KO ČASOMER “USTVARI VIDEZ”

S to zelo ekskluzivno serijo prav tako ekskluzivnih ur tovarna v Le Locleu po zamisli strokovnjakov prestižne dražbene hiše in po zaslugi talenta največjega sodobnega urarskega mojstra oživlja duh kronometričnega osvajanja 50. let prejšnjega stoletja.

Včasih je geneza izjemne avanture v preprosti prošnji. Že leta 1945 je Zenith razvil kaliber 135, ki so ga izdelovali od leta 1949 do 1962 v dveh različicah: ena je bila namenjena komercialni uporabi, druga pa je bila zasnovana izključno za tekmovanja v kronometriji, ki so bila v modi v letih po drugi svetovni vojni. Z več kot 230 nagradami je to gibanje, ki si ga je zamislila tovarna iz Locla pred približno 70 leti, ponovno v uporabi po zaslugi zamisli strokovnjakov za urarstvo pri slavni dražbeni hiši Phillips in edinstvenega talenta urarskega mojstra Karija Voutilainena, ki ga je obnovil in okrasil, ne da bi spremenil njegovo delovanje. Rezultat je Caliber 135 Observatory Limited Edition, zelo ekskluzivna serija 10 kosov.

Ročno naivjajoč se kaliber 135, nastavljen na nežno frekvenco 2,5 Hz, zagotavlja 40-urno rezervo moči, nameščen pa je v ohišju iz platine 950 s premerom 38 mm in debelino 10,35. Satenasto obdelan rob ohišja podpira polirano obrobnico in okvirje pod stekleno zaščito iz safirnega stekla. Urni krog je sestavljen iz trikotnih urnih oznak, prevlečenih z rodijem, nanešenih na guilloche prstan v vzorcu ribje luske z biserno minutno lestvico. Na sredini dva kazalca v obliki dofina kažeta ure in minute, ob 6. uri pa velik azurni števec prikazuje sekunde. Slednji se dopolni z referenčno številko mehanizma.

Na “severni” strani številčnice sveti srebrna zvezda, ki simbolizira Zenith, medtem ko na “južni” strani najdemo ime kantona, kjer se nahaja njegova proizvodnja, lokacijo delavnice Karija Voutilainena in Observatorij, ki priča o Zenithovi kronometrični moči. Ura Caliber 135 Observatory Limited Edition se nosi na dveh paščkih iz črnega telečjega usnja, ki sta povezana z zlato zaponko.