INDIVIDUALIZEM IN ELEGANCA

Morda najbolj osupljiva značilnost novega Lexusa RZ je njegov videz. Lexusovo prvo čisto baterijsko električno vozilo (BEV) izstopa iz množice zaradi svoje značilne zunanje oblike, ki izraža prirojeno dinamičnost geparda, in »brezhibno E-gibanje«, značilno za gladko pospeševanje, ki ga zagotavlja elektrifikacija. Več kot drzna sodobnost RZ nakazuje tudi, kam Lexus gleda v prihodnosti.

Progresivno oblikovanje vključuje element tveganja. Vsi kupci športnih terencev si ne želijo izrazito drugačnega vozila in nekateri potrebujejo čas, da se privadijo na nove smernice oblikovanja. A kamor si upajo iti oblikovalci, ki premikajo meje, jim pogosto sledi okus javnosti. In s prevzemom Lexusove zasnove »Naslednje poglavje« RZ dokazuje, za kakšno avtomobilsko prihodnost si prizadeva znamka. Prihodnost, v kateri tehnologija elektrifikacije izboljšuje zmogljivost vozila, ponuja užitek v vožnji ter izboljšuje prefinjenost in udobje »Lexusstva«. Ker je ta vizija oblikovala temeljno filozofijo RZ, njegova zunanja zasnova nakazuje veliko prostornino kabine SUV-ja, a hkrati tudi živahno pospeševanje EV. Prostornost SUV-ja nakazujeta dolga medosna razdalja s kolesi, potisnjenimi v vogale, in obilo prostora za glavo, ki je razviden iz silhuete kabine, obrnjene proti zadku. Izključno električni pogon potrjuje razmeroma nizka linija pokrova motorja in nos, ki je vidno brez rešetke, ker ni motorja z notranjim zgorevanjem, ki bi ga lahko sprejel ali ohladil. Čeprav Lexusove vretenaste rešetke ni več, je RZ takoj prepoznaven kot Lexus, ker je bila ta značilnost razširjena v vretenasto obliko karoserije. To ustvari trdno maso, ki izraža enotno površino, segajoč od nosu proti telesu.

Vretenasta masa je poudarjena z uporabo barve karoserije, kjer bi bila tradicionalno mrežasta črna rešetka, s črnitvijo karoserije na obeh straneh in z večjim poudarkom na obliki blatnikov. Pomembno je tudi dejstvo, da elektrifikacija zagotavlja odzivno in energično vozno zmogljivost. Osnovni navdih za razvoj RZ pri glavnem inženirju Takashiju Watanabeju je bil gepard, to razmišljanje pa se prenaša tudi na zunanji dizajn. Telo RZ spominja na dinamičnost hitre mačke, ko ta šprinta: nos spuščen navzdol, rep visoko, zadnje noge se zarivajo v tla za oprijem in pospešek. To je razvidno iz RZ-jeve drže od nosu do repa, žilavih bokov in načina, kako se zdi, da zadnje pnevmatike brcajo navzdol ob tla. Zdi se, da prostornina karoserije potiska zadnje pnevmatike nazaj, zadnji kolesni kolobarji pa so tako kot tisti na sprednjem delu izrazito mišičasti. Ta zmogljivost – in še več, način, na katerega se ta zmogljivost zagotavlja z gladkostjo –, je navdihnila tudi RZ-jev koncept oblikovanja »brezhibne E-mobilnosti«. Upravljanje pretoka zraka in aerodinamična učinkovitost sta jasno razvidni iz mase karoserije RZ, ki ima dinamično obliko in vizualizira pretok zraka. Sposobnost čistega rezanja skozi zrak potrjujejo pokrovi prednje maske, sredinska linija kabine in zožene površine, eleganten izraz vratne osi, ki poteka vodoravno vzdolž bokov vozila, in zadnji strešni spojler. Ta strešni spojler je sestavljen iz dveh ločenih elementov, ki se nahajata na zunanjih robovih karoserije takoj za C-stebričkoma. Nekateri opazovalci so to primerjali z rogovi. Kot pri številnih drugih podrobnostih zunanjega oblikovanja je tudi to popoln primer funkcije, ki jo dopolnjuje oblika – in ta oblika je elegantno individualna. Tako zaradi praktičnih kot estetskih razlogov si RZ upa biti drugačen.

Glavni oblikovalec Daichi Kimura je komentiral: »Ker je gepard morda nekoliko preveč neposreden kot oblikovni motiv, smo o tem konceptu veliko razpravljali in se odločili, da izrazimo podobo vozne zmogljivosti DIRECT4, ki jo je navdihnil gepard.«