BENEŠKA, ITALIJANSKA IN SVETOVNA ODLIČNOST

Fondaco dei Tedeschi, prva vodilna trgovina skupine DFS v Evropi, ki se ji je pred kratkim pridružila poslovalnica Samaritaine v Parizu, se nahaja v fascinantni in starodavni stavbi, le nekaj korakov od mostu Rialto, zgodovinski Fontego dei Tedeschi, simbolu trgovinskih odnosov med Vzhodom in Zahodom od trinajstega stoletja.

Odličen izbor izdelkov vrhunske kakovosti, izbranih med najbolj reprezentativnimi predstavniki Made in Italy in mednarodnimi blagovnimi znamkami, je od leta 2016 v Fondaco dei Tedeschi na voljo na 7000 kvadratnih metrih maloprodajnih površin. Moda in dodatki, ure in nakit, kozmetika in dišave, vrhunska izdelava, predmeti za oblikovanje doma in odlična hrana najdejo svoj prostor v štirih nadstropjih stavbe s pogledom na široko in svetlo dvorišče. A do bistva še nismo prišli – nakupovalna izkušnja v Fondacu je posebna zaradi obilice edinstvenih priložnosti in izkušenj, ki zajemajo osebne pomočnike in svetovalce, brezplačno dostavo nakupov v hotel ali na dom ter dostop do spektakularne panoramske terase in ekskluzivnega salona Prestige. Za ljubitelje zgodovine in arhitekture so organizirani tudi vodeni ogledi, ki pomagajo odkriti skrivnosti te čudovite stavbe. Zgodovinski Fontego dei Tedeschi je bil sicer po zaslugi izjemne prenove studia OMA, ki ga je vodil priznani arhitekt Rem Koolhaas, vrnjen v prvotno funkcijo stičišča kultur in trgovine – kot zanimivost, stavba iz leta 1222 je bila prvotno sedež nemških trgovcev v mestu.

Pritličje stavbe je posvečeno beneški in nacionalni odličnosti, poleg tega pa gosti monobrand butike Gucci, Bulgari, Bottega Veneta, Cartier in konceptualno trgovino, posvečeno oblikovanju, kreativen in nepričakovan prostor, ki ponuja bogato izbiro muranskega stekla, izbor inovativnih beneških rokodelskih izdelkov ter širok in dinamičen nabor drugi trendovskih predmetov, tako Made in Italy kot mednarodnih. Izbor lokalnih kulinaričnih specialitet je na voljo na ‘Corte’, tržnici Fondaco, gastronomske izkušnje pa se nadaljujejo s kavarno in restavracijo AMO by Alajmo, ki ponuja jedilnik, pod katerega se je podpisal slavni kuhar Massimiliano Alajmo. Ta na sodoben in zdrav način interpretirajo nekatere tradicionalne klasične jedi v atmosferi, oplemeniteni s pohištvom Philippa Starcka.

Prvo nadstropje, ki je dostopno preko ikoničnih rdečih tekočih stopnic, ki jih je oblikoval Rem Koolhaas, gosti žensko modo, nakit in dodatke znamk, kot so Celine, Fendi, Max Mara, Yves Saint Laurent, Lowe, Stella McCartney, Isabel Marant, Jacquemus, Alexander McQueen, Chaumet, Tiffany & Co, Roberto Coin. Drugo nadstropje obsega edini prostor v mestu, ki je v celoti namenjen luksuznim ročnim uram več znamk, z edinstvenim izborom, ki zajema znamke Vacheron & Constantin, Hublot, Omega, Jaquet Droz, Jaeger-LeCoultre in Panerai. V istem nadstropju je na voljo tudi asortiman moške mode in dodatkov znamk, kot so Burberry, Versace, Salvatore Ferragamo, Moncler, Ermenegildo Zegna ter Rimowa. Nadstropje višje najdemo salon namenjen ženski obutvi, edinstven prostor tako po kakovosti kot ponudbi. Znamke vključujejo Jimmy Choo, Louboutin, Bottega Veneta, Gucci, Alexander McQueen, Manolo Blahnik ter Adidas Originals. Območje neposredno nasproti tega prostora je namenjeno kozmetiki in lepoti, prepojeno s široko ponudbo mednarodnih in italijanskih blagovnih znamk Acqua di Parma, Dior, Guerlain, LeLabo, Estée Lauder, Lancôme in Valmont. Četrto in zadnje nadstropje gosti prireditveni paviljon s širokim strešnim oknom, skozi katerega velikodušno pronica naravna svetloba. Prostor gosti umetniške razstave in bogat koledar kulturnih pobud v sodelovanju z nekaterimi najbolj reprezentativnimi institucijami beneške kulturne panorame. Od tu lahko ljudje dostopajo do najbolj razburljive panoramske terase v Benetkah, z neprekosljivim pogledom na celotno mesto in njegove najbolj reprezentativne točke.

Poleg tega Fondaco dei Tedeschi ponuja tudi pester koledar dogodkov in razstav v paviljonu v četrtem nadstropju, ki pogosto pritegnejo zvesto in številno občinstvo. Predstavitve knjig, koncerti, performansi in pogovori namreč privabljajo vse številnejšo in navdušeno publiko Benečanov in popotnikov z vsega sveta. Fabrizio Plessi, Loris Cecchini, Barnaba Fornasetti in Maarten Baas, to so imena, ki so bila s svojimi instalacijami že protagonisti Fondacovih umetniških dogodkov.