ČIKAGO, BREZOGLJIČNO MESTO PRIHODNOSTI?

Studio Gang je predstavil svojo zasnovo za koncept “Assemble Chicago”, zmagovalni predlog na tekmovanju Reinventing Cities: C40. C40 je mreža največjih in najvplivnejših mest na svetu, ki sodelujejo pri reševanju podnebnih sprememb in ustvarjanju zdravih, pravičnih in trajnostnostnih skupnosti, Reinventing Cities pa je globalno tekmovanje podjetja C40, ki spodbuja prizadevanja za ogljično nevtralno prenovo le teh. Oddelek za načrtovanje in razvoj v Čikagu je tako sodeloval s C40, da bi pridobil predloge za zapolnitev premalo izkoriščenega mesto v središču mesta.

Predlog podjetja Studio Gang bo pri tem pripomogel k ustvarjanju bolj trajnostnega, pravičnega in enotnega Čikaga. Ta dvajsetnadstropna, ogljično nevtralna, večnamenska gradnja, ki se nahaja v osrčju centra mesta Čikago in gleda na prenovljeni park Pritzker na ulici State Street, bo zagotovila več kot 200 stanovanj za meščane z zmernimi in z nižjimi dohodki. Prvi dve nadstropji, znani kot “sosedsko vozlišče”, bosta zagotovili prostor za prireditve, sestanke in sodelovanje za neprofitne organizacije s sedežem v mestu Čikago, dvorano z majhnimi restavracijami v lasti manjšin, trgovino s pridelki in wellness kliniko. Vozlišče – skupaj s predlaganim prenovljenim parkom – bo ustvarilo novo družbeno sidro za celoten Čikago, ki bo okrepilo središče mesta, promoviralo soseske po mestu in združilo prebivalce mesta.

Z izkoriščanjem inovativnih gradbenih tehnologij in partnerstev v skupnosti bo projekt “Assemble Chicago” zmanjšal odvisnost od ogljika in količino odpadkov. Spodbujal bo tudi mestno vrtnarjenje, biotsko raznovrstnost in druge trajnostne prakse v celotnem Čikagu.