KONEC, KI SI GA KUPEJI V12 ZASLUŽIJO!

Wraith, predstavljen leta 2013, je eden najpomembnejših in najvplivnejših modelov, ki so jih kdajkoli zasnovali in izdelali v Goodwoodu. Wraith je bil bolj osredotočen na zmogljivost kot njegova predhodnika Phantom in Ghost, zato je temeljito spremenil dojemanje znamke Rolls-Royce in k njej prvič pritegnil nove, mlajše skupine kupcev. Njegov širši kulturni pomen poudarjajo neštete omembe modela Wraith v glasbi, filmu, umetnosti in modi.

Wraithova dramatična silhueta “fastback” je nakazovala dinamično namero ustvarjanja nečesa novega, ki se je leta 2016 še okrepila z uvedbo modela Black Badge Wraith: močan, subverziven in še močnejši izraz tega transformativnega motornega vozila, ki ponuja eno najvišjih ravni zmogljivosti, kar jih je Rolls-Royce s pogonom V12 kdajkoli dosegel. Ko so premišljevali, kako najbolje zaznamovati konec obdobja modela Wraith, so se oblikovalci in inženirji v Goodwoodu za kolekcijo Black Badge Wraith Black Arrow zgledovali po prav tako pomembnem modelu V12 v Rolls-Royceovi dolgi in bogati zapuščini. Leta 1938 je kapitan George Eyston – čigar drzna in pogumna dejanja izražajo duh Black Badge – s sedemtonskim osemkolesnim leviatanom Thunderbolt, opremljenim z dvema letalskima motorjema Rolls-Royce V12 serije ‘R’, postavil svetovni rekord v hitrosti na kopnem – 575,335 km/h. Izbruh druge svetovne vojne naslednje leto je končal Eystonova prizadevanja, vsi nadaljnji rekordi pa so bili postavljeni z različnimi vrstami motorjev in konfiguracijami, s čimer je Thunderbolt za vedno ostal najhitrejši avtomobil s pogonom V12, ki je bil kdaj koli izdelan. Thunderbolt je rekord poskušal doseči na legendarnih solnih ravnicah Bonneville v Utahu. Zaradi odsevov na polirani aluminijasti karoseriji avtomobila je bilo ob bleščeči beli površini in pod žgočim puščavskim soncem skoraj nemogoče natančno ugotoviti, kdaj je avtomobil prevozil časomerilno opremo. Eystonova preprosta, a domiselna rešitev je bila, da je na bok avtomobila narisal veliko črno puščico z rumenim motivom osrednjega kroga, ki je bil jasno viden tudi pri veliki hitrosti. Zaradi tega je današnja kolekcija Black Badge Wraith Black Arrow donila svoje ime in edinstven zgodovinski kontekst.

“Wraith je eden najpomembnejših in najvplivnejših avtomobilov, kar smo jih kdajkoli izdelali v Goodwoodu. Njegova izjemna moč, zmogljivost in prisotnost so znamko Rolls-Royce predstavili povsem novi skupini strank. V sodobni kulturi si je tako ustvaril lastne privržence, ki jih je nato še razširil v svoji alternativni podobi Black Badge. Ko se zadnji primerki tega prelomnega avtomobila pripravljajo na odhod iz Goodwooda, se spominjamo statusa Wraitha kot zadnjega serijskega kupeja V12, ki ga bomo kdajkoli izdelali. Tako Wraith Black Arrow z oznako Black Badge kot njegov navdih, Thunderbolt s pogonom V12, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja dosegel rekord v hitrosti po kopnem, predstavljata vrhunec dolgoletnih dosežkov in konec svojih obdobij. Ta veličastna zadnja kolekcija kupejev V12 povzema tako pomen kot duh znamke Wraith z značilnostmi znamke in njenimi brezhibnimi zmožnostmi izdelave po meri. Primeren konec za ta preobrazbeni avtomobil.” – Torsten Müller-Ötvös, izvršni direktor, Rolls-Royce Motor Cars

GRADIENTNA BARVA

Ekskluzivna površina Black Badge Wraith Black Arrow Bespoke ponuja polno barvno gradacijo med dvema odtenkoma – srebrnim Celebration Silver in črnim Diamond. Na barvo Black Diamond je bil nanesen s steklom prepojen prekrivni sloj barve “Crystal”, ki izboljša prehod med obema barvama, s čimer se doseže presenetljiv učinek gibljive zameglitve od spredaj proti zadku. Ta ekskluzivna tehnika po naročilu daje karoseriji tudi subtilno teksturo, ki jo je navdihnila skorjasta površina solnih ravnic Bonneville Salt Flats, celoten barvni premaz pa se nahaja pod visoko sijajnim lakom, ki se polira več kot 12 ur, da se doseže steklu podoben zaključek. Za izvedbo tega izjemnega zaključka je znamka potrebovala 18 mesecev testiranja in razvoja površine, preden je kolektiv inženirjev, obrtnikov in oblikovalcev znamke Bespoke dosegel rezultat, ki ustreza standardom Rolls-Roycea. Celotna časovna naložba v razvoj kemije materiala, tehnike nanašanja in površinske obdelave pomeni, da je barva Gradient Paint ena od tehnično najzahtevnejših barv, kar jih je kdajkoli ustvaril Rolls-Royce.

KONTRASTNA PALETA

Kontrast barvi Gradient Paint dajejo svetlo rumeni poudarki odbijača in platišč po meri, ki subtilno spominjajo na rumeni krog v črni puščici Thunderbolta. Kot še ena Rolls-Royceova novost so tudi V-stebri Black Arrow, ki se nahajajo za rešetko hladilnika in pred motorjem, odeti v svetlo rumeno barvo, kar subtilno pritegne pogled na motor V12 za temno kromiranim okvirom rešetke Black Badge. Ta uporaba svetlo rumene barve se razteza tudi na Spirit of Ecstasy iz večplastnih ogljikovih vlaken, ki vključuje detajle svetlo rumene barve in vgravirano ime kolekcije.

ARMATURNA PLOŠČA V12 LEGACY

V spomin na Rolls-Royceov zadnji kupe V12 v zgodovini je kolektiv oblikovalcev, obrtnikov in inženirjev znamke Bespoke Collective sodeloval pri ustvarjanju edinstvene umetnine za prevleko armaturne plošče vozila Black Badge Wraith Black Arrow. Zapletena, dotikljiva zasnova spretno ponazarja sodobni motor V12 v Wraithu, v skladu z noir vzdušjem družine Black Badge pa je zelo zapleten dizajn, ki je bil plod dvomesečnega razvoja, vgraviran v en sam list črno prevlečenega aluminija, ki razkriva bleščečo kovino pod njim, kar zagotavlja drzno vizualno povezavo s karoserijo Thunderbolt iz poliranega aluminija.

KONZOLA SPEEDFORM

Thunderbolt je bil v svojem življenjskem obdobju deležen številnih oblikovnih ponovitev. Njegova končna oblika, v kateri je osvojil rekorde, obeležene v modelu Black Badge Wraith Black Arrow, je za vedno ohranjena v osvetljenem Speedformu iz poliranega aluminija, skritim za steklom na sprednji konzoli.

NOVO “KLUBSKO” USNJE

Notranjost vozila Black Arrow je opremljena z novo vrsto materiala, razvito posebej za to kolekcijo. Nasloni za roke, detajli na vratih, spodnja plošča armaturne plošče n še nekateri drugi elementi so izdelani iz usnja “Club Leather” – njegov namerno večji sijaj in še globlja črna barva delujeta v subtilnem nasprotju z matiranim črnim usnjem Rolls-Royce. Naravne lastnosti usnja so namenoma poudarjene, da bi notranjost dobila bolj vidne “življenjske linije” in bila bolj podobna tistemu, kar je bilo takrat opisano kot “vozniški sedež v slogu klubskega fotelja, ki je Georgeu [Eystonu] ljubši od vseh drugih”. V skladu z uporabo drznih barvnih impulzov v seriji Black Badge je za usnje prednjih sedežev uporabljena svetlo rumena barva. Na vrhu sedeža je na naslonu za glavo izvezen motiv puščice, ki prinaša bogate, na otip občutljive podrobnosti in se navezuje na simbol puščice, narisan na aluminijasti karoseriji Thunderbolta, omenjen prej.

URA S ČRNO PUŠČICO

Obroba ure na armaturni plošči, ki jo navdihujejo analogni instrumenti iz tridesetih let prejšnjega stoletja, se sklicuje na surovo, tehnično estetiko notranjosti Thunderbolta, ki jo nadgrajujejo črne konice kazalcev, ki posnemajo stranske puščice originalnega avtomobila; na obodu je napis “Bonneville” in Thunderboltov večni hitrostni rekord za avtomobil z motorjem V12.

Vseh 12 avtomobilov iz zbirke Black Badge Wraith Black Arrow Collection je bilo že dodeljenih strankam po vsem svetu.