»BODITE SPREMEMBA, KI JO ŽELITE VIDETI V SVETU«

Elisa A. Gaudet ima dvajset let izkušenj v industriji golfa v ZDA, Evropi in Latinski Ameriki, vključno z izvedbo svetovnega pokala EMC 2002 za PGA TOUR, vodila je tudi sponzorstva, trženje in odnose z javnostmi za Tour de las Americas (latinski PGA Tour). Gaudetova je ustanovila tudi Executive Golf International, strateško usmerjeno podjetje za trženje golfa, ki je bilo med številnimi drugimi pomembnimi projekti in strankami odgovorno za ustvarjanje dneva ženskega golfa …

Kakšna je bila geneza za Dan golfa za ženske?

Prebrala sem veliko poročil o podatkih, ki pravijo, da so se ženske željne poskusiti v igranju golfa, a so po poskusu hitro odnehale. Pod drobnogled sem vzela podatkovne točke bolečin pri ženskah, jih obrnila ter ustvarila kratko izkušnjo golfa za začetnice in obstoječe igralke z enako socialno komponento. Prvi dve uri se ženske udeležujejo pouka ali igrajo 9 jamic, nakar je drugi dve uri poudarek na druženju. Resnično želimo vključiti ženske v sproščeni, zabavni obliki ter jim omogočati sodelovanje na kateri koli ravni, kar bo ustvarjalo zanimanje za prednosti golfa v poslu, družini in prijateljstvu. Želimo biti vir in podpirati ženske na njihovi poti v golf.

Koliko žensk se je udeležilo prvega dogodka in kakšno udeležbo glede na število posameznikov in držav pričakujete v prihodnosti?

Začeli smo leta 2016 z nekaj več kot 400 lokacijami v 28 državah, lani pa je kljub covidu sodelovalo 880 lokacij v 68 državah. Več kot 50 tisoč žensk po vsem svetu se na isti dan udeleži dneva ženskega golfa.

Kakšen vpliv je imela pandemija na udeležbo žensk v golfu?

Po podatkih NGF (National Golf Foundation) je leta 2020 na ameriški trg prišlo 450 tisoč novih igralk golfa, ki zdaj predstavljajo 25 odstotkov vseh igralk.

Ali so vrata »dobrodošli« v golfu bolj odprta kot prej – in kako se lahko odprejo še širše?

Da, zdi se mi, da so veliko bolj odprta in dojemljiva, zlasti ko se podoba golfa spreminja. Kljub temu v številnih državah še vedno velja, da je golf šport samo za starejše, bele, bogate moške.

Čas je kritičen element pri odločanju, koliko lahko ljudje igrajo. Kako vidite ženske, ki se soočajo s tem izzivom in ali širša industrija golfa sodeluje pri prilagajanju igre današnji dnevni realnosti?

Ravno zato dogodki ob dnevu ženskega golfa potekajo v štirih urah. Jack Nicklaus že leta zagovarja 12 lukenj kot sprejemljiv format. Rada igram devetko. Bolj sem osredotočena, hkrati pa ne porabim celega dneva. To je pomemben dejavnik pri ljudeh, ki imajo manj časa in krajšo pozornost.

Glavne golfske organizacije v športu – USGA, PGA of America, R&A, PGA in LPGA Tour – so si prizadevale pomagati pri promociji ženskega golfa. Kakšno oceno bi jim dali in kakšne posebne dodatne aktivnosti je treba izvesti, da bi pomagali še bolj?

Ha! To vprašanje bi me lahko spravilo v težave. Vsak se po svojih najboljših močeh trudi z dobrimi nameni. Lahko rečem, da smo imeli najdaljši in najbolj ploden odnos z R&A. Vsako leto začnemo pozitivno, pregledamo, kje so naši cilji usklajeni in si prizadevamo, da so merila uspešnosti za Dan golfa za ženske v skladu z njihovimi pobudami, kot sta Women’s Golf Charter in Women’s Open. Skupaj iščemo načine za sodelovanje na določenih trgih, kot so na primer Japonska, Argentina in Francija.

Če bi lahko enostransko spremenili eno stvar v golfu – kaj bi to bilo in zakaj?

Igrajte 12 jamic. Naj bo manj zamudno.

Najboljši nasvet, ki ste ga kdaj prejeli – kaj in od koga je bil?

Nasvet, ki mi ga je nekdo dal ali mi ga je na več načinov povedalo več različnih ljudi in mi je dobro služil: Trdo delaj in se osredotoči na vodenje lastne dirke. Na moji mizi pa sta dva citata in vsakodnevna opomnika:

– V golfu, tako kot v življenju, je sledenje ciljem tisto, kar naredi razliko.

– Bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu.

Kaj je največji izziv – kratkoročno in dolgoročno – za širitev prisotnosti žensk v golfu?

Da vsi delajo skupaj. Ustvarjanje več enotnosti, sinergije, partnerstva med golfskimi organizacijami, objekti in vodstvenimi strukturami. Igrišča in nekateri v panogi še vedno ne jemljejo resno ženskega trga ali žensk kot takšnih enostavno ne jemljejo dovolj resno.

Kako vidite načine reševanja teh kritičnih izzivov?

Trenutno je industrija močna. Ko je v upadu ali manj močna, se ljudje zanimajo za izkoriščanje dodatnih trgov in območij. Moč žensk in njihove ekonomske mišice se takrat za industrijo zaznavajo kot bolj dragocene. Resnično mora obstajati stalna pobuda za vključevanje žensk v igro.

Kako se lahko ljudje vključijo v Dan golfa za ženske?

Lokacije – zasebna ali javna igrišča za golf, igrišča za začetne udarce in notranji objekti – lahko prijavijo svoje objekte na spletu. Zainteresirane ženske lahko na naši spletni strani preverijo bližnje lokacije, ki gostijo dogodke, in se prijavijo za sodelovanje. Za več informacij obiščite www.womensgolfday.com, slovenska izvedba pa bo tudi letos, kot vsa leta do sedaj, potekala na golfskem igrišču CUBO golf course Ljubljana na Smledniku.