BOGATA URARSKA ZGODOVINA IN CHANEL PREMIERE

Danes ikoničen časomer Chanel Premiere je leta 1987 prvič zasnoval takratni umetniški vodja Jacques Helleu in s tem poskrbel za resničen pretres na urarski, upamo reči celo modni in če pogledamo širšo sliko tudi na družbeni sceni. Ampak zakaj, lansiranje časomera v retrospektivi ne zveni prav nič posebno, ure so obstajale že takrat, kajne? No, ni bilo čisto tako. Ure, zasnovane posebej za ženske, takrat niso bile pogoste, francoski velikan Chanel pa je oral ledino in ustvaril uro, ki ni bila zgolj pomanjšana različica moške ure. Lansiranje Premiere je bilo tudi prvič, da se je hiša potopila v svet urarstva.

Kot zanimivost, za praznovanje lansiranja bodoče ikone Premiere je leta 1987 Chanel odprl dva namenska butika – v Parizu na 40 avenue Montaigne in v Ženevi na 43 rue du Rhône – tri leta pozneje pa je vrata odprl še butik na vsem poznanem simbolu Francije in Pariza, Place Vendôme.

Chanelova čisto prva ura, ki res ne daje tega občutka, saj je dodelana, sofisticirana in izpopolnjena, črpa navdih iz vsem dobro poznanih slogovnih kodeksov hiše, ki si jih je zamislila ustanoviteljica Gabrielle “Coco” Chanel. No, danes sta osmerokotna oblika ohišja in ikoničen kristal vsem dobro poznana poklona zamašku klasične stekleničke parfuma No 5, medtem ko sta prepleteno usnje in zapestnica z verižnim paščkom vidno pod vplivom ikonične prešite torbice Chanel. Zanimivo je, da steklenička spominja na obris Trga Place Vendôme, ki si ga je Gabrielle ogledovala iz svojega apartmaja v Ritzu. Ko je prišla do okna in si prižgala cigareto, je le ona vedela, kaj gleda, kaj opazuje. Kam na Place Vendôme bi lahko uprla svoj pogled, globoko vdihnila njegov zrak, kot bi lahko vdihnili vonj jasmina? Kdo ve, kam so tavale njene misli, ko so se ulične svetilke druga za drugo prižigale okoli kamnitega osmerokota in sledile njegovi popolni geometriji? Gabrielle je pogosto ugasnila cigareto, sezula čevlje in se ozrla po znanem trgu. Trg je inspiracija. In to je jasno, znova in znova. Druge lastnosti, zaradi katerih je ta ura tako brezčasna in velja za večno eleganten kos, vključujejo črno lakirano številčnico v zlatem osmerokotnem ohišju brez številk, indeksov, sekundnega kazalca in prikaza datuma, kot tudi krono s kabošonom iz oniksa, elementom, ki časomeru doda tisto specifično avro, ki privlači poglede in gradi navdušenje. A letos je posebno leto z več vidikov. Ne le, da časomer praznuje svoj 35. rojstni dan, zgodilo se je tudi nekaj resnično posebnega. Lahko bi rekli, da je Chanelova kronika dobila novo stran v dnevniku, kaj stran, poglavje! Letos se je namreč Chanelov oddelek za urarstvo in fini nakit preselil v svoj na novo preoblikovan dom na 18 Place Vendôme, kjer je Premiere znova v središču pozornosti. Ponovna obuditev legendarne ikone Premiere Original Edition je opremljena z ohišjem z merami 26,1 mm x 20 mm in debelino 7,6 mm, visoko natančnim kvarčnim mehanizmom in jekleno zapestnico z verižico, ki je prevlečena z 18K rumenim zlatom in prepletena s črnim usnjem. Da bi obeležili vrnitev te klasične ure, je bila za obraz Premiere Original Edition imenovana korejsko-ameriška manekenka in umetnica Soo Joo Park.

Za Arnauda Chastaingta, direktorja urarskega ustvarjalnega studia, Première uteleša duha urarstva CHANEL: »Première je bila prva stran v naši zgodovini urarstva. Nastala je iz absolutne svobode ustvarjanja in je sprožila vizijo »Allure of Time«, kot jo meri CHANEL. Leta 2022 sem želel, da Premiere znova najde svoje mesto in da jo postavimo v središče naše kolekcije. Ta kreacija je naš DNK in koda CHANEL od začetka do konca. Première je veliko več kot ura, je učna ura sloga.«