ELETRIFIKACIJA PONUDBE PEUGEOT V POLNEM TEKU

PEUGEOT je skozi svoja neomajna prizadevanja za drastično zmanjšanje emisij svojih vozil na lokalni ravni postal eden izmed prvih proizvajalcev, ki bo od leta 2021 dalje v segmentu kompaktnih gospodarskih vozil iz serijske proizvodnje ponujal električno izvedenko s pogonom na vodikove gorivne celice. Novi PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen bo na voljo poleg modelov z notranjim zgorevanjem in 100 % električnih izvedenk, s čimer bo postal najnovejši simbol znamkine strategije «Extended power of choice» (Razširjena moč izbire), ki vsakemu kupcu nudi možnost, da s široke palete motorjev izbere tistega, ki je najbolj primeren za njegove lastne potrebe. Izvedenka na vodikove gorivne celice priča o hitrem razvoju elektrificirane ponudbe izbora vozil Peugeot EXPERT, v sklopu katerega je bil leta 2020 vpeljan model e-EXPERT na 100 % električni pogon, ki so ga v začetku leta 2021 okronali z nazivom International Van of The Year, in je s tem postal že šesto vozilo znamke PEUGEOT, ki je od leta 1992 osvojilo to prestižno trofejo.

Novi PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen je opremljen z novim sistemom «mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric», to je čisto posebna inovacija skupine STELLANTIS, ki zajema:

  • gorivno celico, ki potrebno električno energijo za pogon vozila proizvaja s pomočjo vodika, ki je uskladiščen v rezervoarjih;
  • visokonapetostno litij-ionsko polnilno baterijo s kapaciteto 10,5 kWh, ki jo je možno polniti na električnem omrežju in ki v nekaterih fazah vožnje napaja električni motor.

Novi PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen, ki se ponaša z markantno osebnostjo in lahko povsem neslišno zapelje v mestna središča brez emisij CO2 in brez kompromisov glede uporabnih zmogljivosti, se nam predstavlja kot dodatna ponudba za mobilnost, ki odgovarja na pričakovanja in potrebe poklicnih kupcev in tudi številnih mestnih skupnosti, ki si prizadevajo za ohranitev kakovostnega življenja svojih prebivalcev. Novi PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen bo sprva na voljo poklicnim kupcem (neposredna prodaja) v Franciji in Nemčiji, kjer bodo prvi primerki dostavljeni lastnikom ob koncu leta 2021. Proizvajali ga bodo v Franciji, v Valenciennesu, od koder ga bodo poslali na predelavo v kompetenčni center Stellantis v Rüsselsheimu (Nemčiji), ki je specializiran za vodikovo tehnologijo.

PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen je zasnovan na tako imenovanem sistemu «mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric», ki združuje prednosti vodika, tehnologije baterij in električnega pogona. Vodik v rezervoarju napaja gorivno celico, ki proizvaja potrebno električno energijo za pogon vozila na dolgih razdaljah, medtem ko visokonapetostna baterija med drugim posreduje moč, potrebno za zagotavljanje dinamičnih zmogljivosti. Celoten sistem je v vozilo integriran tako, da glede prostornine ali nosilnosti ni bilo treba sklepati nobenih kompromisov. Vodik postaja glavni steber energetskega prehoda, saj se že napovedujejo številni mednarodni projekti. Zlasti v Evropi se ekosistem razvija, Evropska zveza za čisti vodik (European Clean Hydrogen Alliance) pa je v spodbujanje te rešitve vložila že približno 60 milijard evrov.

Zahvaljujoč vladnim načrtom se število vodikovih postaj v Evropi nenehno povečuje, znamka PEUGEOT pa sodeluje neposredno z dobavitelji energije, da bi uporabnikom zagotovila paketne ponudbe.