MARJETICA. SIMBOL HARMONIJE.

Ena izmed najbolj priljubljenih rož – skromna marjetica – je navdihnila ikonično kolekcijo Daisy, nakit iz le te pa je že desetletja všeč ženskam vseh starosti. Kolekcija Daisy preobrazi ljubljeno poletno rožo v eleganten in ženstven nakit, ki vzbuja občutke mladostnosti in optimizma. Georg Jensen je spomladi 1940 ustvaril prvo marjetico – darilo za dansko kraljevo družino, zbirka Daisy pa je od takrat po navdihu izvirnika postala ena najbolj priljubljenih v hiši. Ogrlice, uhani in zapestnice, ki jih nosijo elegantne ženske vseh starosti, so element brezčasne privlačnosti, ki temelji na njihovi eleganci in jih je resnično enostavno nositi.

Kako se je sploh rodila kolekcija Daisy?

Ragnar Hjartarson: Kolekcija Daisy je bila prvič zasnovana v 40. letih prejšnjega stoletja in jo je navdihnila broška v obliki marjetice, ki jo je njeno veličanstvo Margrethe II, kraljica Danske, prejela ob rojstvu leta 1940. Od takrat je postala zelo cenjen dizajn na Danskem, ne samo zaradi mehkega in občutljivega videza, marveč tudi zaradi kulturnega pomena.

Kaj je v oblikovalskem jeziku Stine Goya, zaradi česar se njeno znanje odlično prilega novi kolekciji Daisy?

Ragnar Hjartarson: Stine Goya je najbolj znana po svoji strokovni uporabi barv in odtisov v svojih zbirkah. Zato je bila popolna oblikovalka, do katere smo lahko pristopili, da bi Daisy dali svež nov videz in barvno paleto.

Barvni kosi so prvi za Georga Jensena – kako mislite, da se prilegajo obstoječemu portfelju brezčasnih dizajnov?

Ragnar Hjartarson: Barvna paleta nove kolekcije Daisy je zelo elegantna in subtilna. Skupaj s Stine Goya smo posebej izbrali te čudovite odtenke modre, zelene in roza zaradi njihove brezčasne privlačnosti. Barve, ki jih lahko nosite in uživate vse življenje, in to ne bo šlo iz mode.

Komu bo po vašem mnenju všeč nova kolekcija Daisy?

Ragnar Hjartarson: Mislim na vse, mlade in stare. Nova kolekcija reinterpretira ikonični dizajn Daisy na zelo spoštljiv način in ohranja bistvo originalne Daisy. Zato sem prepričan, da bo zaradi dizajna, ki je všeč mnogim, nova kolekcija prav tako cenjena.

Kakšen je vaš odnos do zbirke Daisy Georga Jensena?

Stine Goya: Georg Jensen Daisy me res popelje nazaj v otroštvo na Danskem. To je tako ikonični znak naše države. Spomnim se, da sem kot otrok brskala po babičini škatli za nakit in se igral z njenimi kosi Daisy.

Danska oblikovalka Stine Goya je svojo istoimensko znamko lansirala leta 2006 v času, ko je bila danska modna scena sinonim za minimalističen dizajn in subtilno paleto. Za Goyo je bil Kopenhagen od vedno vesel vir navdiha, z vsako kolekcijo z bogatim raziskovanjem barv in tiska pa je si uspešno izklesala edinstven položaj tako na lokalnem kot mednarodnem prizorišču. Danes je vsaka kolekcija Stine Goya zgrajena na podlagi navdiha iz oblikovalskih in umetniških svetov na močnih temeljih žive barvne sheme, laskavih krojev, preprostih, a kakovostnih tkanin in ročno narisanih potiskov po meri notranje ekipe znamke. Leta 2022 sta Georg Jensen in Stine Goya združila moči, da bi reinterpretirala ikonični dizajn Daisy v barvito zbirko presenetljivih kosov nakita.

Zakaj menite, da ima izrecno potencial za preoblikovanje in reinterpretacijo?

Stine Goya: Glede na simboliko same rože marjetice verjamem, da ima marjetica Georga Jensena enako sposobnost, da se regenerira in na novo prevzame življenje. Georg Jensen Daisy ima smisel za humor. Ne jemlje se preveč resno in si dovoli raziskovanje in osvežitev na nove vznemirljive načine.

Kako je prišlo do sodelovanja z Georgom Jensenom?

Stine Goya: Z ekipo Georga Jensena smo želeli na novo zamisliti ta klasičen in ikonični dizajn, pri čemer smo raziskali, kako v zbirko vnesti vesolje barv in tiska Stine Goya. Odločili smo se, da ustvarimo tako nove vsakodnevne kose kot tudi vau-faktorje, ki temeljijo na zapuščini Georg Jensen Daisy.

Kako ste pristopili k nalogi sodelovanja z Georgom Jensenom pri reinterpretaciji oblikovalske ikone, kot je Daisy?

Stine Goya: Želeli smo biti previdni, da ne preglasimo pravega bistva in klasične lepote Daisy, hkrati pa prepojimo klasičen in ikonični dizajn Georga Jensena z veselo sodobno estetiko Stine Goya.

Zakaj vam je barva tako pomembna?

Stine Goya: Zametek katerega koli koncepta lahko pride od koder koli, a navsezadnje je barva zame odlično središče. Moje življenje in delo so vedno vodile barve, to je del tega, kar sem. Verjamem, da ima barva moč, da spremeni vaše razpoloženje in vas popelje v druge svetove in spomine v vaši duši.

Kako ste sodelovali z Georgom Jensenom pri izbiri končne barvne palete?

Stine Goya: Mislim, da lahko z barvami narediš veliko tudi brez pretiravanja. Za Georg Jensen Daisy so nas resnično navdihnile keramične cvetlične broške in ogrlice iz 19. stoletja. Še več, emajl, obrtniški a občutljiv material, ki ga Georg Jensen uporablja za obarvanje kolekcije Daisy, ponuja priložnost za igranje z barvami. Nežni pastelni odtenki so tako osvežujoči – od mete in sivke do svetlega limoninega sorbeta. Gibanje v tej smeri je omogočilo, da je Daisyina izvirna oblika dihala, hkrati pa je nosila pridih Stine Goya.

Bi nam lahko dali nekaj nasvetov, kako bi nosili kose iz kolekcije?

Stine Goya: Resnično verjamem v to, da nosiš vse, kar ti je všeč, kakor želiš. Lepota teh kosov je v tem, da so lahko osrednja točka vsakega preprostega videza in se pogovarjajo ali postanejo vpeti v nekaj veliko več. Prava čarovnija nakita je, da ima moč, da resnično naredi obleko in jo v enem preprostem kosu popelje od nič do junaka.