JEFF KOONS X BMW

Že od malega sem rad spremljal umetnost in umetnike, najbrž so temu krive slike, ki jih je babica skrivnostno ohranjala tako na verandi kot tudi v dnevni sobi. In nato ustvarjanje, teh neponovljivih izdelkov, ki hkrati prinašajo toliko čudovitih občutkov, ko jih uzreš ali kot kipe izpostaviš v svojem stanovanju, osvetliš s svetlobo, takšno, kot je primerna tebi in tvojim gostom. Toliko neskončno čudovitih zgodb bi nam najbrž lahko povedala znamenita Mona Lisa v Louvru in prav toliko neznanih zgodb bi lahko izpostavil najbolj prodajan umetnik vseh časov Jeff Koons s svojimi edinstvenimi skulpturami. Kaj pa, ko prejmeš povabilo na druženje z njim? Le kako bi lahko to zavrnil?

Še danes se spominjam kričanja od navdušenja, ko sem izvedel, da obstaja možnost za obisk in seznanitev z Jeffom Koonsom in njegovim najnovejšim projektom. Absolutno me je še kako zanimalo, kaj bo spregovoril o sodobni umetnosti, o svojem zadnjem ustvarjanju, o linijah ali notranjosti vozil, ki jih bo soustvarjal skupaj z ekipo nemškega koncerna BMW skupine. In ko je nastopil ta veliki dan, sem bil deležen še enega neskončnega presenečenja iz naslova umetniškega duha. Že ob vhodu pred znamenito Pinakothek Moderno Galerijo v Münchnu se je namreč lesketal kot najbolj čudovit dragulj znameniti BMW Art Car, pod katerega se je podpisal sam genij pop arta Andy Warhol. Ob njem pa smo skozi večer lahko opazovali tudi prečudovite umetnine iz kolekcije umetniških vozil, ki so jih ustvarili Alexander Calder, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, John Baldessari in Esther Mahlangu. Preko umetniških del človek po navadi izraža svoja čustva in svoje dojemanje okolice, odnos do sveta. Narava ustvarja naravno lepe stvari, kot so sončni zahod, morje, vode, gore … Človek pa ustvarja umetne stvari. Z besedo umetnost danes razumemo vse tiste dejavnosti, katerih namen je ustvarjanje del z estetsko vrednostjo. Umetnost pogosto nima praktičnih ciljev. Vsekakor pa je namenjena duhovnemu uživanju, dojemanju in osebnemu uživanju. Je zvesta spremljevalka človeka na vseh stopnjah njegovega kulturnega razvoja. To nam dokazuje kulturna zgodovina, ki nam potrjuje obstoj umetnosti že v prvih zgodovinskih zaznamkih človekove kulture. Z umetnostjo je tesno povezan pojem lepote, vendar teh dveh pojmov ne smemo enačiti. Lepota je lahko le ena od sestavin umetnosti, to pa ni nujno, saj marsikatera umetniška stvaritev na pogled ni lepa. Umetnost 20. stoletja je kot zrcalo dogodkov in človekove usode, v njih razkriva temne plati življenja, ki niso izpovedane z lepimi slikami ali kipi. Določanje, kaj je lepo in kaj ne, je odvisno od družbenih in zgodovinskih okoliščin. Umetnost se obrača k sedanjosti in izraža odnos do svojega časa, obrača se tudi v preteklost in uporablja zgodovinske ideje, pa tudi v prihodnost in razmišlja o človekovi usodi v času, ki šele prihaja. Občutljivost umetnikov je razlog za tolikokrat potrjeno ugotovitev, da se v umetnosti preroško razkazuje prihodnost.

In ja, res ustvarjajo skupaj ponovno! Jeff Koons je skupaj z Oliverjem Zipseom, predsednikom uprave družbe BMW AG, naznanil, da umetnik ustvarja posebno izdajo modela M850i xDrive Gran Coupe. Razkošni Gran Coupe Serije 8 bo po svetovni premieri v Frieze v Los Angelesu naprodaj v omejeni zbirateljski kolekciji. Leta 2010 je ameriški superzvezdniški umetnik ustvaril edinstven BMW M3 GT2 Art Car, ki je nastopil na dirki 24 ur Le Mans. Istega leta je rock pevec Bono iz skupine U2 v uvodniku za New York Times zapisal, da bi moral Jeff Koons sodelovati pri oblikovanju avtomobila prihodnosti. BMW in Koons sta nadaljevala pogovor in zdaj s ponosom obnavljata svoje zadnje sodelovanje na povabilo Angelike Nollert, direktorice Neu Sammlung Muzeja oblikovanja v münchenski Pinakothek Moderni Galeriji. Jeff Koons, umetnik, je ob tem dejal: »Res sem navdušen in počaščen nad možnostjo, da znova sodelujem z BMW in ustvarim avtomobil posebne edicije. O tem sem zelo intenzivno razmišljal. Kaj je bistvo serije 8 Gran Coupe? Kaj je bistvo moči? Kako ustvariti nekaj, kar ponazarja vso energijo Bmw Serije 8, ki se lahko dotakne tudi človeškega elementa? Spet je to čudovita priložnost, da delam kot del družine BMW.« »Zelo sem ponosen, da lahko razglasim novo partnerstvo z Jeffom Koonsom. In naj povem: Všeč mi je, kar si je zamislil! Gran Coupe Serija 8 nam je zelo pri srcu in Jeffova zasnova avtomobila je polna veselja in strasti. Odkar smo znova začeli sodelovanje, je Jeff dejal, da je ponosen, da se je vrnil k družini BMW. Več deset inženirjev in obikovalcev je dalo vse od sebe, da bi proslavili naše partnerstvo in uresničili njegovo vizijo. Dobrodošel domov, Jeff Koons,« je dejal Oliver Zipse, predsednik Uprave BMW AG. V prijetnem ambientu sta si dialog izmenjevala Adrian Van Hooydonk, vodja oblikovanja pri skupini BMW Group, ki je ob tem povedal: »V letu 2021 praznujemo 50-letnico našega kulturnega angažmaja po vsem svetu. Obožujemo umetnost in drzne glasove sodobnega našega časa. Naša strast so čustva in ponovno sodelovanje z Jeffom Koonsom je bil izjemen vir navdiha. S katerim boljšim umetnikom bi lahko sodelovali pri seriji 8 Gran Coupe? Avtomobilski dizjajn črpa navdih iz umetnosti in inženiringa in to spreminja v zelo čustvena doživetja. Sodelovati z Jeffom Koonsom, da bi skupaj ustvarili nekaj resnično posebnega, je vsem nam v veliko veselje. Je eden največjih umetnikov našega časa in eden najbolj navdihujočih in privlačnih človeških bitij, s katerim lahko delaš.« Vozila malo na skrivaj izdelujejo v tovarni BMW Group Dingolfing na Bavarskem.

Med ekskluzivnim večernim dogodkom v Pinakothek der Moderne, glavnem muzeju sodobne umetnosti v Münchnu, in le nekaj dni pred odprtjem IAA Mobility 2021 sta Američan Jeff Koons in Oliver Zipse tako od blizu razkrila prve utrinke in podrobnosti umetnikove posebne serije 8 Gran Coupe. Vozilo serije 8 v izvedbi Jeffa Koonsa je utelešenje natančnosti, uglajenosti in izdelave, pri čemer se večplastna barva nanese na vsako vozilo polnih 285 ur. Ekspresivna in vpadljiva oblika združuje kar enajst različnih barv zunanjosti od modre do srebrne ter od rumene vse do črne. Vsak teden bosta izdelana le dva avtomobila. Večbarvna notranjost je sestavljena iz vrhunskih materialov, finega usnja in s pokrovom držala za pijačo z oznako izdaje in vgraviranim podpisom umetnika. Sedeži so sestavljeni iz osupljivih rdečih in modrih barv visokozmogljive enote podjetja BMW M. Na splošno energična in močna zasnova vključuje tako elemente pop arta kot tudi geometrijske vzorce, ki se poklonijo zapletenemu športnemu modelu serije 8 Gran Coupe, tako konturno kot oblikovno. BMW 850i je bil prvi model serije 8, ki je bil predstavljen leta 1990 in je bil slavljen kot ustvarjanje nove perspektive napredka v futurističnem avtomobilizmu, privlačen za poznavalce, ki priznavajo eleganco in zmogljivost kot mešanico popolnosti. Februarja 2022 bodo tako pri znamki BMW predstavili trgu posebno izdajo Jeffa Koonsa.