DIGITALNA UMETNOST, KORAK NAPREJ ALI POT K DEKACENCI?

Dva dediča Pabla Picassa sta se odločila za prodajo omejene izdaje NFT-jev, ki so jih navdihnila slavna umetniška dela španskega slikarja, kar je sprožilo odziv drugih družinskih članov, ki so dejali, da bi projekt kršil “umetniški monopol”.

»Picasso Man & The Beat« se prodaja v petih omejenih serijah po 200 NFT, ki jih poganja protokol Origin, platforma NFT, ki prodajalcem omogoča prilagajanje lastne digitalne prodajalne. Zbirko je navdihnil še nikoli viden originalni Picassov kos, ki ga bosta na dražbi marca ponudila Sotheby’s in Picassova vnukinja Marina in pravnuk Florian.

Poleg izdaje NFT je Florian, DJ, sodeloval z Johnom Legendom in Nasom pri novi skladbi z naslovom »Tomorrow«, ki bo del avdio-vizualne izkušnje NFT.

“Ta zbirka uteleša umetnost 20. stoletja prek tradicionalnih in digitalnih umetniških oblik,” je dejal Matthew Liu, soustanovitelj Origin Protocol. “‘Picasso Man and the Beat’ povezuje preteklost in prihodnost ter predstavlja, kako se tradicionalne oblike umetnosti in njihove zapuščine selijo v hitro rastočo pokrajino NFT.”

Vendar pa več drugih članov družine Picasso zahteva skupno lastništvo nad Picassovo intelektualno lastnino in so bili nezadovoljni s projektom. Jean-Jacques Neuer, odvetnik Picassove administracije, je v četrtek za Associated Press povedal, da je Florianov NFT “njegova lastna stvaritev, neodvisna od kakršnih koli povezav do Pabla Picassa in njegovih del”. Dodal je, da bi kakršna koli povezava s Picassovim delom kršila “umetniški monopol”.

“Dogaja se, da se nekateri člani družine ne strinjajo s projektom in ne želijo, da se omenja ime [Pabla Picassa],” je Florian povedal za AP.

“Picasso Man & The Beat” bo na voljo v petek prek namenskega spletnega mesta, ki ga poganja protokol Origin.