DUŠEVNA HRANA, TISTA NAJBOLJ POMEMBNA

Projekt Abu Dhabi Art, ki poteka pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Sheikh Khaleda bin Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, člana izvršnega sveta Abu Dhabija in predsednika izvršilnega urada Abu Dhabija, bo na razstavi, ki bo sovpadala z Biennale Arte 2022, predstavil dela iz programa “Beyond: Emerging Artists” 2021. Za svojo prvo ponovitev v Italiji bo razstava “Beyond: Emerging Artists” predstavila umetnike Christopherja Joshuo Bentona, Maitho Abdallo in Hashela Al Lamkija.

Pobuda »Beyond: Emerging Artists« vabi lokalne in mednarodne kustose, da sodelujejo z nadobudnimi umetniki s sedežem v ZAE po lastni izbiri v celoletnem programu, ki umetnikom omogoča in jih podpira pri tem, da izpopolnijo svoje veščine in razvijejo svojo poklicno prakso. Sodelujočim umetnikom je zagotovljena proračunska in kuratorska podpora za ustvarjanje ambicioznih novih del, ki so razstavljena v Abu Dhabi Art.

Bentonov “The World Was My Garden” združuje film, instalacijo in skulpturo ter deluje s palmo kot metaforo za migracije, gospodarstvo in zgodovino suženjstva v Zalivu. Osrednji del razstave je My Plant Immigrants, skoraj tri metre visoka datljeva palma, ki visi v zraku.

Abdallina “Preblizu soncu” obsega video performanse, kiparstvo ter dela na platnu in fotografiji. Razstava raziskuje, kaj umetnica dojema kot divjo naravo žensk, ki so jo družbene sile pogosto poskušale ukrotiti ter prepleta teme, vključno z divjino človeške narave, arhetipom ženske psihe in neukrotljivim značajem divjih živali.

Neptun, multidisciplinarno delo, ki vsebuje skulpture in dela na platnu Al Lamkija, prečka naravna, zgrajena in namišljena kraljestva, da bi postavila v ospredje pomanjkanje zemeljskih virov in kako ti dogodki vplivajo na človeško psiho. Umetnik na svoji razstavi raziskuje osvoboditev posvetnih dolžnosti in meja skozi prevzem življenjskega sloga, ki temelji na nomadstvu.

“Beyond: Emerging Artists” bo na ogled v beneški palači Palazzo Franchetti od 20. aprila do 22. maja 2022, čemur bo sledila vrnitev v Manarat Al Saadiyat v Abu Dhabiju, ZAE od 16. do 20. novembra 2022.