LEPOTA V NAJŠIRŠEM POMENU. LEPOTA AFRODITA

Ko se človek ozre nazaj in z distance pogleda na svoje uspehe, je občutek neverjeten, še zlasti če lahko pogleda nazaj 50 let in uzre ne le to, da je razvil skupaj s svojimi člani družine in sodelavci več kot dvajset trgov, temveč da mu je uspelo razviti na tisoče produktov, med zadnjimi profesionalno linijo Pure Gold Divine, ki so druga za drugo prodajne uspešnice. Nesebično podajanje znanja lepotnim strokovnjakinjam v salonske namene je ustanoviteljica Danica Zorin Mijošek nadgradila z Akademijo Afrodita, kjer letno izobrazijo tudi več kot 4000 oseb. Ko sem jo imel pred leti priložnost osebno spoznati in se z njo sprehoditi tako med laboratoriji in tudi na kar nekaj njihovih delavnicah, sem se že takrat prepričal, da je prav ona tista, ki bi kot naše gore list z lahkoto stala ob boku velikim Estee Lauder, Elizabeth Arden in Heleni Rubinstein. Lepoto in tradicijo vrhunske kakovosti je skupaj z imenom kraja Rogaška Slatina ponesla v svet in še dodatno okrepila ta mali kraj, kjer domuje, in ga postavila na zemljevid Evrope in sveta. Ker verjamem, da je v vsakem slovenskem domu vsaj en izdelek Kozmetike Afrodita, vam, drage naše bralke in bralci, priporočam razvajanje tudi v enem od njihovih salonov, kjer vam bodo njihovi svetovalci pomagali izbrati pravo nego in svetovali pri izbiri izdelkov, ter vas seznanili z njihovim delovanjem. Boginja lepote Afrodita je poznala številne trike, kako omrežiti in kako z lepoto privabiti in zapeljivo osvojiti. Naj bosta lepota in lepotni ritual tudi del vašega vsakdanjega rituala in nege vaše kože in telesa.

V današnji dobi imamo na voljo številne kozmetične aparate in izdelke. Zakaj izbrati prav kozmetiko Afrodita in njene izdelke, kaj je tisto, kar pretehta, da je naša odločitev za nakup in uporabo vaših izdelkov prava?

Naše podjetje že od samih začetkov deluje po temeljnih vrednotah, med katerimi je ključna kakovost izdelkov. Konstantna kakovost je istočasno tudi naša največja konkurenčna prednost. Naši izdelki so izdelani z veliko ljubeznijo: kot rezultat izsledkov znanosti, najboljših učinkovin in velikega ustvarjalnega navdiha vseh mojih sodelavcev. Rada rečem, da so ustvarjeni v koraku z znanostjo ter v tesnem sožitju z naravo. Svoje bistvo izrazijo, ko se dotaknejo kože. Če so pravilno izbrani, na podlagi izkazanih potreb in karakteristik kože, navdušijo potrošnike, saj pomagajo pri razumevanju njihovih želja, potreb in pričakovanj. Če k temu dodam še cenovno dostopnost, odločitev za nakup ne more biti težka.

 

Ker vam tudi sam že leta sledim, je, če lahko tako zapišem, v vaših kolekcijah mogoče opaziti dolgoročno nadgrajevanje linij ter uporabo aktualnih trendovskih sestavin. Nad katero sestavino ali več njih ste v zadnjem času najbolj navdušeni ali presenečeni?

Aktivnih kozmetičnih sestavin, ki me navdušujejo, je več. Gre za naravne sestavine, ki so del našega naravnega okolja, vendar vgrajene v dovršene kozmetične formulacije delujejo na kožne celice, jih spodbudijo k pospešeni obnovi in na ta način izboljšajo lastno delovanje dermalnega dela kože. Ena takšnih so PEPTIDI‘naj’ sestavina kozmetične industrije zadnjega četrt stoletja. Predstavljajo globalni napredek kozmetološke obravnave kože. Z edinstvenim načinom delovanja so primerni praktično za vsa starostna obdobja, saj delujejo na način ‘signaliziranja’ celicam – signale sprejmejo le celice, ki potrebujejo spodbudo pri sintezi ključnih gradnikov kože. Izraz biomimetičen pa sporoča, da gre za peptid, ki je koži ‘lasten’ in natančno posnema naravne mehanizme delovanja kože. Na ta način deluje naša linija izdelkov PERFECT CODE, kjer bi izpostavila Perfect Code Filler-Drops koncentrat. To je prvi tovrsten izdelek s tako visoko koncentracijo peptidov na tržišču; govorimo namreč o kar 60 % peptidnem kompleksu, ki deluje z dokazljivimi rezultati na način ‘botoksa’ brez invazivnega postopka. Preizkušen je bil tudi v neodvisnem inštitutu, kjer so bili na prostovoljcih izvedeni t. i. ‘patch’ preizkusi, ki so pokazali neverjetno moč delovanja teh visokokoncentriranih kapljic. Že 30 minut po nanosu se je namreč dolžina gube pri prostovoljcih zmanjšala celo za 34,7 %. Druga izjemna naravna sestavina pa so koščki čistega zlata, ki smo jih prvič vgradili v kozmetične izdelke že leta 2011, s čimer smo presegli dotedanjo ponudbo klasične kozmetike. Letos, v jubilejnem 50. letu delovanja, smo koščke zlata znova uporabili v sinergiji s sojinimi izoflavoni in z izjemno visoko koncentracijo dermo-kozmetičnih sestavin. Nastala je linija PURE GOLD DIVINE, ki je moja osebna kozmetična izbira.

 

Zelo pomemben faktor v delovanju vašega podjetja se mi zdijo tudi vaša izobraževanja za salone. Kar nekajkrat sem se jih udeležil in bil venomer presenečen nad številnimi kakovostnimi nasveti, ki jih posredujete voditeljicam lokalnih kozmetičnih salonov. Kako se na vse to pripravljate v ekipi?

Zavedam se moči znanja, saj se, od kar sem začela delati v kozmetični industriji, tudi sama neprestano izobražujem. Zato prav to z veseljem omogočam svojemu timu, posledično pa vse znanje, izkušnje in navdih z veseljem prenašamo naprej – na predstavnike kozmetične stroke, na zaposlene naših poslovnih partnerjev, na študente različnih šol kot npr. velneške smeri Visoke šole za turizem in Ekonomsko-poslovne fakultete. V okviru kozmetičnega koncepta Afrodita Professional uspešno deluje tudi Akademija Afrodita, v okviru katere letno organiziramo in izvedemo več kot 100 seminarjev z okoli 4000 udeleženci. Teme seminarjev prilagajamo sezoni in aktualnim trendom v kozmetični stroki, pri čemer si vseskozi prizadevamo, da upoštevamo tudi pričakovanja udeležencev. Na strokovnih seminarjih s praktičnimi delavnicami predstavnikom kozmetične stroke posredujemo nova znanja o profesionalnih kozmetičnih izdelkih, demonstriramo postopke njihove pravilne uporabe, z njimi delimo nova dognanja s področja profesionalne kozmetične nege ter jih navdihnemo, da svoje delo opravljajo s še večjim zanosom.

 

Zrela koža potrebuje več nege in boljše sestavine? Kako negovati zrelejšo kožo, še posebej ko se številnim zvečer morda ne da več toliko časa preživeti pred kozmetičnim ogledalom? Sploh v večernem času? Ste razvili ali razvijate tudi popularne izdelke za nočno delovanje?

Dejstvo je, da nekatere ženske kozmetika zanima, druge se negujejo samo po potrebi. Zrela koža potrebuje dosledno in kakovostno nego, še posebej pa zadosten nanos kozmetičnih izdelkov. Negovalni izdelki za zrelo kožo so razdeljeni na dnevne in nočne. Za dobro kondicijo kože je priporočljiva uporaba obeh. Sama se dobro počutim samo z negovano kožo. Ravno zato moj večerni ritual kar traja. Pri svojem delu sem se velikokrat srečala s težavami kože, ki so nastale zaradi nedoslednega čiščenja kože. Zato menim, da je temeljito čiščenje kože zjutraj in zvečer najpomembnejši del vsakodnevne lepotne rutine. Po čiščenju pa toplo priporočam nanos kvalitetnega vlažilnega seruma kot podlago za negovalne kreme ter v večernem ritualu kakovostno nočno kremo in masko. Za zdravje in lepoto kože je spanec zelo pomemben, hitri tempo in aktivni življenjski slog pa nam kratita prepotrebni počitek. Medtem ko spimo, je namreč naša koža aktivna, veliko bolje vpija aktivne sestavine iz kozmetičnega izdelka. V našem portfelju imamo pester izbor hranljivih krem in mask z anti-age učinkom, ki jih priporočam za kakovostno nočno nego. Prav tako pa toplo priporočam tudi obisk kozmetičnega salona, za katerega se ženske zaradi različnih razlogov premalokrat odločajo, kar je škoda, saj strokovna svetovalka v stiku s kožo najbolje oceni, kaj ta potrebuje za optimalno stanje. Danes niti slučajno ne zadostuje, da za nego uporabimo samo kremo, tako kot so jo včasih uporabljale naše babice. Od takrat je minilo že veliko časa in vsi dejavniki, ki vplivajo na stanje kože, so se bistveno spremenili: prehrana, življenjski slog in predvsem zelo onesnaženo okolje. V različnih življenjskih obdobjih potrebujemo različne kozmetične izdelke in uporaba samo ene kreme preprosto ni več dovolj.

 

Danes pogosto preberemo, da lahko le estetski kirurg odpravi procese staranja. Kaj odgovorite tovrstnemu posamezniku ali posameznici? Je to le hiter način, kako do rezultata? Kaj pa preventivna skrb in nege?

Kot kozmetičarka sem se z uresničevanjem lepotnih idealov ukvarjala profesionalno, a vedno razumsko in v sožitju z naravnimi zakonitostmi. Nisem segla čez meje kozmetike, ker imam rada svojo kožo in svoja leta. Pravzaprav so leta le številka, kar je resnično pomembno, smo mi sami, ki se počutimo dobro v svoji koži. Zagovarjam redno, zdravo, naravno in kakovostno nego, ki zagotavlja lep videz kože. Če k temu dodamo še nasmeh, ki odpira vsa vrata, in izraz užitka, ki izvira iz nas, nas ženske nič ne bo naredilo lepše in ženstvene. Noben ideal lepote ne more doseči tega, kar lahko zadovoljna samozavestna ženska. Edinstvenost je tista, ki privlači. Pri tem ne gre za popolno zunanjo lepoto, ampak za ‘cel paket’, ki dela človeka lepega in zanimivega. Seveda pa vsakodnevna skrbna nega kože ni zanemarljiva. Zato svojo kožo razvajam in skrbim za kakovostne izdelke z visoko vsebnostjo naravnih učinkovin. Meni osebna najljubša je kozmetika z delci iz čistega zlata PURE GOLD, ker sem v “zlatih letih” in želim svoji koži najboljše. In zlato iz skritih globin zemeljske notranjosti v kožo vnaša pozitivno energijo in z mehkim odsevom svetlobe vzbuja razkošen sijaj. Mislim, da si vsaka ženska zasluži nego z zlatom, ker je bila kolekcija PURE GOLD narejena kot tehnološko popolna stvaritev s pomočjo narave, torej iz njenega srca, preplavljenega s številnimi čustvi in ​​pozitivno energijo. Z namenom, da se vsaki ženski omogoči, da se počuti lepo v svoji koži – da je Afrodita.

 

Ne morem pozabiti časa, ko smo se še lahko družili in ste mi razkazali razkošje vaših laboratorijev in dela podjetja. V katero smer se razvija danes po 50 letih kozmetika Afrodita? Kaj si še želite imeti znotraj podjetja, kar morda do sedaj še nimate?

Inovacije so gonilna sila našega razvoja, z njimi pridobivamo odločilno konkurenčno prednost na trgih. Vir vseh inovacij na izdelčni ravni se je znotraj podjetja izoblikoval v kompleksu lastnih laboratorijev, ki predstavljajo močno tehnološko in informacijsko podporo podjetju. Zavedam se, da inovacije prinašajo novo, večjo uporabnost v obliki dviga kakovosti, pa tudi dviganja ugleda Kozmetike Afrodita in omejevanja konkurence. Inovativnost pri izdelkih zato ostaja v ospredju naše poslovne strategije tudi v prihodnje, močno jo spodbujam z zaposlovanjem mladih ter neprestanim izobraževanjem zaposlenih. Letošnje leto smo uspešno zaključili prenovo laboratorijskega dela, kjer se nahaja kompleks kontrolnih, razvojnih in mikrobioloških laboratorijev. Zelo sem zadovoljna, da smo pridobili večje prostore, prav tako pa nove aparature. Nakup novih aparatov bo bistveno skrajšal čas nadzora posamezne faze izdelka, omogočil pa je tudi zmanjšano uporabo kemikalij, ki so sicer potrebne pri klasični kemični analizi. Ker smo že pred leti svoje prostore s priročno prodajalno odprli tudi zunanjim obiskovalcem, ki nas lahko obiščejo s predhodno najavo, si v letu, ki prihaja, želimo vzpostaviti izkustveno središče, kjer bodo lahko obiskovalci ob spoznavanju naše dejavnosti tudi aktivno sodelovali pri nastajanju kozmetičnega izdelka in morda celo oblikovali svoje lastne personalizirane izdelke.

 

Čas epidemije zaradi restrikcij ni najbolj naklonjen negam v kozmetičnih salonih, a vendarle ste se v podjetju hitro prilagodili z novo ponudbo razkužil in krem za roke proti izsuševanju ob nenehnem razkuževanju. Nam lahko poveste več o tem?

Čas epidemije se je seveda dotaknil tudi nas. Kozmetika Afrodita poleg največjega dela proizvodnje v kategoriji izdelkov za čiščenje in nego obraza, proizvaja tudi številne izdelke za osebno higieno telesa (tekoča mila, geli za prhanje, šamponi), rok, nog in las. Zaradi izrednega povpraševanja, ko praktično ni bilo več mogoče kupiti antibakterijska higienska sredstva, smo za potrebe trgovskih sistemov in potrebe lastnih prodajnih mest začeli izdelovati SOS higiensko pršilo in nato še sredstva z antibakterijskim učinkom. Naj poudarim, da smo se za to potezo odločili zato, ker smo v naših laboratorijih že kar nekaj časa imeli razvito in testirano formulo z vsebnostjo 60-odstotnega alkohola. Proizvodne procese smo seveda takoj prilagodili potrebam polnjenja in distribucije. Zaradi izrednega interesa smo začeli polniti 50 ml in 500 ml embalažo. Zgolj v tednu dni smo proizvedli in prodali vse, kar smo napolnili. Tako lahko povem, da je v prvem valu epidemije naša proizvodnja delala s polno močjo. Zaradi velike zavzetosti in odgovornosti ter pripravljenosti za delo vseh zaposlenih v tako težkih razmerah nam je nekako uspelo. Zdaj, v drugem valu, pa se že kažejo pomanjkljivosti prodaje izdelkov. Za nas zelo pomemben del proizvodnje in prodaje je program profesionalnih kozmetičnih izdelkov, namenjen profesionalni uporabi v lepotnih in frizerskih salonih ter wellness in spa centrih, ki vključuje izdelke HOME CARE za domačo uporabo. Njihovo zaprtje ali omejeno delo pomeni za nas precej velik izpad dohodka. Prav tako je Rogaška Slatina kot močna turistična destinacija ostala dobesedno brez tujih turistov, naši lepotni centri in trgovine pa brez kupcev. Lahko si samo predstavljate resnost razmer.

 

Venomer vas opazimo urejeno in nasmejano, kaj pa je bil za vas v tej čudoviti zgodovini podjetja največji izziv? Kako se pripravljate na izzive ali sproščate po opravljeni zahtevni nalogi?

Izzivov je bilo veliko, kot se je nabralo veliko let (50) delovanja. Vedno sem jih sprejemala kot naravni del življenja. Lahko pa rečem, da so danes izzivi večji, ker imam tudi več zaposlenih. Do njih čutim veliko odgovornost, zato se je spremenilo tudi moje dojemanje izzivov. Velik izziv mi je predstavljal začetek poslovne poti z odprtjem lastne podjetniške prakse. V osemdesetih letih mi je predstavljal izziv vzpostavitev proizvodnje izdelkov za nego las, obraza in telesa blagovne znamke Kozmetika Afrodita. V devetdesetih me je izzvala izguba ključnih trgov ob razpadu takratne skupne države, ki je predstavljala mojega največjega kupca. V novem tisočletju so mi izziv izjemen napredek znanosti ter pridobivanje novih strokovnih znanj. Po vsem naštetem seveda iščem trenutke miru, obnove in sprostitve. Moja največja sprostitev je razvajanje v enem od naših lepotnih centrov. Uživam in sprostim se ob lepotnih ritualih, od katerih mi v zimskih mesecih najbolj prija aromaterapija. In to trenutno zelo pogrešam. Zato se poslužujem veliko gibanja, za kar izbiram bolj samotne gozdne poti, ki jih Rogaška Slatina ponuja v izobilju. Še vedno najdem lep delček neokrnjene narave, kjer zberem misli in se nadiham svežega zraka. Ker smo trenutno omejeni s potovanji, se več časa zadržujem doma. Preberem kakšno knjigo, več časa posvetim razvajanju in negi kože ter preizkusim kakšen nov kuharski recept. Seveda sem z mislimi skoraj vedno malo tudi pri kozmetiki, ki je moja velika strast in ljubezen že celo življenje.

 

Po petdesetih letih nenehnega razvoja in vodenja se tudi v podjetju spremenijo določeni procesi tako odločanja kot razvijanja in vsakodnevnih nalog. Glede na to, da ste družinsko podjetje, je na mestu vprašanje, ali so tudi vaši ožji družinski člani del tega odločanja in poti za naprej?

Pri razvoju in vodenju podjetja sodeluje tudi moja družina. Imam tri sinove, ki so s svojimi sopotnicami in otroki vpeti v različna področja dela, zato predstavljajo tudi prihodnost podjetja. V podjetju delujeta dve diviziji. Afrodita Professional za področje profesionalne kozmetike, ki zajema načrtovanje, razvoj in prodajo skozi mrežo profesionalnih deležnikov, kot so kozmetični saloni, centri zdravja in dobrega počutja, zdravilišča – vsi tisti, ki ponujajo kozmetične storitve. Sem sodita tudi snovanje in prodaja izdelkov Home Care, ki so profesionalni izdelki, namenjeni negi doma, po priporočilu kozmetične stroke. Divizija Beauty care pokriva načrtovanje, razvoj in trženje izdelkov široke potrošnje, ki so na voljo potrošnikom na maloprodajnih mestih. Obe diviziji imata oblikovana svoja tima sodelavcev, ki izvajajo načrtovane aktivnosti in pokrivajo vse potrebe dela, saj imata oba programa sebi lastne zakonitosti in potrebe. Čeprav gre za ločena področja dela, sodelavci obeh timov tesno sodelujejo, njihovo delo pa se prepleta. Za svojo družino pa štejem tudi celoten tim sodelavcev, ki z mano vztrajajo v tem turbulentnem času in verjamejo v odličnost naše kozmetike. Ponosna in hvaležna sem, da so tako predani, odgovorni in delavni.

 

Sam vas vidim kot slovensko Elizabeth Arden, Estee Lauder ali Heleno Rubinstein, saj so, na domačih tleh seveda, tako čudovite in kvalitetne realne zgodbe o uspehu, kot je vaša, prava redkost. Kdo ali kaj pa je vas navduševal ali navduševalo ali vas morda še vedno?

Otroštvo sem preživljala z babico, ki se je ukvarjala z zelišči in pripravo kozmetičnih preparatov. Zato lahko rečem, da je bila prav babica moj navdih in vzornica. Usmerjala me je v uporabo naravne kozmetike. Spomnim se, kako mi je govorila: »Narava je najbogatejša zakladnica zdravja, v njej se skrivajo zdravila za vse zdravstvene težave.« Redno nego kože ter uporabo naravne kozmetike sem tako vzela za svojo in z navdušenjem odprla lasten kozmetičen salon, kjer sem znanje ljudske medicine o negi kože hitro nadgradila s strokovnim znanjem. Vezano na podjetniško pot pa je bil moj vzornik oče, tudi sam podjetnik, ki me je naučil vrednot, po katerih deluje tudi Kozmetika Afrodita: poštenje, delavnost, spoštovanje.