IZMUZLJIVA LEPOTA

Za Watches and Wonders 2023 se je Piaget vrnil h svojim koreninam v urarstvu in odličnosti nakita ter prikimal svojim najbolj bujnim in evokativnim dizajnom iz 60. in 80. let prejšnjega stoletja. Tu se mojstrstvo in umetnost srečata z ustvarjalnostjo in drznostjo, poosebljena z novimi urami, ki živijo s Piagetovim duhom: drzno, izrazito, izvirno.

»Vedno delaj bolje, kot je potrebno« je moto, ki že dolgo vodi hišo Maison Piaget. Ta raison d’être se nadaljuje še danes, s kreacijami, ki izžarevajo edinstveno energijo mojstrstva obdelave materialov – zlatarstvo, okrasni kamni ali umeščanje draguljev v izdelke visokega nakita – in ki oživijo iz drznih, divjih modelov in edinstvenega trenja med preteklostjo in sedanjosto. Sodobno zgodovino Piageta, ustanovljenega leta 1874 v švicarski vasici La Côte-aux-Fées, opredeljujejo en ključni datum – 1957 – in dva ključna mejnika. Prvi je bil rojstvo ultratankega mehanizma z ročnim navijanjem 9P, 2 mm debelega kalibra, ki je revolucioniral urarstvo. Ta najsodobnejši, ultra tanek podpis je Piagetu postavil smer, da postane sinonim za najbolj elegantne in nepričakovane, a tudi inovativne ure svojega časa. Drugi je bil ekskluzivno oblaganje 9P v najbolj žlahtne kovine na svetu, zlato ali platino – najboljše materiale, s katerimi lahko slavimo in se poklonimo Piagetovemu izjemnemu urarskemu znanju. Ko se je Piaget leta 1957 zavezal, da bo za svoje ure uporabljal le plemenite kovine, je le malokdo mogel napovedati, kakšno mojstrsko in ekstravagantno obdobje urarstva se bo razvilo. Leta 1969 je namreč Piaget lansiral svojo avantgardno kolekcijo 21st Century, serijo drznih in razkošnih zlatih manšetnih ur in sautoirjev, ki niso bili ustvarjeni v švicarskem urarskem ateljeju, temveč v prvih vrstah pariških modnih revij. Piagetovi oblikovalci so si zamislili dragulje, ki označujejo čas, da se ujemajo s takratno modo, in jih, ko so se vrnili v Švico, skicirali neposredno na straneh modnih revij. Rezultat so bili couture podobni sautoirji in manšete, ki so se nosile kot druga koža, kjer je bilo zlato oblikovano, izklesano, tkano in spleteno v prožne, svili podobne tkanine. Letos se je Piaget pokloni tej pionirski zbirki in svojemu zlatarskemu strokovnemu znanju z dvema ročno izdelanima sautoirjema, oblikovanima iz zvitih zlatih verižic, in tremi izvrstno ročno teksturiranimi zlatimi manšetnimi urami.

Zvito zlato se začne z enim samim pramenom žice, ki je ovita okoli trna, da ustvari tuljavo, nato pa se ena za drugo natančno ročno zvije in oblikuje v harmonične, homogene povezave pred končnim sestavljanjem. Celoten proces traja nič manj kot 130 ur, pri čemer je vsaka veriga popolnoma edinstvena. En živahen sautoir v slogu resic je opremljen s 25,38-karatnim ovalnim kabošon zambijskim smaragdom, ki se ujema z ovalno oblikovano številčnico, značilno obliko Piageta iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Pri drugem zvito zlato obkroža številčnico, ki še bolj oživi zaradi Palace Decorja – utelešenja Piagetove izdelave zlata. Piaget’s Palace Decor je bil prvič razvit v šestdesetih letih 20. stoletja po navdihu tehnike giljoše, ki jo najdemo v urarstvu. Ta umetnost graviranja se začne na zapestnici iz zlatih členov, ki jih rokodelec spretno zareže z ostro konico in ročno izkleše množico stiliziranih utorov in obrisov, vsakega posebej po globini in debelini. Končni rezultat je popoln v svoji nepopolnosti, značilen in enkraten. Za Watches and Wonders se je Palace Decor prebil na novo manšetno uro z osupljivo številčnico s turkiznim kamnom v modri rdeči barvi. Toda Palace Decor je le ena od 100 različnih vrst tehnik graviranja, ki jih je Piaget sčasoma obvladal in ki jih je mogoče vključiti na različne vrste zapestnic.

Ta umetnost je poudarjena v dveh dodatnih urah z manšetami, obeh okrašenih z opali, ki nakazujejo Piagetovo ljubezen do narave: ena je vgravirana z evokativnim zaključkom lubja in žil, druga pa ima efemerno in veličastno temo, podobno zmrzali. Pri vseh novih manšetnih urah so okrasne kamnite številčnice videti asimetrične, še en Piagetov podpis, ki iz manšet odseva abstraktno, spontano oblikovanje – in dodatno poudarja izmuzljivo lepoto in mističnost vsakega kamna.