AVANTGARDNA MOJSTROVINA IN ZBIRATELJSKE OMEJENE IZDAJE

Arsham je v transcendentalnem umetniškem poklonu dediščini hiše ustvaril avantgardno mojstrovino in 85 zbirateljskih omejenih izdaj, ki bodo spremljale Moët & Chandonovo predstavitev večplastnega novega cuvéeja Collection Impériale Création No. 1, ki uteleša Maisonovo vizijo Haute Oenologie. V želji po zbliževanju umetnosti in umetniškega vinarstva je Moët & Chandon povabil vizionarja Daniela Arshama, da bistvo ideje kletarja Benoîta Goueza o Haute Oenologie – utelešene v kolekciji Collection Impériale Création No. 1 – prevede v mojstrovino. Arsham, eden izmed najvidnejših umetnikov svoje generacije, ki ga imenujejo arheolog prihodnosti, v svoje sodobne stvaritve vpleta bistvo časa in v različnih materialih brezhibno povezuje področja preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Arshamova izjemna umetniška spretnost se harmonično združuje z obrtjo izdelovanja šampanjca, ki je neločljivo povezana s pojmom časa, od žetve do počasnega zorenja šampanjca v kleti. Njegov talent je bil še posebej prilagojen novi kolekciji Moët & Chandon Collection Impériale Création No.1, časovno-enološki stvaritvi, ki je plod stoletnega savoir-vin hiše in je sestavljena kot skupek sedmih izjemnih letnikov iz različnih let in starana v različnih okoljih, da se poudarijo njihove individualne lastnosti. Zato je Arshamov estetski pristop našel posebno primerno sinergijo s hišnim strokovnim znanjem o izdelavi šampanjca, ki je po naravi občutljivo na čas. Med spomladanskim obiskom Epernaya je Arsham v družbi Benoîta Goueza raziskoval posestvo Moët & Chandon. Medtem ko so naravne lepote vinogradov in zgodovinska zapuščina, ohranjena v stoletnih kleteh hiše, na umetnika pustile neizbrisen vtis, je njegovo radovednost vzbudil velik vitraž Félixa Gaudina, ki krasi vhod v klet že od konca devetdesetih let 19. stoletja. Osrednji lik z naslovom “La Renommée” je alegorični prikaz svetovnega ugleda in uspeha Moët & Chandon, ki prikazuje povezavo med obiljem hiše in njenimi dosežki s prikazom njenih bogatih vinogradov in mojstrstva njenih vinarjev. Arsham je na podlagi elementov iz svojega ogleda posestva Moët & Chandon, ki mu je na široko odprl oči, in vitražev, ustvaril monumentalno, kiparsko, stensko umetniško delo. Plitev relief, ki z ubeseditvijo bistva zapuščine hiše v avantgardni mojstrovini spleta sodobno pripoved. Dve osrednji likinji graciozno dvigujeta ploščo z napisom “1743”, letnico, ko je Claude Moët ustanovil hišo, ženski mitološki lik – grško božanstvo “Feme”, poosebljenje slave in ugleda, veselo trobi na trobento, ki daleč naokoli oznanja sloves hiše. Arhitekturno pročelje Château de Saran spominja na družinsko sago hiše z razprostranjenimi vinogradi, ki segajo do obzorja, predstavljajo bogastvo naravne posesti hiše, -lesen vinski sod- prikimavanje hrastovim sodom, ki se uporabljajo za staranje nekaterih letnikov, zbranih v tem cuvée d’exception – pa je poklon enološkemu strokovnemu znanju in cesarski povezanosti, ki odlikuje hišo.

Ob spominu na kredna tla regije Šampanije, ki krasijo kleti Moët & Chandon, je Arsham kot medij za svojo stvaritev izbral belo lito smolo. Subtilni sledovi vidne erozije božajo to mojstrovino in z Arshamovimi značilnimi potezami, ki umetnini vdahnejo skrivnostno in brezčasno kakovost, vlijejo občutek minevanja časa. Arshamov relief, ki meri 3 metre v dolžino in 1,3 metra v višino, bo imel svoje pravo mesto v Galerie Impériale kot stalnica v kleteh Moët & Chandon. Ta mojstrovina, ki bo postala sestavni del zapuščine hiše, bo obiskovalce očarala s svojo brezčasno sodobnostjo, ki se harmonično spogleduje s starodavnimi zidovi, ki jo obdajajo. Arsham je po navdihu svojega reliefa oblikoval 85 steklenic omejene izdaje, izjemne tridimenzionalne časovne kapsule, ki služijo kot embalaža za Collection Impériale Création No. 1. Ti izvrstni predmeti, ki jih je oblikoval umetnik, presegajo svoj utilitarni namen kot zbirateljski predmeti, ki bodo ostali še dolgo po tem, ko bo šampanjec, ki ga hranijo, okusen, in bodo očarali zahtevne lastnike še vrsto let. Arshamov umetniški proces je presenetljivo vzporeden z mojstrskim mešanjem in staranjem letnikov Benoîta Goueza. Tako kot je mojster kleti spretno združil šampanjce iz različnih letnikov in ustvaril izjemno kolekcijo Collection Impériale Création No. 1, je Arsham s skrbno izbranimi elementi iz vesolja Moët & Chandon kreativno sestavil svoje umetniško delo. Ta harmonična sinergija je dokaz pristnega sodelovanja med umetnikom in hišo ter pristnosti njunega partnerstva pri praznovanju Maisonove brezčasne dediščine. Daniel Arsham je priznal, da je pri ustvarjanju zbirke Collection Impériale Création No. 1 mojster kleti z občutljivim prepletanjem letnikov odražal njegovo lastno kiparsko kompozicijo. ” Ob pokušanju Collection Impériale Création No. 1 sem spoznal, kako niansiran je postopek priprave šampanjca in kako je plastenje različnih letnikov in trgatev podobno umetnosti komponiranja skulpture. Delo Benoîta Goueza pri izbiri, staranju in mešanju letnikov je podobno mojemu delu, tako da mi ta projekt predstavlja resnično in organsko sodelovanje s kletarjem Moët & Chandon,” o ustvarjanju in sodelovanju pravi umetnik Daniel Arsham.