KRALJEVI ORKESTER CONCERTGEBOUW SE VRAČA V LJUBLJANO!

Festival Ljubljana obvešča, da bo v okviru letošnjega Ljubljana Festivala 1. septembra ob 19.00 na festivalskem odru ponovno nastopil Kraljevi orkester Concertgebouw, tokrat pod taktirko britanskega dirigenta Daniela Hardinga, solist pa bo pianist Yefim Bronfman.

Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama se na prizorišče Ljubljana Festivala vrača že četrtič. Nazadnje je leta 2018 s svojim nastopom slavnostno zaključil 66. Ljubljana Festival.

Orkester, ki velja za enega najboljših na svetu, odlikuje edinstven in uravnotežen zvok. Po besedah kritikov je godalna sekcija »žametno mehka«, zvok trobilne sekcije »bleščeče zlat«, pihala nosijo »izrazito osebno noto«, tolkala pa imajo mednarodni sloves. Orkester domuje v znameniti koncertni dvorani Concertgebouw, ki je bila zgrajena bo načrtih arhitekta A.L. van Gendta in velja za eno najbolj akustičnih na svetu. Od njegove ustanovitve leta 1888 so sloves orkestra utrdili mnogi znani dirigenti, od Willema Kesa, Willema Mengelberga, Bernarda Haitinka do Riccarda Chaillyja, Marissa Jansonsa in Daniela Gattija. Zasedbo sestavlja kar 121 glasbenikov iz 25 držav, kljub svoji velikosti pa deluje veliko bolj komorno. Enovito celoto ustvarjajo predvsem izjemni solisti, tako komorni kot orkestrski, ter visoka stopnja medsebojnega odzivanja.

Kraljevi orkester Concertgebouw, ki vsako leto izvede številne koncerte tako na domačem prizorišču kot tudi na vodilnih svetovnih odrih bo na Kongresnem trgu vodil maestro Daniel Harding, ki z orkestrom redno sodeluje že od leta 2004. Svojo dirigentsko kariero je začel kot asistent sira Simona Rattla pri Simfoničnem orkestru mesta Birmingham, kasneje pa svoje znanje izpopolnjeval kot asistent Claudia Abbada pri Berlinskih filharmonikih. Kot solist se bo z Beethovnovim Koncertom za klavir in orkester št. 3 v c-molu predstavil pianist Yefim Bronfman. Umetnik je leta 1975 začel mednarodno kariero v Montrealu pod vodstvom Zubina Mehte, tri leta kasneje pa so sledili prvi koncerti z Newyorško filharmonijo. Od takrat je Yefim nastopal z vodilnimi mednarodnimi orkestri in sodeloval s številnimi uglednimi umetniki. Na ta večer bo na programu zazvenela tudi veličastna Brucknerjeva Simfonija št. 7 v E-duru, najbolj priljubljeno simfonično delo, posvečeno Wagnerjevemu zaščitniku kralju Ludwigu II. Bavarskemu.

Celotni program 69. Ljubljana Festivala si lahko ogledate na ljubljanafestival.si.