ČAS LAHKO PIŠE SVOJE SKLADBE

Vsi pravi zbiratelji in ljubitelji ur so običajno dobro seznanjeni z izjemnimi urami, saj veste, tistimi, najbolj zapletenimi, tako imenovanimi »grand complications«. Te pogosto vključujejo samodejna gibanja z gibljivimi deli na številčnici, pa tista z zvonjenjem ali pa vrhunske nebeške ure. In ravno nebeške ure so prizorišče, v katerem ima Ulysse izjemen ugled – znamka je namreč najela Ludwiga Oechslina in ga pooblastila, da ustvari celotno trilogijo, ki je danes legendarna. Danes, leta 2022, se blagovna znamka znova obrača na tega mojstrskega urarja za povsem novo uro Blast Moonstruck.

Novo nebeško uro sestavlja vrhunsko mehansko gibanje, izumljeno povsem na novo, ki prikazuje sončno pot in natančne lunine cikle v drznem tridimenzionalnem umetniškem delu na zapestju. Blast Moonstruck ob tem prikazuje nebesne mehanizme na strani številčnice za doseg grafične izpopolnjenosti in intuitivnega prikaza z vrtečo se kroglo in sredinskim zemljevidom Zemlje. Gibanje s 335 deli ponuja prikaz dnevov v luninem mesecu, koeficiente plimovanja, dvojno časovno indikacijo, svetovni časovnik ter položaje sonca in lune, ko se premikata po svetu.

Kot že omenjeno, se je Ulysse Nardin za to kreacijo obrnil na mojstrskega urarja Ludwiga Oechslina. Pred približno 40 leti, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, je Oechslin namreč že ustvaril astronomski trio ur, ki je danes znan kot Trilogija časa (Trilogy of Time). Prve nebeške ure, ki jih je razvil pod budnim očesom takratnega lastnika Ulysse Nardin, Rolfa Schnyderja, so zahtevale sedem let razvoja in inovacij. Rezultat? Časomer Astrolabium Galileo Galilei, ki mu sledita Planetarium in Telurium, vsak bolj zapleten kot prejšnji.

Najnovejšo uro Blast Moonstruck poganja avtomatsko gibanje UN-106, izdelano v celoti znotraj podjetja. Vsak od njegovih 335 delov je natančno obdelan in ročno sestavljen, kar zagotavlja neverjetno lepoto in natančnost. Za piko na i je gibanje elegantno umeščeno v znamkino priljubljeno 45 mm ohišje Blast iz črne keramike in DLC titana.

Pogled v fascinantno večnivojsko črno-zlato številčnico te ure pa razkrije cel kup presenečenj. Na sredini številčnice tako lahko najdemo izbočen globus z upodobitvijo Zemlje, gledano s severnega tečaja. Zemljevid je pravzaprav v središču safirnega kristala in se ponaša s tridimenzionalnim učinkom, saj so kopenske mase mikro vgravirane na notranji strani kupolastega kristala. Okrog tega lahko opazimo notranji zlati disk, ki deluje kot indikator datuma. Tega obdaja še en disk na spodnji površini, ki se ponaša z vrtečim se indikatorjem mesečne faze, ki prikazuje vrtenje lune in naredi eno popolno rotacijo na dan – sledi soncu. Lunina faza pa ni nastavljena na 24-urni dan našega koledarja, temveč na sinodično rotacijo 29 dni, 12 ur, 41 minut in 9,3 sekunde. Da bi zagotovili natančnost, se luna skrije vsakih 24 ur s pomočjo posebnega naklona, zaradi česar je neverjetno natančna pri prikazih naraščajočih in upadajočih faz. Ko se premikamo proti dvignjenima zunanjima dvema obročema, lahko na vrhu opazimo svetovna mesta za prikaz svetovnega časa, tisti takoj pod njim pa je uporabljen kot vrteči se sončni disk. Ta disk je izdelan iz bronzitnega materiala in reliefno izrezljan za občutek globine in volumna. Prikazovalnik časa je postavljen na disk iz aventurinskega stekla, ki posnema svetleče nočno nebo. Ura se ponaša še z uporabniku prijaznim sistemom potisnih gumbov na levi strani ohišja za nastavitev glavnega in lokalnega časa s premikanjem naprej ali nazaj.

V celoti je torej Blast Moonstruck vizualno privlačna ura s celim kupom koristnih informacij in se ponaša s prozornim ohišjem iz safirja za pogled na gibanje, skupaj s 5N nihajno utežjo iz rožnatega zlata. Ponuja 50 ur rezerve moči in je zaključena s črnim paščkom iz aligatorskega usnja ali, če želite, paščkom iz gume ali žameta. Zaradi svoje kompleksnosti se proizvaja v omejenem številu.