DEDIŠČINA IZRAŽENA NA POSEBEN NAČIN

Oddelek Land Rover Classic je razkril svojo prvo posebno izdajo modelov Defender na temo dediščine – vozilo Classic Defender Works V8 Islay Edition. Tematska izdaja slavi izjemnega Spencerja Wilksa, generalnega direktorja podjetja Rover Car Company in enega od ustanoviteljev podjetja Land Rover ter otok Islay na Škotskem, kjer je nastalo ime Land Rover, prispevek k neprekosljivi zapuščini vozil Defender.

Model Classic Defender Works V8 Islay Edition se zgleduje po vozilu Land Rover serije IIa v lasti Spencerja Wilksa, ki je zdaj del zbirke Land Rover Classic, in Hebridskem otoku, kjer je Wilks počitnikoval. Wilksovo posestvo Laggan na otoku Islay so uporabljali za preskušanje zgodnjih prototipov in leta 1947, ko je svoj popolnoma spremenjen model vozila Rover vozil po razgibani pokrajini, je lovski čuvaj na posestvu pripomnil, da bi se moral imenovati Land Rover. Tako je nastalo legendarno ime. Vozilo Islay Edition, ki temelji na enakih tehničnih specifikacijah kot Defender Works V8 iz oddelka Classic, poganja 5,0-litrski bencinski motor V8 s 405 KM in ima osemstopenjski samodejni menjalnik ZF. Vsako vozilo je popolnoma obnovljeno, prenovljeno in nadgrajeno, za to misijo pa smo uporabili vozila donatorjev iz letnikov 2012–2016. Vsako skrbno izdelano in ročno sestavljeno vozilo predstavlja edinstveno ponudbo za petične stranke, ki si želijo resnično razkošno, celovito zasnovano zbirateljsko klasično vozilo Defender neposredno od originalnega proizvajalca. Vozila Works V8 Islay Edition bodo omejena na 30 primerkov, vsi so karavani, od tega pa jih bo 17 na voljo kot različica 90 s kratko medosno razdaljo in 13 kot različica 110 s sedmimi sedeži.

Paul Barritt, direktor oddelka Land Rover Classic, je dejal: »Leta 2023 praznujemo 75 let znamke Land Rover. Spencer Wilks in otok Islay sta pomemben del naše zgodovine in klasično vozilo Defender Works V8 Islay Edition je primeren način, da nam pomagate proslaviti prelomno obletnico. Referenčno za izdelavo je prav posebno vozilo iz naše zbirke, čudovita serija IIa Spencerja Wilksa, nanj pa vplivajo posebni izdelki in neverjetna narava otoka Islay. Zaradi avtentičnosti, sodobnega inženiringa in izvrstne izvedbe naših usposobljenih inženirjev in tehnikov, ta omejena serija Classic Defender predstavlja zelo posebna vozila za naše najbolj izbrane stranke, ki si želijo največ, kar jim lahko ponudi dediščina vozil Land Rover.«

Brezčasna zunanjost

Vozilo Classic Defender Works V8 Islay Edition je odet v sivo barvo Heritage Grey – navdih zanjo pa smo našli v svetlo sivi barvi Wilksovega izvirnega vozila – s kontrastno streho in robustnimi jeklenimi platišči v barvi Limestone. Še bolj prefinjeno zunanje oblikovanje poudarjajo oboki koles, ki so prav tako v barvi Heritage Grey. Tradicionalni logotipi in oznake Land Rover so v barvi karoserije, na voljo pa je tudi maska v klasičnem slogu, poznana iz predhodne izdaje Defender Heritage Limited Edition, medtem ko je tudi na zadnjih blatnikih ikonično oznaka dediščine naše znamke. Edinstven za model Works V8 Islay Edition je stranski grafični napis »GXC 639C« – registracija Wilksove serije IIa –, ki zagotavlja primeren naklon vozilu, ki je navdihnilo to tematsko različico izjemnega klasičnega modela Defender. Tako kot prejšnje izdaje vozil Defender Works V8, ima tudi različica Islay sodobne izboljšave, vključno z žarometoma LED, ki dodatno izboljšata vidljivost. Tehnični dodatki se raztezajo tudi do celovitih izboljšav na podvozju, saj vključujejo izboljšano vzmetenje in zavorne sisteme, prilagojene za vrhunsko zmogljivost in dinamiko pri cestni vožnji.

Avtentična notranjost

Notranjost modela Classic Defender Works V8 Islay Edition je posvečena otoku Islay, izvoru vozil Land Rover (vključno z nastankom samega imena Land Rover), s premišljenimi dodatki in neverjetno pozornostjo do podrobnosti. Sedeži Premium Defender, stranske obloge, vrata, strešna obloga in armaturna plošča so odeti v usnje Land Rover Windsor v barvi Ebony. Podrobnosti v barvi karoserije obdajajo sredinsko konzolo in klasični sistem za informacije in zabavo, ki vključuje sodobne možnosti, kot so satelitska navigacija, radio DAB in tehnologijo Bluetooth, v izvirnem zaslonu in na armaturni plošči. Barva karoserije Heritage Grey obdaja tudi pištolsko prestavno ročico za osemstopenjski samodejni menjalnik ZF. Poleg prestavne ročice se nahaja ploščica s podrobnostmi o tem, kako je nastalo ime Land Rover. Lovski čuvaj, Ian Duncan, naj bi dejal Wilksu – ki je preskušal precej spremenjeni Rover, ki je postal serija I na posestvu Laggan na otoku Islay – da se mora vozilo, ki ga je vozil, imenovati »Land« Rover. Poleg tega je na volanu in vzglavnikih sedežev vtisnjen logotip Land Rover Heritage. Najnovejša novost pri tej različici vozila Classic Defender pa je, da so, za dodaten pridih razkošja, vsi prostori za noge prekriti s preprogami.

V premišljene podrobnosti notranjosti so vtkane tudi druge povezave z otokom Islay. Ramenski del sedežev, deli vrat, pokrov osrednjega naslona za roke in podrobnosti, skrite za senčnikom, so obdani v otipljiv posebej izbrani tvid, ki so ga izdelali v manufakturi Islay Woolen Mill – kar zagotavlja edinstveno povezavo z lokacijo in njenim mestom v zgodovini vozil Defender. Vzorec omenjenega tvida temelji na zemeljskih odtenkih, ki nam približajo pokrajino otoka. V oddelku Land Rover Classic so izbrali barve, ki predstavljajo izvirno območje, modrina za morje in nebo otoka Islay, vijolična nas spominja na lokalno resje in subtilno rumena za šotno travnato pokrajino. Posebna tkanina je tudi na edinstvenem žepu v osrednjem predelu za shranjevanje majhnih predmetov, kot je pametni telefon. Osrednji odlagalni prostor se ponaša s prilagojenimi podrobnostmi, ki krepijo povezavo z otokom Islay. Njegov odstranljivi pladenj, ki ima usnjene jezičke, je izdelan iz hrastovih sodov za viski, ki smo jih pridobili v lokalni destilarni Kilchoman.

Vsak pladenj ima edinstven 110-milimetrski lesen disk, ki posnema dno soda za viski in je izdelan iz posebnega kosa lesa, ki prikazuje pristne šablonske črke, kar pomeni, da je vsako vozilo edinstveno. Disk je vstavljen v pladenj, ki je obložen s furnirjem iz ameriškega oreha, kar dopolnjuje hrastov sod za viski in ima čudovite spoje v obliki lastovičjega repa. Posebej oblikovan okvir je referenca na destilarno in Woolen Mill z isto šablonsko pisavo, kakršna se nahaja na pristnih sodih za viski – in vključuje uradni logotip znamke Land Rover ob njeni 75. obletnici. Tudi dno vsakega držala za pijačo je izdelano iz lesa sodov za viski. Destilarna Kilchoman je družinsko povezana s Spencerjem Wilksom, čigar pravnukinja Kathy Wills je leta 2005 s svojim možem Anthonyjem ustanovila to destilarno in tako zagotavlja pristno povezavo med dediščino prvotnega vozila, njegovim soimenjakom, čudovitim otokom in edinstvenimi lastnostmi, ki jih najdemo v vozilu Classic Defender Works V8 Islay Edition. V čast modelu Defender Islay proizvajajo tudi omejeno izdajo viskija 639, vsak kupec pa prejme eno steklenico, kar bo dodatno podžgalo strasti pravih zbirateljev. Podrobnosti iz hrastovega furnirja segajo do dna prtljažnika, čudovito obdelana in vzdržljiva komponenta pa izpolnjuje enake stroge standarde kakovosti in inženiringa, kot so tisti, ki se uporabljajo pri najnovejših vozilih Range Rover. Celo ura na sredini armaturne plošče odseva lesne odtenke drugih elementov.

Tehnične specifikacije

Vozilo Classic Defender Works V8 Islay Edition ima enako osnovo kot model Classic Defender Works V8. Temelj vsakega vozila je skrbno obnovljen in predelan klasični Defender, ki so ga pridobili strokovnjaki oddelka Land Rover Classic. Donatorska vozila smo pridobili iz letnikov 2012–2016, v oddelku Land Rover Classic pa smo jim vgradili sodoben atmosferski 5,0-litrski motor V8 z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ZF. Motor ima 405 KM in 515 Nm navora, kar zagotavlja zmogljivost brez kakršnega koli napora. Različica Islay Edition – tako kot model Works V8 – pospeši od 0 do 100 mph v le 5,6 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 106 mph.

Vsak primerek je posebej izbran in prenovljen, pri čemer komplet nadgradnje vzmetenja vozil Defender vključuje edinstveno nastavljeno vzmetenje, ki je prilagojeno za izboljšano udobje in dinamiko na cesti ter ima spremenjeno stopnjo vijačnih vzmeti in blažilnikov. Vključen je tudi komplet izboljšanega upravljanja z vozilom, ki vsebuje nadgrajene kolute, ploščice in čeljusti zavor, posebej prilagojene za vozila Works V8, ki zagotavljajo izboljšano moč zaviranja.