DEJSTVA O ZAŠČITI KOŽE PRED SONCEM

Dermatologi, estetiki in ljubitelji nege kože kot najbolj pomemben izdelek, ki ga imate v svojem lepotnem asortimanu, zvesto zagovarjajo sončno kremo. Čeprav se zdi, da je nanašanje sončne kreme povsem enostavno, pa že bežen pogled na to temo odpira široko “zajčjo luknjo” informacij.

Lani je FDA (ameriški vladni urad za prehrano in zdravila) poročala, da se šest pogosto uporabljenih sestavin za zaščito pred soncem absorbira v krvni obtok in tam lahko ostane dalj časa, kar je povzročilo dodatne študije o varnosti. Nekatere od teh sestavin so tudi škodljive za okolje, zaradi česar so Havaji prepovedali uporabo nekaterih krem, da bi zaščitili svoje koralne grebene. To še ni vse – veliko je vprašanj o učinkovitosti različnih ravni zaščitnega faktorja, fizičnih ali kemičnih izvedenk ​​ter kako se zaščititi tako pred UVA kot UVB žarki.

Kako torej izbrati primerno zaščito pred soncem za svojo kožo? Spodaj predstavljamo nekaj osnovnih dejstev, ki jih morate upoštevati.

Obstajata dve vrsti kreme za sončenje, fizikalno / mineralne in kemično / sintetične. Fizična ali mineralna sredstva za zaščito pred soncem v bistvu vsebujejo cinkov oksid in titanov dioksid (edini sestavini, ki ju trenutno FDA priznava kot varni in učinkoviti) in so najprimernejša za tiste z občutljivo ali vneto kožo. V nasprotju s tem kemične ali sintetične kreme za sončenje vsebujejo različne umetne sestavine, vključno z oksibenzonom, oktinoksatom, oktisalatom in avobenzonom. Na splošno so bolj lahke in primernejše za bolnike z melazmo ali pigmentacijo.

Samo zaščitna krema s “širokim spektrom zaščite” ščiti tako pred UVA kot UVB žarki. Kot pojasnjuje priznani dermatolog dr. Howard Murad, so žarki UVA znani kot starajoči žarki, UVB žarke pa je označil za zgoče. Čeprav so žarki UVB odgovorni za sončne opekline in mutacije vaše DNK [tj. Kožnega raka], UVA žarki najbolj škodujejo videzu kože.

Da, zaščitne kreme bi morali nositi vsak dan. Po besedah ​​dr. Murada: “Ne glede na to, kje ste, so UV žarki prisotni vse leto, tudi v hladnih, oblačnih dneh. UVA žarki predstavljajo 95 odstotkov UV svetlobe, ki doseže Zemljo. Celo leto so enake moči in lahko skozi okna prodrejo skozi kožo tudi v oblačnih dneh, zato, če sedite ob oknu v zaprtih prostorih, si vseeno nanesite zaščitni faktor. UV žarki prispevajo k prezgodnjemu staranju, razgradnji kolagena in kožnemu raku. Ko greš ven, traja le deset minut, da UV sproži razgradnjo kolagena v koži. ‘