DVA RAZLIČNA ODTENKA FRANCOSKEGA MOJSTRSTVA

Za vsakega poznavalca in ljubitelja Bugattija je imeti hiper športni avtomobil, ročno izdelan v francoski luksuzni tovarni Molsheim Atelier, življenjska želja. Za nekatere to seveda ni dovolj, zato imajo v svoji zbirki več kot en model Bugattija. Tovrstne stranke se na podjetje pogosto obračajo s prefinjenimi željami, ki se opirajo na Bugattijevo preteklost personalizacije, sploh modela Type 57.

Eden od plodov tovrstnih pogovorov je tudi »Chiron habillé par Hermès«, ustvarjen za podjetnika in vlagatelja Mannyja Khoshbina, ki oživlja odnos dveh francoskih znamk, katerih lastnika Ettore Bugatti in Émile-Maurice Hermès sta postavila temelje za novo obliko luksuza, ki Francijo prevzema še danes. Po letih tesnega sodelovanja skozi ustvarjalni proces je gospod Khoshbin tako pred nekaj dnevi končno prevzel svoj edinstveni »Chiron habillé par Hermès«. Razvoj tega elegantnega in izrednega Chirona je na krov seveda kot omenjeno privabil tudi francosko luksuzno znamko Hermès, ki je na hiper športnem avtomobilu pustila pečat s posebnimi barvami, tkaninami in materiali. Rezultat je izjemen Chiron, ki bo vedno izstopal in zgledno prikazoval to, kaj lahko znamka Bugatti doseže.

Če si podrobneje ogledate Bugattijev »Chiron habillé par Hermès«, je takoj jasno, da je hiper športni avto skoraj v vsakem pogledu personaliziran. Zunanja barva, notranja oprema, edinstveni detajli: ekipe v Molsheimu in Parizu so si z veliko strastjo prizadevale za uresničitev uporabe teh posebnih barv, tkanin in materialov po meri. Splošna barvna shema tega izjemnega Chirona, ki ga v notranjosti krasi prepoznaven odtenek usnja »Craie«, iz katerega so izdelane legendarne torbice in drugo luksuzno blago znamke Hermès, sicer zajema poseben odtenek bele, ki izhaja iz krede in obdaja celotno zunanjost tega posebnega Chirona. Poleg glavne zunanje barve so zadnji odbijač, vsi mrežasti pokrovi, okrasni deli in lita platišča Bugatti ‘Classique’ oblečeni v odtenek ‘Craie’.

Na zunanjosti Bugattijevega »Chiron habillé par Hermès« opazimo tudi številne edinstvene oblikovalske poteze, na primer podkvasto rešetko na sprednji strani, prilagojeno s podpisnim monogramom pariške znamke »H«, klasični vzorec »Courbettes« pa krasi spodnjo stran zadnjega krila. Slednjega sestavljajo skice konj, gospod Khoshbin pa je vzorec posebej izbral, da bi poudaril izjemnih 1500 KM. G. Khoshbin je izbral tudi stekleno streho »Sky View« in dodal dve stekleni plošči nad voznikovim in sovoznikovim sedežem, medtem ko je izpostavljeni del motorja, ki objema zgornjo stran hiper športnega avtomobila, eden od redkih zunanjih elementov, ki ni odet v barvo Craie – poleg zavornih čeljusti ‘Italian Red’ in vratnih pragov z aluminijasto končno obdelavo. Znotraj »Chiron habillé par Hermès« se tema individualnosti spet dvigne na drugo raven. Skoraj ves material, uporabljen za notranjost, je izdelal Hermès, pri čemer odtenek Craie zajema usnje sedežev, srednjo konzolo, notranje podpisne linije, streho in zadnjo ploščo ter kljuke vrat.

Usnje ‘Ecru’ okoli sredinske konzole, armaturne plošče in drugih delov notranjosti, ki ga je razvil Bugatti, se prav tako kombinira z odtenkom ‘Craie’, medtem ko so preproge bež barve. Materiali Bugatti pred uporabo prestanejo obsežna varnostna testiranja, kar zagotavlja, da izpolnjujejo najvišje predpise o kakovosti. Uporaba izvirnega Hermèsovega materiala, ki ga krasi vzorec »Courbettes«, se nadaljuje tudi v notranjosti Chiron – na srednji plošči konzole, pladnju sredinske konzole in vratih.

Ta fuzija Hermèsovega oblikovalskega znanja z avtomobili, ki jih je izdelal Bugatti, pa ni prvi skupni projekt obeh znamk. Pred prvo svetovno vojno je Ettore Bugatti naročil sedla in druge usnjene pripomočke pri Émilu-Mauricu Hermèsu, vnuku ustanovitelja Thierryja Hermèsa, usnje podjetja se je pozneje, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, pojavilo tudi v dirkalnih avtomobilih.