LABIRINT KOMPLEKSNIH ŠIFER

Ekskluzivna kolekcijska vozila znamke Rolls Royce so poetično utelešenje umetnosti in spretnosti, ki so si jo zamislili v spretnostih dlani izpopolnjeni oblikovalci znamke. Ponazarjajo, kako mojstri oddelka za posebne prilagoditve obvladujejo svojo obrt v izjemno limitiranih izdajah. Vozila Rolls Royce sestavljajo le najboljši materiali in sodobne aplikacije. Vozila so izdelana z ustvarjalno strastjo in tehnično preciznostjo, ob tem zajamejo domišljijo njihovih strank iz vsega sveta in se priključijo zgodovini največjih in najbolj izpostavljenih vozil Rolls Royce, ki so bili kadarkoli ustvarjena. Oblika je seveda izhodišče za ta prizadevanja. V novi kolekciji Wrait Kryptos je strast enega oblikovalca do kriptografije privedla do tega, da je Wraith postal platno za zapleteno in skrito oblikovanje.

Kolekcijo Wraith Krypots bo sestavljalo le 50 vozil, na njihovih privlačnih zunanjostih pa bodo vključeni številni labirinti kompleksnih šifer. Oblikovalka v ekipi posebej po meri prilagojenih vozil znamke Rolls Royce, Katrin Lehmann, je o tej kolekciji dejala: »Ime Kryptos prihaja iz stare grščine in se nanaša na nekaj nevidnega, skritega, kodiranega, celo mitskega. Kode lahko izsledimo tisočletja nazaj in zajemajo domišljijo nekaterih najbolj briljantnih mislecev sveta. Kot oblikovalko me je od nekdaj navduševala ideja, da lahko posredujemo sporočila, ki jih razume le nekaj elitnih predstavnikov, z uporabo simbolov, piktogramov ali šifer. Iskanje ključa postane bistveno za razumevanje celotnega pomena predmeta, ki ga sicer lahko gledamo preprosto kot umetniško delo.«

Kolekcija Wraith Kryptos v sebi nosi enkriptirano šifro, ki se razvija v vozilu za užitek voznika, ko ga popelje na popotovanje odkrivanja in spletk. Za nepoznavalce se zdijo te šifre vsaj na površju privlačne oblike estetskega namena in brez kakršnegakoli prepoznavnega vzorca. Toda tisti, ki pogledajo od blizu, tisti redki, ki imajo ključ, bodo izkusili dogodivščino, ki vodi do razsvetljujočih zaključkov. Torsten Müller-Ötvös, izvršni direktor znamke Rolls Royce Motor Cars, je ob tej predstavitvi dejal: »Briljantni in kreativni umi naše ekipe Rolls Royce Bespoke Collective so se znova izkazali in ustvarili nenavadno sodobno in prepričljivo izvedbo modela Wraith. Kolekcija Wraith Kryptos je na prvi pogled videti mogočna dinamičnost. Ob natančnejšem pregledu pa se za edinstveno šifro Rolls Royce skriva vrsta sporočil. Prav zanima me, ali bo katera od naših strank razkrila to kodo!«

Koda je res tako zelo tajna, da le dve osebi v domovanju znamke Rolls Royce v Goodwoodu poznata popolno ločljivost zaporedja, oblikovalec in izvršni direktor. Odgovor je bil shranjen v zaprti kuverti v sefu glavnega izvršnega direktorja v domovanju znamke v Zahodnem Sussexu. Stranke bodo povabljene, da si prizadevajo razkriti kodo prek aplikacije Rolls Roce Whispers, izključno seveda le člani te ekskluzivne druščine. Kriptografsko popotovanje se začne s čudovitim značilnim kipcem na prednjem delu vozila, ki že stoletje krasi pokrov motornih vozil te znamke. Graviranje z zelenim emajlom podrobno razkriva šifro znamke Rolls Royce na dnu skulpture.

Spodaj rekonstruirani vstavki odbijača pritegnejo oko in nežno prilagodijo držo Wraitha, kar daje celotni kolekciji povsem svojo identiteto. Prepričani smo, da bodo ne glede na odkrito ali razkrito kodo, novi lastniki tovrstnega vozila poželi zanimanje vseh kriptologov in lovcev na posebne šifre.