KONTINUITETA IN EKSPERIMENTIRANJE

»Kolekcijo visoke mode jesen–zima 2022/2023 sem si zamislila v kontinuiteti prejšnjih modnih revij, ter prepustila prostor za eksperimentiranje,« zaupa misli o aktualni kolekciji Virginie Viard.

»Skupino umetnikov, ki me obkrožajo, sestavljajo Xavier Veilhan, Sébastien Tellier, Charlotte Casiraghi, ki se jim pridružujeta Pharell Williams in manekenka Vivienne Rohner, to omogoča. Tako kot visoka moda.« »V tej novi kolekciji so kostimi, dolge obleke, kot si jih je zamislila Mademoiselle Chanel v tridesetih letih prejšnjega stoletja, prilegajoče se telesu, čeprav imajo močna ramena, in nagubane obleke, kot je na primer poročna obleka. In tudi čipka, intarzirana, predelana, ne vezena, ampak prebarvana. Paleta je sestavljena iz svetlo zelene, kaki, bež, roza, z veliko črne in srebrne.« Iz jubilejne kolekcije visokega nakita »1932«, ki se pokloni prvi in edini kolekciji »Bijoux de Diamants«, ki jo je leta 1932 ustvarila Mademoiselle Chanel, se je Virginie Viard odločila za uporabo ogrlic kot »nebeških elementov, ker se prilegajo z naborki«.

Na nogah so poleg natikačev s T paskom na voljo kavbojski škornji, ki popestrijo dolga krila in tkejo povezavo s konjeniškim centrom Étrier de Paris, prizoriščem, izbranim za gostovanje modne predstave. »Ti škornji so tudi odmev prejšnje modne predstave visoke mode, ki jo je začela Charlotte Casiraghi na konju,« doda o zgodbi nove kolekcije stvariteljica Virginie Viard. Okrogla ramena, kvadratni hrbet, vezenine z geometrijskimi oblikami in vzorci so poklon tridesetim letom prejšnjega stoletja, odmevajo s konstruktivizmom zelo »grafičnega« dekorja. Ključna beseda, na katero je bil še posebej vezan Karl Lagerfeld. Postavitev je navdihnjena s kamuflažo optičnih iluzij, s svojo igro v oblikah in črtah.

»Xavier Veilhan se je zabaval pri preoblikovanju kompleta v poglobljeno instalacijo, tako mehko kot premikajočo se, v kateri sodeluje glasba.« Ta svoboda se znova izraža skozi tvid, skozi velike moške klobuke in kapele z zelo širokimi krajci. »Grafični pristop rada tudi porušim z naravnim videzom. Oblačila ostajajo lahkotna, ženstvena, oblikovana za nošenje. Ne vidim, da bi to počela kakorkoli drugače.«