ČRKE SO NOV NAČIN IZRAŽANJA JAEGER-LECOULTRE

V okviru programa “Made of Makers”, nenehnega širjenja svojega ustvarjalnega in kulturnega vesolja, je Jaeger-LeCoultre napovedal novo sodelovanje s priznanim umetnikom in tipografom Alexom Trochutom.

Skozi ‘Made of Makers’ – serijo sodelovanja z umetniki, oblikovalci in obrtniki iz disciplin zunaj urarstva – Jaeger-LeCoultre raziskuje in širi dialog, ki obstaja med urarstvom in umetnostjo. La Grande Maison spoštuje temeljna načela, ki definirajo smernice švicarske znamke in izbirajo partnerstva z vodilnimi ustvarjalci, s katerimi si delijo temeljne vrednote ustvarjalnosti, strokovnega znanja in natančnosti. Sodelovanje se osredotoča na mojstre in strokovnjake svetovnega razreda, katerih delo raziskuje nove oblike izražanja prek različnih in pogosto nepričakovanih materialov in medijev. Alex Trochut, rojen v Barceloni in zadnje desetletje s sedežem v New Yorku, je postal znan po svojem eksperimentalnem pristopu k tipografiji. Tako kot obrtniki, ki konstruirajo mehanizme za ure, in tisti, ki okrasijo številčnice in ohišja, Alex ustvarja čustveno odmevna dela, ki združujejo globoko kompleksnost z navidezno preprostostjo. Izkorišča vizualni potencial jezika, potiska črke in besede do novih meja, tako da gledanje in branje postaneta isto dejanje; besedilo in slika postaneta en sam, enoten izraz. Za Jaeger-LeCoultre je Alex ustvaril smiselno predstavitev vrednot La Grande Maison z novim in drzno sodobnim abecednim slogom, 1931 Alphabet. Kot stilistično odskočno desko se je obrnil na art deco – slog, ki je še danes zelo očiten v vizualni pokrajini njegovega novega doma, New Yorka, in je za Jaeger-LeCoultre zelo pomemben kot izvor Reversa. Art deco je več kot le slog in izraža izjemnega duha modernosti, ki je preplavil svet v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja – progresivno, optimistično in napredno razmišljanje, navdušenje nad tehnologijo in izjemno ustvarjalno energijo – vrednote, ki bodo vedno ostale pomembne za znamko in Alexa.

»Z veseljem sodelujemo z Alexom Trochutom,« pravi Catherine Rénier, glavna izvršna direktorica Jaeger-LeCoultre. »Njegovo ustvarjalno delo je avantgardno in tako kot naš Maison uporablja svojo dediščino kot temelj, izkorišča to zapuščino, da bi izrazil sedanjost in prihodnost na nove ustvarjalne načine.«

Družina 1931 Alphabet, ki jo je Alex ustvaril za Jaeger-LeCoultre, je močno sodoben dodatek k vizualni identiteti Hiše. V ostrem in sodobnem pogledu na art deco ima vsaka črka drzno kiparsko kakovost in močan občutek vizualne globine, hkrati pa daje občutek dinamike in gibanja. Črke so zaradi tega enako izrazite tako v dvodimenzionalni obliki kot tridimenzionalnih predmetih.

Alex vidi naravno sorodnost med svojim delom in delom urarjev in umetniških rokodelcev Jaeger-LeCoultre: »Mislim, da so obrtne in tehnične veščine v središču tako tipografije kot urarstva,« pravi. »Črke so mešanica čustvenih in racionalnih odločitev, z veliko notranjo logiko, ki vse odločitve povezuje v eno abecedo ali obliko črke, kot sestavljanka. Čeprav menim, da je urarstvo druga stopnja kompleksnosti, obe disciplini utelešata predanost majhnim stvarem, ki morajo delovati usklajeno znotraj sistema.« Alexovo delo, ki je takoj pritegnilo tako na vizualni kot na čustveni ravni, je na novo definiralo tradicionalne ideje o tem, kaj je lahko tipografija. »Oblikovanje črk je neverbalna komunikacija pisnega medija,« pravi. Svojo posebno povezanost s tipografijo pripisuje svojemu dedku Joanu Trochutu, ki je v štiridesetih letih 20. stoletja izumil revolucionarni modularni tipografski in ornamentni sistem, priznan kot velik prispevek k zgodovini tipografije.

Alphabet 1931, ki naj bi postal dodaten podpis La Grande Maison, bo na voljo kot nov slog personalizacije za graviranje na zadnji strani ohišja Reverso in ga bomo v prihodnosti videli v številnih drugih pobudah.