LEGENDARNA STEKLENIČKA ZA VSE ČASE

Pri francoski hiši mode in sveta lepote vas vabijo, da odkrijete novo poglavje legendarnega potovanja najbolj znane dišave na svetu, No.5. Thomas du Pré de Saint Maur, vodja oddelka za kreativnost dišav in lepotnih izdelkov znamke Chanel, je za novo ambasadorko blagovne znamke in znamenite dišave izbral francosko igralko Marion Cotillard, za režiserja novega kultnega predstavitvenega filma dišave No.5 pa je postavil Johana Rencka. To je prvič, da je z oskarjem nagrajena igralka, katere odnos s hišo Chanel sega k začetku njene kariere, novi obraz te kultne dišave. In s tem simpatična francoska igralka nadaljuje rod velikih ženskih figur, ki so bile prej obraz te dišavne ikone. Režiser Johan Renck se je odločil, da bo dišavo No.5 ponesel na luno. Več kot le preprost del dekorja v tem novem poglavju dišave No.5 je luna, ki nosi izjemno pomemben karakter v tem predstavitvenem spotu. V sozvočju s prazničnim duhom vabi k sanjarjenju, tako da se resnično združi z namišljenim. Navdih za to novo kampanjo je močna zaljubljena ženska, katere zapeljivost se razširi v veselje. Pesem Lorde, ki daje ritem filmu, z naslovom Team, ki jo je posnel Flavien Berger, zajema pa jo Marion Cotillard, je oda ljubezni, v kateri dve bitji govorita enako kot: »Sva v ekipi drug drugega.« Koreografijo je ustvaril Ryan Heffington in jo prikrojil primernosti za Marion Cotillard in njenega partnerja v filmu soplesalca Étoileja Jérémieja Bélingarda. Zaljubljenca se neskončno vrtita v sodobni sarabandi. Zlato vezena čipkasta obleka spremlja vsak igralkin gib in nikakor ne ovira plesa. Izbrala jo je Virginie Viard in je navdihnjena z ikonično obleko, ki jo je nosila Mademoiselle Chanel. Ta nova kampanja se pokloni zgodovini parfuma No.5, hkrati pa je edinstvena in radikalna odločitev, da lepoto obravnavamo kot stavo veselja in enakosti. Ženska in moški se vodita in podpirata, se zapeljujeta v elegantnem plesu dueta. Bolj kot sanjska digresija je utelešenje ideala ta zveza zaljubljencev po njunem nebeškem plesu. Ustvarjena je za žensko, ki si prizadeva uresničiti svoje sanje. To je moč dišave No.5.

Nam lahko na kratko zaupate zgodbo predstavitvenega spota za novo kampanjo za parfum No.5?

MARION COTILLARD: V Parizu ob reki Seni je zima. Noč je, ženska je oblečena v dolg črn plašč in stopa po zasneženem mostu, sama in samozavestna se sprehodi v izjemno skrivnostni atmosferi. Zaustavi se, da bi pogledala polno luno, ki na nebu močno žari. Nenadoma se znajde na luni, kjer jo čaka moški. Skupaj bosta plesala in se prepletla drug ob drugem v gibanju, ki je naenkrat, muhasto, smešno in strastno. Nato se ženska znova pojavi na mostu v Parizu. Obrne se in ob sebi odkrije moškega, s katerim je plesala. Nasmehneta se drug drugemu.

Kako ga je s seboj pripeljala nazaj na Zemljo? Da zaključimo s to skrivnostnostjo. Kaj vas je najbolj pritegnilo v tej zgodbi?

MARION COTILLARD: To je ljubezenska zgodba, precej radostna ljubezenska zgodba. V njej sta tako lahkotnost kot globina, eterična in zemeljska. Ko dva lika začneta plesati, se združita dve človeški sili. Je čudovita analogija, v kateri čutimo kot takrat, ko smo globoko zaljubljeni. Čudovito se mi zdi, da lahko vodim No.5 na ta svet.

Nam lahko zaupate kaj več o sodelovanju z režiserjem Johanom Renckom?

MARION COTILLARD: Najino sodelovanje je bilo konstruktivno, nagrajujoče in prijetno. Med njim in zgodbo, ki smo jo pripovedovali, je bilo nekaj zelo podobnega. Ima to nagajivo in čarobno energijo, hkrati pa je nekdo, čigar svet je tako zelo edinstven. To je svet v nenehnem gibanju, ki je lahko hkrati nor, čaroben in očarljiv.

Kateri lik igrate vi?

MARION COTILLARD: Ko smo se z režiserjem začeli pogovarjati o filmu, smo si zamislili ženski lik, ki rad živi v sedanjem trenutku. Med snemanjem sem resnično začutila prisotnost te ženske, ki je polna veselja in zna izražati svoja čustva. Pomembno je najti to energijo. Saj nastane trenutek, kjer lika nenadoma zaplešeta. Ples, kakršen ni noben drug ples. Zato smo morali ustvariti žensko, ki se rada počuti živo in je odprta za nepričakovano.

Ste na kakršenkoli način podobni tej ženski?

MARION COTILLARD: One je lik, ki v celoti živi v sedanjosti. In to je tisto, k čemur si zelo prizadevam tudi sama. Ženska v filmu živi v trenutku, brez nostalgije po preteklosti ali fantazij o prihodnosti. Trudim se slediti poti veselja, pozitivnosti in svobode. Ne vem, ali sem že prišla tja, vendar si prizadevam za to. Zdi se, da nam ta ženski lik govori, da je vse mogoče, da se lahko naše sanje uresničijo.

Bi bili tudi vi pripravljeni ‘odkriti’ luno in narediti nemogoče?

MARION COTILLARD: Odkriti luno, ne! Prav dobro je, kjer je. (Se nasmehne). Narediti vse, da bi dosegla svoje najbolj divje sanje, to pa ja! Ko sem bila otrok, mi je mama venomer govorila: »Vse je darilo.« Danes sama rečem svojim otrokom: »Sanjajte veliko, saj se vaše sanje lahko uresničijo.« V filmu je ženski lik tisti, ki vodi ples. Dejstvo, da je fant na mostu ob koncu filma, simbolizira močno idejo ženske No.5. Ja, ženska vodi ta ples. A za ples sta potrebna dva. Pomagamo drug drugemu, vadimo drug z drugim, vodimo in si nato dovolimo, da smo vodeni in vse to med samim gibanjem. Zato je potrebno timsko delo. Zato se ta ideja odraža tudi v izbrani tematski pesmi Team by Lorde. To je tisto, kar mi je všeč v zgodbi te ženske. Všeč mi je ideja tega odnosa med dvema bitjema. Tu gre za ples, ki ni podoben nobenemu drugemu. Presenetljiv je, vključujoč, čuten in zabaven. Izraža veliko strasti. In v življenju se lahko zgodi vse, če s seboj nosite strast.

Kaj ples predstavlja v vašem življenju? Radi plešete?

MARION COTILLARD: Moje osebno pravilo je, da vsaj enkrat na dan pojem, plešem in se smejim! (Velik nasmeh). Veliko plešem s svojimi otroki. Med tem začutim vsako celico v svojem telesu, kako vibrira. Tudi veliko pojem. Petje in ples sta dve dejavnosti, ki mi omogočata, da se ponovno povežem s svojim telesom in z zunanjimi energijami, da se počutim popolnoma svobodno. Mislim, da ljudje radi plešejo, ker so to trenutki, ko se počutimo zelo žive.

Ste bili seznanjeni s koreografijo Ryana Heffingtona?

MARION COTILLARD: Da. Zelo občudujem njegovo delo in najino sodelovanje je bilo resnično močno. Njegov svet navdihujejo moč, svoboda, veselje in humor, vse hkrati. Redko je, da lahko vse to medsebojno uskladiš. Pri Ryanu Heffingtonu mi je zelo všeč, da je prav toliko, kot je režiser igralcev, tudi koreograf. Med koreografijo je zelo natančno usmerjal moje izraze obraza, tako kot tudi gibe mojih rok in nog. To je res zgodba, ki jo pripoveduje skozi ples.

Ste bili nervozni zaradi snemanja plesne scene?

MARION COTILLARD: Oh, ja! (Smeh) Ker nisem plesalka. Torej sem bila zaskrbljena. Preden smo začeli snemati, smo nekaj dni vadili. Imela sem srečo, da je bil moj partner Jérémie Bélingard, plesalec Étoile. Bila sem kar precej zadržana, ker je človek z občudovanja vredno kariero. Takoj me je potegnil v koreografijo. Bila je čudovita izkušnja. Bila sem tako prestrašena kot hkrati pomirjena, da bom plesala s plesalcem Étoile. Vedela sem, da mi ne bo pustil pasti, tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu besede. Je izredno prijazna duša, ki kar izžareva s svojo izjemno energijo.

Je ta ples metafora za romantično zvezo?

MARION COTILLARD: Film prikazuje povezavo med dvema človeškima silama, ki se združita v enem plesu v dolžini sanj v zelo močnem trenutku. Ta ples razkriva številna večplastna čustva, ki jih doživljamo. Obstajajo ljubezen, veselje, medsebojna podpora … Obstaja tudi zapeljevanje, saj obstajata dve telesi, ki se prepoznavata in se privlačita. Zaupam gledalcem, vsak od njih bo lahko prepoznal in se povezal z njihovo lastno vizijo ljubezni.

Nam lahko poveste kaj o obleki, ki ste jo nosili v predstavitvenem filmu?

MARION COTILLARD: Plešem v zlati obleki, ki je bila v celoti ročno vezena v ateljejih Maison Lesage. Navdihnila jo je obleka, ki jo je nekoč nosila Gabrielle Chanel. Resnično je vzvišena! Pred nekaj leti jo je že interpretiral Karl Lagerfeld. In Virginie Viard jo je znova predelala posebej za snemanje tega predstavitvenega filma. To je graciozen dragulj, v katerem sem se lahko premikala, plesala, tekla … Ta obleka predstavlja gibanje in svobodo. Zelo CHANEL!

Kakšen je vaš odnos do dišave Chanel No.5?

MARION COTILLARD: Takoj sem začutila povezavo z dišavo No.5. Je več kot le dišava, je umetniško delo. Njena sestava je polna skrivnostnosti. In njena steklenička je bila zasnovana kot modernistična slika. No.5 je zdaj šteta za klasiko, vendar je ohranila svojo izvirnost. To je tisto, kar pomeni biti ikona, sposobnost prestati preizkušnjo časa. Zato se čutim zelo srečno, da lahko pomagam ohranjati zgodbo te ikonične dišave.

Kako vas navdihuje zgodovina njenega nastanka?

MARION COTILLARD: No.5 je bila prva dišava, ki jo je ustvarila ženska stvariteljica mode. In z njo je sprožila vonjalno revolucijo. Njeno stvarjenje pripoveduje usodo avantgardne ženske, ki je bila veliko pred svojim časom. Gabrielle Chanel je uspešno ustvarila vonjalno revolucijo. Uveljavila se je v svetu parfumerije v času, ko so se ženske morale boriti že samo za to, da so sploh obstajale v svetu, ki so ga vodili moški. To je nekaj, kar se me je globoko dotaknilo.

Kaj mislite o Gabrielle Chanel kot o ‘parfumerki’?

MARION COTILLARD: Všeč mi je njen pristop. Odločila se je, da bo ustvarila dišavo zase. Preprosto zato, ker takratni parfumerji niso izdelovali dišav, ki bi ustrezale temu, kar je želela nositi. Torej jo je izumila. Pri ustvarjanju dišave No.5 je pustila, da jo je vodila intuicija. Pa tudi njeno lastno hrepenenje. Tako je ustvarila dišavo, kakršne dotlej ni bilo. To je bilo zelo drzno z njene strani. Mislim, da gre pri tem za priznanje avtentičnosti in resnično kreativnega pristopa, ki se dodatkne številnih. S tem, ko je sebi dovolila, da je zgolj in samo ona, je lahko navdihnila številne druge.

Zakaj imate radi dišavo No.5?

MARION COTILLARD: Nošenje dišave je zelo intimna gesta. Dišava razkrije nekaj o osebnosti persone, ki jo nosi. Paradoksalno vstopamo z njo v globino človekove duše. No.5 nima enakega vonja na koži ene ali druge osebe, a je kljub temu prepoznavna. To je fascinantno. To je dišava, katere sestava je tako posebna, tako prefinjena, da postane drugačna in edinstvena na vsaki ženski.

Ste tudi vi ‘vonjalni ekspert’ kot Gabrielle Chanel?

MARION COTILLARD: Ja, moj vonj je izjemno razvit. Na začetku svoje kariere, ko sem si izdelovala posamezni karakter ali lik, sem začela iskati dišavo, ki bi jo ta oseba nosila. To je bil zame način, da sem razumela osebnost lika in sem stopila v stik z njo. Kot igralka veliko delam na čustvih.

Katere ženske osebnostne lastnosti povezujete s parfumom No.5?

MARION COTILLARD: Rekla bi, da No.5 drži idejo o ženskem bistvu. V kombinaciji z glavnim izzivom, da ugajate sebi pred drugimi. A prav tako bi jo lahko nosil tudi moški! V bistvu, ko pomislim na dišavo No.5, pomislim na dušo, ki išče svobodo.

Kakšni so vaši prvi spomini na dišave Chanel?

MARION COTILLARD: Moja prva ‘ženska’ dišava, mi je bila podarjena s strani moje babice po materini strani. Bila je dišava Chanel. Spomnim se, kako elegantna je bila steklenička in kako rada sem jo gledala v moji sobi. Bila sem najstnica in pričarala mi je svet elegance, ki me je navdajal s sanjami.

Zdaj ste nova ambasadorka znamke Chanel in njene dišave No.5. Poosebljate podobo izpolnjene ženske, ki uresniči svoje sanje. Med drugim tudi zato, ker ste bili prva Francozinja, ki je prejela oskarja za najboljšo žensko igralko. Se tega zavedate?

MARION COTILLARD: Po zaslugi svojih staršev sem se naučila, da se sanje lahko uresničijo. To je velika moč, ki so jo prenesli name. To ne pomeni, da mi včasih ne manjka zaupanja vase. In še zdaleč nisem venomer pogumna. Ampak kdo pa je? In iz svojih slabosti sem se naučila veliko lekcij in verjamem v sanje. Tudi če je po mojem mnenju pot do njihovega doseganja pomembnejša od končnega rezultata. In naučila sem se, da vsak razvija v svojem času in na svoj način.

Kdo so najvplivnejše ženske v vašem življenju?

MARION COTILLARD: Moja mama in babica sta najpomembnejši ženski figuri v mojem življenju. Toda občudujem vse ženske, ki izzivajo konvencijo in avtoriteto. Številne ženske so nam skozi zgodovino pokazale, da se nikoli ne smemo predati.

Nam lahko zaupate vaš odnos z znamko Chanel?

MARION COTILLARD: Na začetku moje igralske kariere me je hiša Chanel spremljala ob nekaterih zelo ključnih in pomembnih trenutkih. Ta hiša me je venomer očarala. Ali v butiku na ulici Rue Cambon ali v stanovanju Gabrielle Chanel ali v laboratorijih za ustvarjanje in razvoj dišav Chanel, venomer sem očarana. Ko me je Thomas du Pré de Saint Maur, vodja oddelka za kreativnost dišav in lepotnih izdelkov znamke Chanel, prosil za sodelovanje pri kampanji za dišavo No.5, sem bila zelo ganjena. Zdelo se je kot ponovno srečanje.

In kako ste se počutili, ko ste se znova vrnili k znamki Chanel?

MARION COTILLARD: Težko je opisati, ker obstaja nekaj tako čarobnega, kar obstaja samo v tej hiši. Ima namreč čudovit dar za magičnost, da nas navdaja z začudenjem in strahospoštovanjem. Prihod v tako čudovito hišo, ki je tako polna prave zgodovine, je lahko zastrašujoč. Toda takoj sem bila toplo sprejeta. Bilo je kot uresničitev sanj, kakršne si niti ne bi upala zamišljati.

Kdaj je bila vaša prva povezava z znamko Chanel?

MARION COTILLARD: Prva modna revija, ki sem se je kdaj udeležila, je bila revija znamke Chanel. Bila sem prav presenečena, da sem bila na tem mitičnem kraju, Rue Cambon v Parizu. Udeležila sem se modne predstave, veselo drzne in polne modernih elementov. Karl Lagerfeld ji je vdahnil življenje. V tistem trenutku sem spoznala, da je Chanel brezčasna hiša, ki se zavzema za razvoj skupaj s časom. Vedno polna idej in se vedno na novo interpretira. Chanel me je venomer očaral. Ne glede na to, ali sem v butiku na ulici Rue Cambon ali v stanovanju Gabrielle Chanel ali v laboratorijih dišav in lepotnih izdelkov, venomer sem očarana.