KONCEPT PRIHODNOSTI, KI V SREDIŠČE POSTAVLJA UDOBJE

Audi Skysphere concept je prvi v trojici idejnih načrtov, ki naj bi nemško znamko ponovno postavili kot vodilno na področju čustvene tehnologije. Audijevi konceptni avtomobili so običajno razmeroma resnični in napovedujejo stroje v resničnem svetu, ki so le nekaj mesecev od proizvodnje. Tokrat pa gre družba korak dlje s krepko vizijo prihodnosti, namenjeno vzbujanju etosa, če ne celo dejanskega prihodnjega modela.

Skysphere je velik dvosedežni grand tourer, klasičen in zaželen avtomobilski arhetip, preoblikovan v novo dobo. Na športnem in luksuznem koncu avtomobilske industrije se dogaja hiter premik, saj navdušenje potrošnikov nad hrupnim transportom na fosilna goriva hlapi hitreje kot luža v vročinskem valu v Prekmurju. Glede na to, da je bil motor z notranjim izgorevanjem dobesedno in metaforično srce avtomobila, se podjetja, kot je Audi, osredotočajo na oblikovanje in preoblikovanje naše podobe električnega avtomobila.

V tem načrtu prihodnosti se skrivajo še mnoge druge tehnologije in Skysphere je zasnovan tako, da prikaže vse. Najbolj pereča je avtonomna vožnja. Čeprav je to v resničnem svetu še vedno zelo neznana zadeva, je avtonomija stvar, o kateri sanjajo oblikovalci avtomobilov, kar odpira neomejen nabor notranjih idej. Posledično je Skysphere dobil impresiven trik. V načinu Grand Touring se volan zloži in odprta kabina po besedah podjetja postane prostor za “romantično doživetje v avtomobilizmu”. Kabina je bogato okrašena z veganskim usnjem, lesom evkaliptusa in zaslonom na dotik v velikosti armaturne plošče.

V športnem načinu se sovoznikov sedež v Skyspheru pomakne nazaj, volan se ponovno prikaže in celoten avtomobil se skrči za 250 mm v dolžino, kar ustvari bolj okorno in agilno medosno razdaljo. Lichte to opisuje kot preoblikovanje v “vrhunski vozni stroj”, čeprav bo Audi v prihodnosti načrtoval, da bo možnosti za ročno upravljanje volana veliko manj, zato sodobne opredelitve dinamike in zmogljivosti morda ne bodo veljale. To ni prvi koncept igranja z drsno lestvico; tudi lanska študija oblikovanja Renault Morphoz je skrčila svojo dolžino, tokrat zaradi lažjega dostopa do mestnih središč.

Čeprav bodo njegove samovozne sposobnosti in spremenljiva karoserija prišli na naslovnice, je najresnejša vloga avtomobila, da svet pripravi na nov Audijev jezik oblikovanja. Oblika Skysphera je opredeljena z bolj fasetiranim, geometrijskim pristopom, znotraj in zunaj, s poudarkom na teksturah, ki jih ustvarijo vzorci in krepko postavljenih materialih. Sprednja maska, ki je že dolgo opredeljujoča značilnost Audijevega obraza, se je dematerializirala v celotnem sprednjem delu avtomobila, vsebuje pa potrebne senzorje in kamere za avtonomijo, s kaleidoskopskim nizom LED svetil, ki definirajo površine.