BRUTALIZEM V ARHITEKTURI IN MODI

Francoska modna hiša Louis Vuitton je na brutalističnem inštitutu Salk Institute, ki ga je zasnoval ameriški arhitekt Louis Kahn, predstavila svojo svetlečim oklepom podobno kolekcijo CRUISE 2023.

»Sonce je častni gost v kolekciji Cruise 2023,« so zapisali pri Louisu Vuittonu. »Igra aktivno vlogo pri razvoju te garderobe, kjer spremembe temperature določajo stilski tempo.«

Nicolas Ghesquière, kreativni direktor Louisa Vuittona, je pojasnil, da je za lokacijo predstave izbral brutalistično zgradbo zaradi »izjemnega okolja« s pogledom na Tihi ocean. Modeli so se z zahodnega roba dvorišča inštituta Salk odpravili proti zlatemu obzorju in se sprehajali med šestimi vrstami sedežev, ki so se vrstile po dolžini prostora za njegovih 650 gostov. Kolekcija je temeljila na kalifornijski pokrajini in vsebovala kroje, bazirane na puščavskih in vodnih športnih, ki so bili združeni z naravnimi materiali, kot so lan, svila in tvid.

Kombinirani materiali so bili konkretno premešani, da bi ustvarili futuristične, a arhaične silhuete. Grafični bomberji, kovinske tkanine in okrašena oblačila so se, ko so se modeli sprehajali proti sončnemu zahodu, lesketali na betonskem ozadju. Revija se je zaključila s trojčkom velikih skulpturalnih kovinskih bolerov, ki so bili podloženi s svetlečimi resicami. Revija za leto 2023 sicer sledi tradiciji CRUISE in letoviških razstav Louis Vuitton, ki potekajo na nekaterih najbolj ikoničnih arhitekturnih lokacijah na svetu. Leta 2017 je tako Vuitton predstavil svojo kolekcijo CRUISE 2018 v muzeju Miho Museum IM Pei na Japonskem, medtem ko je bil MAC Oscarja Niemeyerja v Niteroiju v Braziliji uporabljen kot prizorišče kolekcije za leto 2017. Kahn je eden izmed najbolj slavnih arhitektov 20. stoletja, ki je znan po svojih brutalističnih in monolitnih zgradbah.

Leta 2021 so bili po mednarodni kritiki umaknjeni načrti za rušenje dela Kahnovega inštituta Indian Institute of Management Ahmedabad.