LETNI ČASI SO LE ŠE DALJNI SPOMIN

SILENT-RESORTS in EcoIsland Development, ki uvajajo novo obdobje za skupnosti počitniških domov na Karibih, napovedujejo Club Ki’ama Bahamas, prvi delniški klub na svetu, ki ponuja ultra trajnostne sončne rezidence in ogljično nevtralne solarne jahte. Club Ki’ama se nahaja v novi enklavi Ki’ama Bahamas na otoku Elizabeth, nekaj minut od Great Exume. Predstavlja edinstveno solastniško priložnost, ki združuje razkošne hiše ob oceanu s floto jaht na sončni pogon in posadko, pa tudi z električnimi dnevnimi čolni, klubom na plaži, spajem in restavracijo.

Skupnost Ki’ama Bahamas, klubske rezidence in objekte je zasnoval izvršni direktor in ustanovitelj SILENT-RESORTS Victor Barrett. Enonadstropne klubske rezidence bodo zgrajene z linearnimi zasnovami, ki dopolnjujejo naravno topografijo otoka. Stavbe ponujajo strope višine 3 do 3,6 metra za izboljšano prezračevanje in več naravne svetlobe, krajinske sisteme »žive strehe«, sončne celice in strukturne lesene okvirje, zasnovane tako, da prenesejo orkan kategorije 4. Vnaprej zasnovan gradbeni sistem omogoča, da se večina gradnje izvaja zunaj otoka, kar zmanjšuje motnje naravne krajine in zmanjšuje zamude pri gradnji in stroške. Klub Ki’ama bo z združevanjem kopenskih in morskih dogodivščin lastnikom dal na voljo floto osmih jaht SILENT-YACHT s polno posadko, ki so v celoti gnane s sončno energijo. Ti izjemni luksuzni katamarani odpravljajo glavne pomanjkljivosti tradicionalnih jaht – vpliv na okolje in hrup motorjev na fosilna goriva, visoke obratovalne stroške in drago vzdrževanje – ne da bi zmanjšali užitke, zaradi katerih je jahtanje eno najboljših počitniških izkušenj. Bahamska skupnost Ki’ama bo služila kot svetovni zgled za trajnostni razvoj. Velik del letovišča bo zgrajen na pomolih, da bi se izognili izkopavanju zemljišč ali polnjenju z uporabo predhodno izdelanih gradbenih struktur s skoraj nič gradbenih odpadkov. Vsa stanovanja, jahte, zgradbe in objekti bodo v celoti in neodvisno uporabljala sončno energijo. Letovišče uporablja tudi visoko učinkovite, napredne sisteme za čiščenje čiste in odpadne vode. Poleg okolju prijaznih energetskih, vodnih in gradbenih sistemov bo urejenih le 18 odstotkov celotne površine zemljišča, tako da bo večina posesti Ki’ama nespremenjena ostala v njenem naravnem habitatu.

Ekološko ozaveščeno otoško letovišče bodo poleg prenočišč in vsega naštetega sestavljali še Club Ki’ama Beach Club, Spa in restavracija ob oceanu. Kot osrednji del skupnosti bo Beach Club edinstveno zgrajen v slogu »šotor in les«, z uporabo najkakovostnejših naravnih tkanin, bambusa in lesa z zelo majhnim vplivom na okolje. V drugi fazi bodo dodane popolnoma lastniške hiše.