HONDA, TAJSKA IN ARMADA NAVIJAČEV

Na vetroven dan na igrišču Pattaya Old Course kompleksa Siam Country Club je Američanka Lilia Vu z enim udarcem premagala vodilno po 54 jamicah Natthakritto Vongtaveelap in tako prišla do prve zmage na turneji.

Vu, ki je dan začela pri -14 in šestih udarcih zaostanka, je začela odlično in v svojih prvih treh jamicah dosegla dva ‘birdija’. Niz parov na jamicah od št. 4 do 7 jo je nekoliko ohladil, vendar je nato dosegla še pet zaporednih ‘birdijev’ od jamic št. 8 do 12 in ujela vodečo novinko Vongtaveelapovo. Vu je nato z ‘birdijem’ odpravila še jamico par-4 15. in prevzela vodstvo z enim udarcem prednosti štiri jamice pred koncem, na koncu pa je dosegla rezultat 8-pod-64 in tako postala ‘Rolex First-Time Winner’.

“Zelo dober občutek je, ko to doživiš. Zdi se mi, da sem si ob koncu lanskega leta močno želela zmage, med sezono pa sem nekako spremenila svoje mišljenje. Kot da sem vedno vedela, da bom zmagala, samo morala sem si dovoliti, da se to zgodi,” je dejala študentka univerze UCLA. “Bolj ko se nečesa oklepaš, bolj se to oddaljuje, se mi zdi. Proti koncu prejšnje sezone sem se zelo približala zmagi, tako da sem se samo zabavala in igrala svojo igro in sčasoma se je izšlo samo od sebe.”

Četrti dan v Chonburiju na Tajskem se je tajska novinka Vongtaveelapova trudila ohraniti konstantnost tudi pod pritiskom. 20-letnica je premagala prvo jamico in zdelo se je, da ima popoln nadzor, toda na drugi strani je ‘bugi’ na drugi jamici sprožil nekakšno verižno reakcijo. Z bugijem je nato odigrala tudi 4. jamico in si opomogla šele z ‘birdijem’ na 5. jamici. Vongtaveelapova je nato dosegla ‘birdie’ na jamicah 7 in 8, vendar z ‘bugijem’ odigrala deveto in prvo polovico končala pri 37. Zadnjih devet je začela s sekvenco ‘birdie-bogey-birdie’ na jamicah 10, 11 in 12, nato dodala še en ‘birdie’ na par-4 14. in se izenačila na vrhu štiri jamice pred koncem. Krog je nato zaključila s štirimi pari, vključno z enim na par-5 18., končala pri – 21 in zgrešila zmago za en udarec.

Atthaya Thitikul, dvakratna zmagovalka na turneji LPGA Tour, v nedeljo ni mogla najti prave igre, zato je pravo sebe pokazala šele na zadnji devetki, s štirimi ‘birdiji’ in brez ‘bugija’. S tem je končala na tretjem mestu s 4-pod 68. Kljub bledemu zadnjem dnevu je bila Thitikulova zadovoljna s svojim rezultatom in hvaležna za priložnost igrati pred armado navijačev v svoji domovini.

“Ta teden sem v domačem kraju preživela odlično. Honda LPGA je vedno poseben dogodek v moji karieri,” je dejala 20-letnica. “Tudi danes sem čutila dobre, pozitivne vibracije, ko sem končala z igro. Nismo še tam, vendar se proces premika v pravo smer.”

Švedinja Maja Stark in Francozinja Celine Boutier sta teden končali na četrtem mestu pri -17, Jin Young Ko se je izenačila z Vujevo 8-pod 64 in se pomaknila na šesto mesto, skupaj s številko 1 Rolexove ženske svetovne golfske lestvice Lydio Ko, glavno zmagovalko Nelly Korda in Irko Leono Maguire. Branilka naslova Nanna Koerstz Madsen je končala na 38. mestu.