EDINSTVENI PORSCHE SAMO ZA VAS

Že danes niti dva Porscheja nista popolnoma enaka. Sedaj pa je model 911 po želji lahko celo tako edinstven kot papilarne črte na konicah človeških prstov. S pomočjo inovativnega postopka neposrednega tiskanja, ki ga je razvil Porsche, je mogoče grafične elemente v najvišji vizualni kakovosti natisniti na lakirane dele karoserije vozila. Kupci novega modela 911 lahko tako sprednji pokrov vozila opremijo z dizajnom na osnovi svojega prstnega odtisa, s čimer dajo vozilu prav poseben pečat. Pozneje bodo kupci lahko izbirali tudi med drugimi dizajni, ki bodo prilagojeni njihovim željam. O tej ponudbi se je mogoče dogovoriti v Porsche-jevih centrih, kjer bodo kontaktirali svetovalce za stranke manufakturne delavnice Porsche Exclusive v Zuffenhausnu. Ti svetovalci kupce spremljajo ves čas – od oddaje njihovega prstnega odtisa do izdelave vozila.


“Individualnost ima za Porschejeve stranke izredno velik pomen. In noben drug dizajn ne more biti bolj oseben kot lasten prstni odtis,” je dejal Alexander Fabig, vodja za individualizacijo in Porsche Classic. “Porsche ima na področju individualizacije pionirsko vlogo in je skupaj s partnerji razvil neposredni postopek tiskanja. Še posebej ponosni smo na to, da smo z novimi, naprednimi tehnologijami razvili popol¬noma novo ponudbo produktov. Pri tem je pomembno vlogo igralo interdisciplinarno sodelovanje projektne ekipe.” Za potrebe projekta je bila na območju lakiranja v izobraževalnem centru v Zuffenhausnu zgrajena tako imenovana “tehnološka celica”. Tam so razvili in preizkusili novo programsko in strojno opremo ter pripadajoči postopek lakiranja in izdelovanja. Odločitev, da se bo tehnološka celica nahajala v izobraževalnem centru, je bila namerna: tehnološka celica bo med drugim namenje¬na tudi temu, da se bodo vajenci bolje spoznali z naprednimi tehnologijami.


Neposredni tisk omogoča dizajne, ki jih z običajnim lakiranjem ni mogoče realizirati. Nova tehnologija po videzu in otipu absolutno prekaša foliranje. Njen način delovanja je podoben delovanju brizgalnega tiskalnika: s pomočjo tiskalne glave se lak avto-matsko in brez pršenja (“overspray”) nanese na tridimezionalne komponente. “Ločeno upravljanje šob omogoča natančno nanašanje vsake kapljice barve,” je pojasnil Christian Will, vodja razvoja proizvodnje pri družbi Porsche AG. “Kompleksnost se pri tem skriva v usklajenosti treh tehnologij – robotski (upravljanje, senzorji, programiranje), aplikacijski (tiskalna glava, uporaba grafike) in tehnologiji lakiranja (proces nanašanja aplikacij, lak).

Če se kupec odloči, da bo svojo “enajstico” oplemenitil s postopkom neposrednega tiskanja, strokovnjaki v manufakturni delavnici Porsche Exclusive po zaključeni serijski proizvodnji odstranijo sprednji pokrov. Za preprečitev uporabe v druge namene je treba obdelati biometrične podatke kupcev. Celotni proces se odvija v neposredni komunikaciji s kupcem, ki ima ves čas popoln pregled nad uporabo svojih podatkov in je vključen v izdelavo grafike tiska. Potem ko robot nanese edinstveno barvo, sledita nanos transparentnega laka in ročno poliranje sprednjega pokrova za visokosijajni videz, kar zagotavlja, da so izpolnjene visoke zahteve glede kakovosti. Na koncu oplemeniteno komponento ponovno namestijo na vozilo. Storitev v Nemčiji stane 7.500 evrov (vklj. z DDV), od marca 2020 pa jo bo manufakturna delavnica Porsche Exclusive izvajala na povpraševanje.


Manufakturna delavnica Porsche Exclusive s sintezo rokodelske odličnosti in naprednih tehnoloških rešitev ustvarja individualizirana serijska vozila. 30 visoko-usposobljenih zaposlenih se popolnoma posveti vsaki podrobnosti in si vzame čas, da jo z ročnim delom izpopolni do odličnosti. Pri tem se strokovnjaki lahko poslužu-jejo izjemno širokega spektra optičnih in tehničnih možnosti za individualizacijo, ki zajemajo oplemenitenje notranjosti in zunanjosti. Poleg individualiziranih serijskih vozil v manufakturni delavnici Porsche Exclusive izdelujejo tudi omejene male serije vozil in modele, ki kakovostne materiale in sodobne proizvodne tehnologije združu-jejo v skladen celovit koncept.