BITKA VELIKANOV ZA VRH

Johnsona (1. mesto na svetu) in Thomasa (3. mesto) ne boste nikoli zamenjali drug za drugega, tudi če sta njuni imeni ločeni samo z eno črko. Imata pa skupno to, da sta vsak osvojila po eno veliko tekmovanje in da sta za najboljše predstave na Mastersih potrebovala kar nekaj časa. Vendar to ni redko; spoznavanje igrišča je dolg postopek za vse, ki niso Fuzzy Zoeller. Slednji namreč še vedno ostaja edini  zmagovalec, ki je turnir osvojil na svojem prvem nastopu (1979).

“Mislim, da sem potreboval nekaj časa, da se otresem pritiska, možno, da je kriva trema na igrišču Augusta National,” je dejal Thomas, čigar lanski rezultat T12 je bil prvi, ki ga je dosegel s svojim razvitim potencialom. “… nekako se vrnem v tisti (prvi) krog in si rečem stari, se spomniš, da si dosegel šest “birdijev”, ko si bil le bruc na fakulteti. Uspe ti lahko tudi na petem nastopu. ” Čeprav bo ta konec tedna za Thomasa predstavljal drugačno vrsto napora, so morda podobnosti z njegovim prvim nastopom prisotne. Bil je februar 2012, nedaleč od novembra na koledarju golfa, igrišče je bilo mokro in zahtevno, Thomas pa je resnično želel dobro igrati. Na koncu je svojim šestim “birdijem” dodal še nekaj napak in končal izenačen. Bil je nizko rangiran v skupini zato je bil še posebej navdušen nad tem, da je premagal Knoxa, ki ga imenuje gospod kar Jeff, saj kot pravi “raztrga to mesto.”

Kljub temu se prvi uspehi niso zgodili takoj, ko si je prislužil to tako zaželeno povabilo na Masters. Načrtoval je vadbene kroge z igralci, kot sta Tiger Woods in Fred Couples in pridno nabiral znanje, vendar je leta 2016 kot novinec končal na T39 , nato pa T22 in T17 v naslednjih dveh letih. Izboljševal se je, a ne ravno z velikimi koraki. Danes Thomas pravi, da se je moral le naučiti, kje malce popustiti, kje biti agresiven in da mu ni bilo treba storiti ničesar nadčloveškega. Ta dejavnik strahu je moral opustiti.

Njegov kolega Johnson je začel še počasneje. Dosegel je izzid T30 v svojem prvem letu 2009, nato pa se je z dvema T38 v letih 2010 in 2011 poslabšal. Šele ko se je Johnson napotil k novi stopnji natančnosti in izboljšal svoje bližanje, je začel ugotavljati, kako premagati to legendarno igrišče.

Danes prva številka sveta pričakuje, da se bo potegoval za zeleni suknjič. Njegov lanski rezultat T2, takoj za Tigerjem Woodsom, je bil eden od štirih najboljših 10 v zadnjih petih letih. V letu 2017 bi morda imel doseči eno uvrstitev v 10 najboljših, a je zdrsnil po stopnicah in se poškodoval. Številni strokovnjaki so Johnsona tisto leto označili za očitnega favorita pred turnirjem, saj je do začetka trikrat zmagal na TOUR-u, vključno z dvema WGC-jema, in se povzpel na 1. mesto na svetu.

Tako kot približno polovica igralcev, ki v četrtek niso končali prvega kroga, je Johnson svoj petek začel zgodaj, že ob 4:05, nato pa takoj nazaj na zadnjih devet. Na zelenicah se ni najbolje znašel, saj je v drugem krogu bližal kar 32x, na par-5 15. pa je nastrejlal tudii “bugija”. Sicer pa je po njegovih besedah ​​večinoma zadovoljen, zlasti z dvema dvojkama na zahtevni 12. luknji.

“Dolg dan je bil,” je dejal, ko so ga prosili, da izbere svoj najljubši petkov udarec. »Mislim, všeč sta mi oba strela, ki sem ju danes izvedel na 12. jamici. Obakrat sem dosegel “birdija”. To vzamem kateri koli dan v tednu. “

Zdaj sta prva dva Američana izenačena na vrhu. Tudi to bosta izbrala kateri koli dan v tednu.