DVE HIŠI, SKRIVNOSTNI IN OBSIJANI S SONCEM

Francoska znamka Chanel pobegne v vilo Noailles v svoji kampanji Ready-to-Wear za sezono pomlad-poletje 2024 z Riley Keough in Rianne Van Rompaey v glavnih vlogah. Zgodovina Chanela in vile Noailles v Hyèresu na jugu Francije je tesno in duhovito prepletena, saj se je skozi stoletje utrdila s prijateljstvom, pokroviteljstvom ter skupno strastjo do umetnosti in obrti. Zato je primerno, da je kampanja za letošnjo sezono, ki sta jo fotografirala pogosta Chanelova sodelavca Inez & Vinoodh, nastala na vrtu in v rožnati sobi vile. Na slikah hiša postane Chanelov drugi dom, kraj sprostitve in praznovanja. „Slike odražajo arhitekturo vile in se poigravajo s kontrastom notranjosti in zunanjosti, s prosojnostjo in neprosojnostjo ter z idejo o umetniških in ekscentričnih ženskah, ki so v preteklosti tam preživljale čas,“ pojasnjujeta Inez & Vinoodh. „Zidani vrt z izrezanimi okni in roza dnevna soba – kot topel kokon – sta se zdela kot popolno okolje za ženske Virginie Viard, po katerem so se lahko sprehajale, včasih razpoloženjske in skrivnostne, drugič pa obsijane s soncem.“ Vila je znana kot ikona modernistične arhitekture – na jug obrnjena oaza svetlobe in zelenih pogledov – in po svojem cenjenem kulturnem programu, vključno z Mednarodnim festivalom mode, fotografije in dodatkov v Hyèresu.

Ta odnos sega v zgodnje dni vile in znamke Chanel. Charles in Marie-Laure sta kot dinamična zbiratelja umetnosti zbirala dela številnih avantgardnih umetnikov z vseh področij, Marie-Laure pa se je od dvajsetih let prejšnjega stoletja redno pojavljala v kreacijah visoke mode Gabrielle Chanel. Trojica je imela enak okus za modernost in radovednost, v njunem družabnem krogu pa so bili Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Igor Stravinski, Jean Cocteau in Man Ray. Leto 2023 zaznamuje stoletnico začetka gradnje vile Noailles, Virginie Viard in znamka Chanel pa sta utrdila svoje tesne vezi s tem izjemnim prostorom, tako z večjo podporo kulturnim prizadevanjem kot tudi s kolekcijo Chanel za pomlad-poletje 2024 in kampanjo, ki se poklanjata ne le arhitekturi in zemljiščem, temveč tudi posebnemu duhu, zaradi katerega je ta vila tako ikonična. Slike, ki so nastale v tem izvrstnem domu, slavijo etos družine, prijateljstva in ustvarjalne izmenjave, saj na njih nastopata dve ženski, ki sta naravno povezani z znamko Chanel. Dolgoletni model hiše Chanel Rianne Van Rompaey, ki se je pojavila na številnih podobah za hišo, ter priznana igralka, režiserka in producentka Riley Keough, nova ambasadorka znamke Chanel. „Chanel obožujem že od otroštva,“ pravi Riley Keough. „Chanel je bil v času mojega odraščanja zelo prisoten. Predstavljati hišo je velika čast. To je najbolj elegantna in navdihujoča hiša. Zame ženska Chanel predstavlja toliko stvari – prefinjenost, eleganco, umetniškost in drzno integriteto.“ Riley Keough, ki je hiši zvesta že deset let, je oblačila Chanel nosila na različnih prestižnih dogodkih, med drugim na podelitvi zlatih globusov leta 2017.

Riley Keough je bila nominirana za nagrado Emmy za vlogo v seriji „Daisy Jones and the Six“ in je prejela široko priznanje za nastope v filmih „The Girlfriend Experience“, „Zola“ in „American Honey“. Njen režijski prvenec „War Pony“je na festivalu v Cannesu prejel nagrado Caméra d’Or. „V čast mi je, da sem lahko na ta način del Chanelove družine,“ pravi Rianne Van Rompaey. „Delamo v industriji, ki se hitro premika in nenehno spreminja, zato je zame pravo veselje, da lahko rastemo v odnosu in pripovedujemo zgodbo, ki je večja od ene sezone.“ Vila v slikah, preplavljenih tako s soncem kot luno, je poudarjena edinstvena lepota vile Noailles in njenih terasastih vrtov, ki kot slike uokvirjajo okoliško pokrajino. Vidimo celoten dan, od jutranjega oddiha do nočne svobode. Ista igra svetlobe in barv, geometrije in asimetrije, umirjenosti in živahnosti, ki je dala ritem kolekciji Ready-to-Wear pomlad-poletje 2024, določa tudi te podobe. Dediščina vile kot kraja ustvarjalnega partnerstva se odraža v predanem in uspešnem prijateljstvu med znamko Chanel in dvojcem Inez & Vinoodh. „Virginie in umetniška skupnost okoli Chanela me zelo navdihujejo,“ dodaja Riley Keough. „Vila Noailles je bila avantgardno zbirališče, kamor so umetniki prihajali in preživljali čas med seboj, osvobojeni omejitev in emancipirani od strukture. To je občutek, ki po mojem mnenju obstaja tudi v Chanelu.

Zato se mi je zdelo zelo primerno, da je ta kraj navdihnil kolekcijo.“ “Neverjetno je biti v prostoru, ki je tako vpet v zgodovino moderne umetnosti. Čutiš, da je zgrajen za navdih, in to, da lahko ustvariš nekaj novega v tem prostoru, v katerem je pred teboj ustvarjalo toliko umetnikov, je res nekaj posebnega,“ pravi o ustvarjanju Rianne Van Rompaey. „Navdihuje me zgodba Marie-Laure de Noailles. Všeč mi je, kako neustrašno je podpirala umetnike, v katere je verjela, ne glede na polemike. V njeni življenjski zgodbi je čutiti njeno moč in prepričanje. In imela je najboljši okus. Kakšna ženska!” Postavitev kampanje v vili Noailles predstavlja popoln vrhunec kolekcije, ki jo je globoko navdihnil ta neponovljiv prostor. Vpliv vile je viden v vseh vidikih mode v kampanji, grafični šahi in drzne črte se spogledujejo z modernističnimi linijami arhitekture in znamenitim kubističnim šahovskim vrtom, medtem ko potiski in vezenine slavijo živahne cvetlice, ki jih je na tem območju tako veliko. V rožnati sobi Rianne Van Rompaey nosi ujemajoč neoprenski suknjič in hlače v bogatih tonih vrtnice, oranžne, modre in rdeče barve. Med živahnimi cvetlicami se bohoti ikonični motiv dvojnega C, ki se bohoti med potiski. Na vrtu nosi tri komplete, plašč iz bombažne čipke z večbarvnimi poslikanimi cvetlicami in draguljarskimi gumbi, kombiniran z ujemajočimi se hlačami in okrasnim nakitom, krilno obleko iz bele gipurne čipke z bleščicami in grafično črtasto jopico s pasom iz bombaža pastelnih barv, kombinirano s kvačkano jopico iz rožnatega in črnega volnenega tvida ter kvačkanimi bermudami v črni barvi. Riley Keough v notranjosti nosi različne bleščeče dodatke, vključno z obroči in manšetami, medtem ko zunaj nosi cvetlično obleko z ujemajočo se pelerino iz fantazijske bombažne čipke. Suknjič in krilo iz črne gipurne čipke z bleščicami, ki prekriva sveže bele kopalke, s čimer namiguje na znameniti bazen v vili ter črtasto frotirno jakno v veselih odtenkih roza, črne, modre, rumene in zelene. Vsak videz in vsaka podoba izražata občutek elegance, nonšalance in svobode. Tako Van Rompaey kot Keoughova pa odlično predstavljata etos vile Noailles in njenih nekdanjih prebivalcev, saj prostor poživita z zaupanjem, prepričljivostjo, brezskrbnostjo in veseljem do življenja.