ČUDO SONČNEGA MRKA

Ta izvrstna naročila izkoriščajo neverjetne sile tega nebesnega pojava in raziskujejo očarljivo igro svetlobe in teme ter poustvarjajo trenutek, ki vzbuja strahospoštovanje, ko Luna popolnoma zasenči Sonce. Čistost modela Rolls-Royce Ghost, prežeta s subverzivnim duhom Black Badge, predstavlja kolektivu Rolls-Royce Bespoke Collective popolno platno in neomejene možnosti za izražanje lepote tega čudesa vesolja. Predstavitev teh izjemno izdelanih motornih vozil po meri, omejenih na le 25 primerkov, sovpada z obročastim sončnim mrkom, ki bo 14. oktobra viden v nekaterih delih zahodne poloble. Skrivnostna, eterična svetloba, ki jo oddaja popolni sončni mrk, je ujeta v zunanji barvi motornega vozila Lyrical Copper. Ta osupljiva barva po naročilu vključuje bakreni pigment v prahu, ki je videti temnejši, dokler se ne ujame s svetlobo in ustvari bogato in dramatično iridescenco.

Mandarin krasi vložke pod rešetko Pantheon Grille in zavorne čeljusti ter spominja na intenzivne impulze sončne svetlobe, ki smo jim priča med potekom mrka. Isti odtenek Mandarin je uporabljen za ročno poslikano karoserijo, ki vključuje nežen abstrakten prikaz prehoda iz sončne svetlobe v temo, ko se Luna približuje in prekrije Sonce. Rolls-Royce Ghost Ékleipsis Black Badge ima v celoti po meri izdelano podlago Starlight Headliner s posebno animacijo, ki tako kot mrk, ki jo navdihuje, daje potnikom v notranjosti pravi občutek strahospoštovanja in čudenja. Ko se vrata potniškega vozila zaprejo in motor zažene, “zvezde” v oblazinjenju Starlight Headliner potemnijo in začne se očarljivo zaporedje, ki posnema popolni sončni mrk, ko temna silhueta Lune popolnoma zakrije svetlo svetlobo Sonca. Oblikuje se krog 940 “zvezd”, ki predstavljajo svetlo svetlobno korono okoli Lunine silhuete. To obdaja še 192 svetlečih “zvezd”, ki poustvarjajo nezemeljski spektakel zvezd, vidnih na nebu pri dnevni svetlobi, ki se zgodi le med popolnim Sončevim mrkom. Animacija je vidna natanko sedem minut in 31 sekund, kar je najdaljše možno trajanje popolnega sončnega mrka. Po preteku tega časa se na nočnem nebu ponovno prikaže celotno ozvezdje zvezd. Za to izjemno tehnično funkcijo je bilo potrebno leto dni vztrajnega razvoja, v katerem je skupina Bespoke Collective izdelala tri popolne prototipe, da bi izpopolnila zasnovo in zaporedje “zvezd”. Osvetljeno masko vozila Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis krasi 1846 lasersko vtisnjenih “zvezd” v simbolični časovni osi popolnega mrka. Edini oblikovalec po meri je bil izključno odgovoren za prilagajanje velikosti in položaja vsake posamezne “zvezde”, da bi ustvaril hipnotični učinek, kar je občutljiv in zahteven postopek, ki je trajal več kot 100 ur. Vrhunec kompozicije je ura po meri, ki vključuje 0,5-karatni diamant, ki spominja na učinek “diamantnega prstana”, ko je na obrisu Lune v delčku sekunde tik pred in takoj po tem, ko zasenči Sonce, mogoče videti eno samo bleščečo točko svetlobe.

Geometrija okvirja je bila spremenjena, da je vanj mogoče namestiti dragocen kamen, saj je to prvič v zgodovini Rolls-Roycea, da je bil v okvir ure vgrajen tovrstni dragulj. Na sestavu so bili opravljeni strogi preskusi oprijema, ki so vključevali ciklično spreminjanje klimatskih celic od -30 °C do +90 °C, da bi zagotovili trdno pritrditev diamanta. Ura je zaključena z jedkanjem na temnem aluminijastem obodu, ki razkriva svetlo kovino pod njim. Ta čudovit kos sodobne izdelave je rezultat več kot 14 ponovitev oblikovanja. Ob popolnem sončnem mrku nastopi trenutek, ko opazovalce mrka obkroži zlat mrk, ki daje iluzijo 360-stopinjskega sončnega zahoda. V Rolls-Royceu Ghost Ékleipsis Black Badge je lepota tega redko opazovanega pojava ujeta v dvobarvnih sedežih z edinstveno perforirano umetnino, izdelano iz več kot 200.000 posameznih perforacij. Drzno usnje Mandarin je obarvano v črnem odtenku, ki je nato perforirano tako, da razkriva svetlejšo kontrastno barvo pod njim, kar ustvarja vizualni učinek z izjemno globino in subtilnostjo. Z uporabo računalniških oblikovalskih orodij je kolektiv Bespoke Collective razvil edinstven vzorec, ki je bil nato ročno izpopolnjen v sedmih poskusih in iteracijah. Zaključni elementi po meri vključujejo osvetljene prehodne plošče, dežnike z mandarininimi cevmi, skrite v vratih vozila, in edinstven notranji pokrov motornega vozila z besednim znakom Private Collection. Vseh 25 primerkov Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection je bilo dodeljenih strankam po vsem svetu. “Pri Rolls-Royceu Black Badge Ghost Ékleipsis smo navdih črpali iz popolnega sončnega mrka, kar je redko viden in očarljiv pojav, ki odraža redkost in lepoto Rolls-Royce Private Collection. Z ujetjem čarobnosti te nebesne poravnave je naš kolektiv oblikovalcev, inženirjev in obrtnikov po meri ponovno povzdignil sodobno obrtniško mojstrstvo s prelomno serijo izvrstnih podrobnosti, ki izražajo znamkino kulturo ambicioznosti in odličnosti. Izjemno ponosni smo, da lahko te avtomobile predstavimo 25 našim najpomembnejšim strankam po vsem svetu, prav ti posamezniki so tisti, ki navdihujejo veličino v naši znamki in nas spodbujajo k ustvarjanju še bolj drznih in podrobnih izrazov sodobnega luksuza.” So besede s katerimi je Torsten Müller-Ötvös, izvršni direktor znamke Rolls-Royce Motor Cars sklenil misli o ustvarjanju te čudovite kolekcije vozil.