“GUMB”

Vsaj to produkcijo sem zelo pogrešal že vse od časa, ko je Karl Lagerfeld ustvarjal kar edinstveno serijo čudovitih filmov presežkov jasno z bogato noto dediščine hiše Chanel in z družini znamke ljubimi igralci. V tokratni domišljijski zgodbi, ki jo je na povabilo Virginie Viard posnel pgLang, napisal in režiral Dave Free, glasbo pa je prispeval Kendrick Lamar, Margaret Qualley sledi gumbu, ki manjka na manšeti njene jakne Chanel. Ta iniciacijska zgodba, ki se izogne zakonom realnosti in časa, igralko in ambasadorko hiše vodi na legendarni pariški naslov 31 rue Cambon, ki sem si ga imel čast tudi osebno pobliže ogledati v letu 2022. Potovanje je prekinjeno s srečanji, najprej z manekenko in prijateljico hiše Naomi Campbell, nato pa z igralko in ambasadorko hiše Chanel Anno Mouglalis. “Lepota v nepopolnosti časa,” reče glavni junakinji, ki nenadoma razume čustveno vrednost tega gumba kot nosilca spominov, pravega simbola prenosa.

“Lepota v nepopolnosti časa” so besede, s katerimi živimo,” zaupata Dave Free in Kendrick Lamar iz skupine pgLang, ki sta se odzvala domišljiji Virginie Viard in proslavila intimnost in prenos, dve vrednoti, neločljivo povezani s Chanelovo visoko modo. “Vsaka nepopolnost ima svojo zgodbo, ki čaka na naslednjega poslušalca, da doda še eno stran v knjigo.” “Chanel v meni prebuja čustva, ki jih uporabljam za navdih, kolekcijo za kolekcijo. Moje poslanstvo je najti nove načine za pripovedovanje njegovih najlepših zgodb.” Gumb, ki je takoj prepoznaven kot koda znamke Chanel, olajša odpiranje in zapiranje oblačil. Zahvaljujoč gumbom so se ženske lahko znebile vsega, kar jim je preprečevalo svobodno gibanje. Gabrielle Chanel je z gumbi ravnala z največjim spoštovanjem. Kot dragulj je z njim dodal pridih drznosti in iskrivosti edinstvenemu čaru, katerega teoretičarka in umetnica je bila.

Virginie Viard je simbol emancipacije in ta dragulj – gumb prenaša v svet baleta in plesa. Tu se moda, glasba, gledališče in slikarstvo združijo v telesno poezijo, izvajalci pa, dotaknjeni z milostjo ali čudenjem, za kratek čas uidejo zakonom narave. Poleg mehkobe tega lahkotnega in suspendiranega sveta kolekcija visoke mode za pomlad-poletje 2024 prikliče v spomin velika imena plesa, od katerih si je izposodila njihov izjemen slog in potrditev zmagoslavnega telesa. “Pogosto razmišljam o plesu, to je pomembna tema pri Chanelu. Hiša je blizu svojim institucijam, koreografom in plesalcem, mi pa ustvarjamo kostume za balet. V zelo eterični kolekciji, sestavljeni iz tila, volančkov, pregibov in čipk, sem skušala združiti moč in prefinjenost teles in oblačil.” Tako se odvija pokrajina prozornih kratkih ravnih kril, dolgih oblek, kombinezonov in malih pelerin, okrašenih z vezeninami, ki prikazujejo draperije, majhne loke, iluzijske žepe iz tila, čipkaste pasove, cekine, pletenice in majhne cvetove.

Moške postave in lepota telesa so razlog za zelo ženstveno kolekcijo, ki se nosi na belih baletnih oblekah in nogavičkah. V letu, ki ga zaznamuje vitalnost povezav, ki združujejo Chanel in ples, stoletje po prvih modelih Gabrielle Chanel za balet, je kolekcija, v kateri prevladuje roza in beli akvarel, s svojimi živahnimi barvami zavezana baletu Russes Léona Baksta in Sergeja Djagileva. Puhovke iz tila, kapuce, umetniški vodja za dodaten čar vplete tudi reference na sodobno kulturo, s petami. Na povabilo Virginie Viard so Kendrick Lamar, Dave Free in Mike Carson oblikovali scenografijo, ki spominja na simbole visoke mode, tako kot film The Button, ki ga je servisiral pgLang, napisal in režiral Dave Free, glasbo zanj pa prispeval Kendrick Lamar. Margaret Qualley igralka, ambasadorka hiše in izkušena plesalka, odeta v til, odpre to veličastno predstavo. “Ples zame prikliče vse te zgodbe in čustva, ki so mi blizu in jih z velikim veseljem prenašam in pripovedujem,” sklene umetniška direktorica Virginie Viard.