BLIŽANJE

Najkrajša palica v golfski torbi, zato pa najpomembnejša je pater (‘putter’). Med igranjem golfa jo zelo pogosto uporabljamo; z njo izvedemo veliko število udarcev, bi rekli mnogi igralci in tudi največji. Da, res je, vendar so redki tisti, ki zares pogosto vadijo patanje. Seveda, vrhunski profesionalni igralci golfa največ časa porabijo prav na zelenici in iščejo idealen ritem, rutino in način izvedbe pata. Kar ni nič čudnega, saj se 35–40 % udarcev v rundi na 18 poljih izvede na zelenici. Torej nasvet vsem, ne glede na vaš hdcp: najhitrejša pot za zmanjšanje rezultata v rundi vodi preko boljšega, natančnejšega pata, in ravno zato je potrebno temu udarcu posvetiti več časa! Pripravil sem vam nekaj vaj za patanje in upam, da boste z njihovo pomočjo izboljšali svojo igro na zelenici.

Vaja: Postavite klinček (‘tee’) izza žogice in dva izpred nje, da dobite nekakšen tunel, skozi katerega lahko streljate proti jamici. Zavzemite udoben položaj, usmerite palico in telo proti cilju, nagnite se nad žogico.

Rahli zamah z ritmičnim obratom ramen.

Udarite s palico proti cilju in pošljite žogico med dvema klinčkoma. Zamah naj bo kontroliran, brez naglega pospeševanja.

NAPAČNO!

Pogosto se dogaja, da so golfistove roke preveč oddaljene od telesa, pri tem se dvigujejo komolci, obenem pa tudi nenatančnost palice.

Vaja:

Vstavite žogico pod svojo levo pazduho ter občutite povezanost roke in telesa. Zaprite oči in naredite nekaj zamahov s paterjem, brez da bi žogica padla na tla. Moj nasvet: vadite z zaprtimi očmi, saj boste bolje občutili premik telesa, zatem pa poskusite še z odprtimi očmi.

Z vajo z brisačo samo potrjujemo povezanost med rokami, prsi in rameni. Pritisnite brisačo k telesu in tako naredite nekaj zamahov, brez da bi vam brisača padla, kot na sličici spodaj.

S flomastrom označite črto po sredini žogice, za usmerjanje in ravnanje po liniji ‘palica, žogica = cilj’. Na vsako stran postavite dva klinčka, malo bolj narazen, kot je širina paterja, in enega izza žogice, za dolžino in v liniji zamaha.

Vadba patanja z eno roko na paterju je odlična za ravnotežje obeh ramen.

Primite pater samo z desno roko, medtem ko je leva prislonjena h komolcu desne roke.

Pozneje zamenjate roki. Odlična vaja za dober ritem, vadite pa na manjših razdaljah od jamice, na pribl. dveh metrih.

Na sliki je prikazan bočni položaj.

Vadite glede na cilj in postavite žogice poleg klinčkov na različnih razdaljah od jamice. Potem udarjajte žogice eno po eno, brez preverjanja oz. “branja nagiba zelenice”. Patajte po občutku, da ujamete dober ritem, vajo nekajkrat ponovite.

Žogica se nahaja na sredini vzpetine; poskusite dobiti občutek, kakšna je hitrost po zelenici navzgor, zatem pa še navzdol. Hitrost zelenice je dobro preveriti pred samo rundo golfa, saj se na terenu soočamo s takimi situacijami. Kontrola dolžine pata je zelo pomembna. V kolikor jo združimo z natančnim ciljanjem, lahko pričakujemo tisti, vsakemu golfistu znani zvok klok-klok … in padec žogice v jamico.