GIBANJE IN ZAPLET, KI JE VEČ KOT LE TO!

Inovativnost na področju zapletov v kombinaciji s preprostostjo uporabe. Parmigiani Fleurier v večno razvijajočem se duhu znamke predstavlja uro TONDA PF Minute Rattrapante, novo svetovno premiero, ki sledi hit modelu TONDA PF GMT Rattrapante.

Časomer TONDA PF GMT Rattrapante je namreč leta 2022 povzročil senzacijo kot instrument, ki je ponovno definiral pomen horološkega “zapleta” in ga usmeril v svet intuitivne inovacije. Parmigiani Fleurier seveda nadaljuje to temo s predstavitvijo nove svetovne ikone, katere rojstvo je vodila zamisel, da bi znamka reinterpretirala eno najpogostejših urarskih funkcij in ji hkrati pomagala, da se razvije v absolutno inovacijo. Cilj? Funkcijo, ki jo pri potapljaških urah običajno upravlja okvir z lestvico, izvajati prek samega mehanizma. Rezultat? Prijaznost do uporabnika, odlična čitljivost in očitna preprostost vse do aktiviranja funkcije. In medtem ko TONDA PF GMT Rattrapante omogoča razlikovanje med lokalnim in domačim časom v enournih korakih, ta nov razvoj funkcije zdaj služi za prikaz minut v pet oziroma enominutnih korakih. Na številčnici tako opazimo urni kazalec skupaj z dvema minutnima kazalcema, od katerih glavni kazalec iz zlata, prevlečen z rodijem, kaže pravi čas skupaj z urnim kazalcem. A kakšna je funkcija drugega minutnega kazalca iz 18-karatnega rožnatega zlata? Ta na zahtevo izračuna minute v petminutnih ali enominutnih korakih. V obeh primerih bo s pritiskom na katero koli potisno ročico slednji poskočil glede na želeni korak: pet minut s potisnikom ob 8. uri, eno minuto s tistim ob 10. uri. Čas, ki ga je treba izmeriti, bo pretekel, ko bo kazalec, prevlečen z rodijem, dosegel položaj kazalca iz 18-karatnega rožnatega zlata. V svoj položaj se vrne s potisnikom, integriranim v krono, na podoben način kot pri funkciji deljenih sekund. Funkcija omogoča natančno kalibracijo minut na zahtevo v določenem časovnem obdobju za vsako priložnost ali dogodek, ki zahteva merjenje števila minut. Kontrast je presenetljiv.

To je v veliki meri zaplet, vendar v duhu znamke Parmigiani Fleurier. Uro TONDA PF Minute Rattrapante krasijo čisti in bistveni proporci s prefinjenimi estetskimi kodami in zaključki. Zaplet je intuitiven, učinkovit in izjemno preprost za uporabo, skladen z duhom, ki vodi znamko. Tako kot krojač oblikuje linije, ki se oblikujejo v draperiji tkanine, tudi proizvodni obrat oblikuje silhueto ure TONDA PF Minute Rattrapante, ki jo odlikuje velika formalna preprostost zasnovana tako, da se zlije z esteti, ki jo naredijo svojo.

Leta 1976 je Michel Parmigiani, izurjen mlad urar in restavrator, ustanovil delavnico “Mesure et Art du Temps”, ki se je ukvarjala z restavriranjem starinskih časomerov. Med udejstvovanjem v tem poklicu je svojo strast do urarstva uresničeval tudi z ustvarjanjem zapletenih in inovativnih časomerov po lastni zamisli, njegova zavezanost k ohranjanju tradicionalnih urarskih tehnik ob hkratnem premikanju meja inovativnosti pa je na koncu pripeljala do ustanovitve luksuzne blagovne znamke ur Parmigiani Fleurier, ki je pridobila sloves izjemne izdelave in ustvarjalnosti.

Parmigiani Fleurier je tako od leta 1996 izdal vrsto vrhunskih ur, poleg ustvarjanja lastnih časomerov pa je podjetje kot rečeno pogosto opravljalo tudi storitve za druge izdelovalce ur, vključno z restavriranjem in popravljanjem zgodovinskih časomerov. Restavratorska delavnica podjetja, ki se nahaja v mestu Fleurier, je obdelala nekatere najpomembnejše ure v zgodovini, vključno z urami proizvajalcev, kot sta Breguet in Vacheron Constantin.