DVIGNITE SVOJO IGRO NA NOVO RAVEN

Čipanje je videti tako enostavno, ko pri tem ujamete dobrega tekmovalca, na drugi strani pa je težko gledati igralca, ki se muči s temi kratkimi udarci. Največji problem pri izvajanju čip udarcev je dosegati solliden kontakt. Zakaj? Ker se palica ne premika dovolj hitro, da bi lahko nadaljevala gibanje, če zadenete tla, če žogico zadanete premočno, pa bo le ta poletela čez zelenico.

KONCEPT: DOLOČITE NAJNIŽJO TOČKO

Solidni udarci izhajajo iz tega, da se najnižja točka povratnega zamaha zgodi na pravem mestu. Želite, da je ta pri žogici ali rahlo pred njo, da boste najprej udarili žogo, nato pa se dotaknili trate. Golfisti s težavami pri kontaktih so običajno slabo postavljeni. Od cilja se nagnejo, ker želijo nagonsko pomagati žogici navzgor. Nato potisnejo boke proti cilju, ker »jim vsi rečejo«, naj težo postavijo naprej. Te poteze spustijo desno stran telesa nižje od leve, kar premakne spodnjo točko zamaha za žogico. To je glavni vzrok za udarjanje ob tla.

PRIPRAVA: PORAVNAJTE RAMENA

Za osnovni čip uporabite klinovko od 52 do 56 stopinj. Žogico postavite na sredino in potegnite svojo težo naprej, tako da bo leva ramo čez levo nogo. Torso je najtežji del vašega telesa, zato bi se moral pomikati naprej, ne boki (zgoraj desno). Glavno pa je sledeče: Palico najprej zagrabite z desno dlanjo in držite desno roko iztegnjeno. Desna rama bi morala nuditi občutek, da je visoko. Kar počnete, je merjenje razdalje do žoge z desno roko. Večina ljudi to stori z levo in ko se desna roka poravna navzdol, palica prehitro udari po tleh. Na koncu dodajte še levo roko in počutiti bi se morali, kot da so ramena poravnana.

Oglejte si zgornje fotografije, napačna je leva. Palico in boke je igralec potisnil proti cilju. Morda se res počuti “naprej”, toda palica se bo spustila za žogico, ker je njegova desna stran prenizko. Pravilno je torej najprej prijeti z desno roko ter ramo držati visoko. Celotno telo je nagnjeno rahlo levo in pripravljeno za udarec.

ZAMAH: FOLD IN UNFOLD

Ko pridete do pravilne priprave, se ne boste več borili, da boste pred tlemi zadeli žogico – »dolga« desna roka in visoko postavljena desna rama sta določila razdaljo do le te. Dobra misel za povratni zamah je: skrčite desno roko, zavijte levo zapestje. To premakne palico navzgor, tako da lahko ob kontaktu na rahlo “udarite dol”. Ne dovolite, da se desna rama ob povratnem zamahu premakne gor, če je to potrebno jo rajši malce obrnite proti notranjosti (zgoraj). Pri povratnem zamahu pustite, da se desna roka iztegne, komolec naj bo tesno stisnjen k boku (spodaj). Prepričajte se, da se vaša desna rama ne spusti nižje od položaja ob začetku udarca. Če to storite – in obdržite rahlo upogibanje desnega zapestja (brez premikanja!) – boste dosegli izboljšan in s časom popoln udarec.