LEDENE SKALE V KOLEKCIJI MURANSKEGA STEKLA VENINI

Venini, mojster barv, sezono za sezono bogati svoje kromatično vesolje z odtenki, ki tako z vidika koncepta projekta kot na čustveni ravni razlagajo trende v svetu notranjega oblikovanja. Tako kot veličastne ledene tvorbe, značilne za polarne pokrajine, so tudi ikonične vaze Fazzoletto, Deco, Monofiore Balloton, Opalino in Veronese ter vaze Ritagli, Acco, Idalion in Sidonedigner prežete s cerulean odsevi in odtenki bele barve. Vaza s svojimi tekočimi in prozornimi linijami spominja na eterično eleganco in čistost ledenih kristalov, ki nastajajo v hladnih arktičnih vodah. Zdi se, da izdelki ujamejo svetlobo in s pomočjo materialnega čara prozornosti razkrivajo pravo čarobnost stekla in njegovo sugestivno dušo. Njihova zaznavna lahkotnost postane čista eleganca, očarljivo in naravno dopolnilo za vsak prostor. Vsako stvaritev skrbno oblikujejo mojstri steklarji, ki steklo spretno preoblikujejo v edinstvena umetniška dela.

Ti kosi, zapeljivi v svoji ledeniški lepoti, očarajo z vsako njihovo podrobnostjo. Vaza iz muranskega stekla, izraz neprimerljive elegance in ustvarjalnosti, očara oči in dušo. Veninijeve steklene vaze iz muranskega stekla so rezultat tisočletne tradicije in vzvišene tehnike pihanja stekla ter varujejo umetniško dediščino Benetk. Med najlepšimi Veninijevimi deli je Fazzoletto a Canne, edinstven zaradi svoje tehnike dela s trsi, ki so zloženi in pihani skupaj. Izum Fulvia Bianconija in Paola Veninija iz leta 1948 je zaslovel zaradi končne oblike, ki spominja na krila, ki jih premika veter. Muranske vaze Balloton Monofiori so izdelane s kovinskim kalupom z majhnimi piramidastimi konicami. Steklarski mojstri jih izdelajo s posebno tehniko. V trenutku pihanja se steklo razširi in zapolni prazen prostor v kovini, kar povzroči optični učinek navzkrižnega reliefa, ki opazovalca pusti brez besed. V zbirki vaz iz muranskega stekla izstopa tudi Veninijeva serija Deco, ki jo je izdelal Napoleone Martinuzzi. Gre za vazo z ritmično obliko zaradi ponavljanja obročev, za katere se zdi, da se gibljejo kot krogi v vodi z valovi in odsevi.

Vaze iz muranskega stekla so po vsem svetu znane po svoji čistosti in prozornosti. So umetniška dela živih barv in vijugastih oblik, ki so jih ustvarili mojstri steklarji v beneških pečeh. Vaza iz muranskega stekla, ki je izdelek med pravo umetnostjo in oblikovanjem, svetlobo in snovjo, predstavlja Benetke in njeno prefinjeno razkošje. Muranska tradicija, ki jo varujejo mojstri steklarji, v kombinaciji z ustvarjalnostjo mednarodnih umetnikov pomeni, da so izdelki Venini hkrati posebna odličnost za ljubitelje oblikovanja in umetnosti. Ob tem lahko zapišemo, da gre za več kot 100 let zgodovine in strasti. Tesno poznavanje beneške tradicije in navdušenje nad sodobno estetiko ustvarjata vrhunska dela, kakršna si želi vsak estet držati v svoji hiši ali pisarni. Prepustite se brezčasni lepoti vaz iz muranskega stekla in se potopite v vesolje brezmejne elegance. Izbrati Venini pomeni sprejeti delo, v katerem se svetloba, tradicija in prefinjenost harmonično povezujejo.