mojega vedenja in izpostavitve pomembnih del znamke Chaumet.

Če le pomislim, na izjemno predstavitev, ko mi je v Muzeju Orsey pred leti predstavil inspiracije cvetličnih modelov znamke, kar se je ob delih Moneta in preostalih izjemnih umetnikov za večno vpisalo v moje srce. Nova priložnostna kolekcija visokega nakita Un Air de Chaumet, ki se idejno nahaja med zemljo in nebom, piše edinstveno poglavje v zgodbi, ki se je med Chaumetom in naravo spletla že pred polnimi 240 leti. Parure, ki prikazujejo gracioznost ptic, ki so spretne in drzne, od zračnega razkazovanja do leta, ki reže nebo, svojo ustvarjalnost razgrinjajo po obrazu, širijo svoje oprsje od las do telesa in nežno božajo vaše uho. Po poetični promenadi Le Jardin de Chaumet iz leta 2023, prejšnji kolekciji visokega nakita, nove stvaritve razvijajo hišno znamenito inovativno izvirnost. V besedni igri ime kolekcije subtilno prikliče note melodije. “Un Air de Chaumet”, ki potrjuje emblematično umetnost linije, je virtuozen prikaz prefinjenosti in mojstrstva, povezanega z visokim nakitom hiše, ki se izraža ustvarjalno in nežno, in sicer v obliki elementarnih kosov. Ti kosi, ki osvetljujejo čistost dela mojstrov, izražajo gibanje med zemljo in nebom ter vsakemu videzu dajejo občutek prefinjenosti. Preoblikujoči se lasni okraski so lahkotni in jih je mogoče nositi na številne načine, da ustrezajo široki garderobi, medtem ko broške in prstani osvetljujejo privlačnost, ki združuje sodobno poezijo in svobodo. Ustanovitelj hiše Marie-Étienne Nitot in njegov sin François-Regnault, ki ga je francoska cesarica Joséphine imenovala za “uradnega draguljarja cesarice”, sta delila vladarkino navdušenje nad pticami. Naturalistična interpretacija krilatice, ki jo je oblikoval Chaumet, se je z leti vedno znova spreminjala.

O tem pričajo arhivi, od študij ptičjih glav in nog  Julesa Fossina do pavjih peres, ki jih je okrog leta 1870 v obliki transformacije devant de corsage in tiarabija zapisal Prosper Morel. Na prelomu 20. stoletja je realizem krilate bandeau Josepha Chaumeta tekmoval s kolibrijevo aigrette, ki jo je bilo mogoče preoblikovati v broško z nastavkom fil couteau, ki je bil poleg trompe-l’oeil Chaumetov podpis. Njegove kreacije napovedujejo stilizirano perje v fino kovanem rumenem zlatu iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja, med katerimi sta osupljiva primera ptica, ki sedi na biserno cvetoči veji, in kraljevska ribica, ki se prebije skozi zrak. Un Air de Chaumet, zasnovan v štirih delih, sestavljenih kot duo, predstavlja tematsko čarobnost ptičjega leta. Parure se poigravajo z možnostmi zlatega perja, nakazujejo gracioznost baleta galebov, nato pa preidejo v fascinantno eterično akrobacijo in se končajo z osupljivim spektaklom. Ti kosi so prava oda temu najdragocenejšemu materialu in častijo Maisonovo znano virtuoznost v zlatu. Prva parura, v kateri se peresa iz brušenega rožnatega zlata izmenjujejo z belim zlatom, posejanim z diamanti, na novo razmišlja o značilni Chaumetovi tiari. Celoten motiv, ki ga nosite v laseh, priča o sodobni ženstvenosti. Peresa, ločena eno od drugega, so elegantno umeščena med številne broške in ponujajo nov dokaz hišne cenjene sposobnosti za preoblikovanje. Kot lasni okrasek motiv ponazarja ptico z diamantno glavo v obliki hruške, ki je Joséphinin najljubši slog. Izjemno prilagodljivi in udarni ušesni motivi osvetlijo vaš obraz. Uhani in okrasek za lase, ki se lahko preoblikuje v en ali dva motiva, prikazujejo zračni balet lastovk in tako povzdigujejo simbolični del linije Chaumetart. V objemu hiše že od 19. stoletja je ta ptica dobila nov in globoko ženstveni čar. Devet ptic, zapisanih tradiciji opazovanja narave iz življenja, v kateri se odlikuje Chaumet, osvetljuje lase z diamantnim oprsjem, njihovi kljunčki in repi pa žarijo v svetlo poliranem rožnatem zlatu. Tekočnost ujemanja kroglic v kombinaciji z nežnim rezanim ujemanjem poudarja virtuoznost Chaumetovih draguljarjev.

Lastovke, ki sestavljajo broško za moške, se dvigajo tako na krojenih kot bolj sproščenih oblačilih. In ko se s svojo glavo z diamantom, brušenim v markiznem rezu, prelevi nad uho, je ptica bolj univerzalen simbol sreče kot kdaj koli prej. Rajska ptica, ki se pojavlja v četrtem paru, je ujeta v bleščečem zagonu in predstavlja očarljiv prikaz v asimetrični broški in prstanih. Ti združujejo drznost in gibanje, značilno za Chaumet, in poudarjajo sodobnost učinka. Uhani in okraski so zasnovani za nošenje posamezno ali v kombinaciji okoli obraza, ki ga osvetljujejo peresa, prepredena z diamanti v belem zlatu in ročno graviranimi diamanti s tehniko guilloché v roževinastem zlatu. Po navdihu ognjene ptice se perje razkrije v broško, ki je tako spektakularna kot elegantna. Lahkotnost nakazuje plapolajoča krila, ki nežno ščetkajo lase ali uho. Za to tretjo paruro je virtuoznost delavnic na naslovu 12 trg Vendôme ustvarila naglavni okras, ki se lahko spremeni v broško, ki se lahko razdeli na dva motiva. Ustvarjanje se rima z vzpenjanjem, saj se nastavki s kroglicami in lestvicami, ki omogočajo nežno prekrivanje diamantov, pogovarjajo z iluzijskim nastavkom, ki združuje nastavek z okvirjem in kremplji. Rezultat je zračna struktura, v kateri se zdi, da kamni skorajda lebdijo. Iz las se dviguje belo zlato, ki ga je veter razburkal. Občutek gibanja pogumno oživlja asimetrične uhane, ki spominjajo na značilnosti krilate spremljevalke, okrašene z diamanti v obliki hrušk. Že domuje pri vas kakšna lastovica?