IZ URE V URO, IZ DNEVA V DAN

”Jette Ostan Vejrup je v tridesetih letih ustvarjanja na Slovenskem hkrati osvojila (in še zmeraj osvaja) slovenski jezik, slovenski oder in slovensko občinstvo. Čeprav je (bila) tujka, je postala ena najvidnejših slovenskih igralk, ena tistih osebnosti slovenskega gledališča, ki izzivajo in premikajo meje slovenske umetnosti, kulture in tolerance.” Teja Rogelj iz utemeljitve nagrade Borštnikov prstan 2021. Jette Ostan Vejrup, prejemnico letošnjega Borštnikovega prstana, boste lahko junija videli v drami Sedem dni, ki bo na sporedu 21. in 22. junija ob 19.30 na Velikem odru MGL. Predstava je uvrščena v letošnji tekmovalni program 56. Borštnikovega srečanja, ki bo potekal med 14. in 27. junijem v Mariboru.

Osnova avtorskega projekta Sedem dni je občutek, da nam zaradi nenehne naglice, v kateri si poskušamo zagotoviti boljši oziroma mirnejši jutri, posamezen dan prepogosto spolzi iz rok. To bo predstava o življenju malih ljudi, ki se po najboljših zmožnostih trudijo preživeti iz tedna v teden, ob tem pa upajo, da ne bo tako tudi iz leta v leto. To bo predstava o malem človeku, ki se mora kljub dejstvu, da svet, ki mu pripada, gotovo drvi v katastrofo, ukvarjati s svojim »vrtičkom«, ki že dolgo ne uspeva tako, kot je nekoč (če sploh je kdaj uspeval), ali pa uspeva zgolj toliko, da mali človek ob njem z upanjem ali celo brez njega vztraja. Tako zelo se trudi preživeti, da skoraj pozabi, da morda niti ne živi.

Sedem dni je omnibus usod, s katerimi si delimo ulice, stanovanjske bloke, pisarniške mize, vrste na blagajnah nakupovalnih središč, garderobe na bazenih, stranišča v najljubšem baru, je omnibus usod, s katerimi se zvrstimo za mizami v priljubljenih gostilnah, usod, s katerimi si delimo usodo.

Igrajo Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Mojca Funkl, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec in Iztok Drabik Jug

Prodaja vstopnic pri blagajni MGL vsak delavnik od 14. do 18. ure in uro pred predstavo