ARHITEKTURNO ČUDO DUBAJA

Hotel, ki odraža preteklost in prihodnost emirata ter njegovo drzno ambicijo, da postane eno od kulturno najbolj raznolikih in dinamičnih mest na svetu. Hotel z vsemi apartmaji ni le izziv za norme hotelskega oblikovanja, temveč je tudi na novo opredelil pomen luksuznega gostoljubja v Dubaju in po vsem svetu. Burj Al Arab Jumeirah je postal ena najbolj fotografiranih nadgradenj na svetu in dragulj v dubajski kroni. V Burj Al Arab Jumeirah je vse mogoče. Osebje presega pričakovano, da bi za goste ustvarilo resnično nepozabna in individualna doživetja. Za stene in tla hotela je uporabljenih več kot 30 vrst marmorja statuario na kar 24.000 kvadratnih metrov. Gre za isti marmor, ki ga je italijanski umetnik Michelangelo uporabil za izdelavo številnih svojih najbolj znanih skulptur, vključno s kipom moške lepote “David”.  V hotelu se nahaja največji kristalni strop Swarovski na svetu, ki ga krasi 21.000 kristalov, ki predstavljajo mlečno cesto. Ekipa do šestih cvetličarjev potrebuje približno osem ur, da ustvari aranžmaje v avli, pri čemer uporabljajo cvetje, poslano iz Nizozemske ali Nizozemske, Kenije, Južne Afrike in Tajske. V apartmajih je vedno sveže cvetje, tudi ob zelo redkih priložnostih, ko v njih ni gostov. Ekipa cvetličarjev si prizadeva, da bi v cvetlične razstave v apartmaju vključila najljubše rože gosta in pred njegovim prihodom ustvarila aranžmaje po meri. Odejice Eiderdown v sobah so med najbolj ekskluzivnimi na svetu. V Burj Al Arab Jumeirah se uporabljajo najboljše in najredkejše od vseh, ki obstajajo. Puh se pridobiva iz zapuščenih gnezd rac galebov na Islandiji. Iz enega gnezda je mogoče pridobiti 15-20 g perja, vsako leto pa je dovoljeno nabrati le 2 000 kg, zato so odeje tako zelo cenjene. Mühldorfer, nemški proizvajalec odej in vzglavnikov, je pripravil ponudbo hotelske posteljnine in vzglavnikov s podpisom. Ponudba je bila ustvarjena z mislijo na lokalne stranke, od ultra lahkih puhovih odej do poživljajočih vzglavnikov iz premium puha. Gostom je na voljo devet vrst vzglavnikov iz obsežnega menija, ki je bil oblikovan tako, da vsakemu gostu omogoča blažen spanec. Pri podjetju Drouault njihova izbira posteljnine prepleta razkošje in udobje v vsaki niti. Elegantno izdelana posteljnina vas obda s prefinjenim razkošjem, vsak šiv pa odraža njihovo zavezanost izvrstnemu počitku. Oblikovanje stavbe mogočnega jadra, ki je leta 2020 praznovala 20. Obletnico, je navdihnil in podpisal Njegova visokost šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum. Naloga je bila ustvariti arhitekturno čudo in novo znamenitost, ki bi vsebovala dediščino in prizadevanja Dubaja.

Tom Wright iz podjetja WS Atkins je bil idejni arhitekt za Burj Al Arab Jumeirah. Njegova naloga je bila ustvariti prelomno nadgradnjo, ki naj bi odražala dediščino in tradicijo Dubaja in Arabije. Pogumna izbira barv, tkanin, materialov in zaključnih obdelav, ki določajo notranjost Burj Al Arab Jumeirah, je črpala navdih iz štirih elementov, ognja, vode, zemlje in zraka, ter emiratske puščave, arabskih in mednarodnih motivov. Hotel Burj Al Arab Jumeirah, ki je oblikovan tako, da spominja na razpotegnjeno arabsko jadro dhow, je najvišji hotel z vsemi apartmaji na svetu. Hotel je zgrajen na umetnem otoku in se razprostira na površini 111.484 kvadratnih metrov ter je podprt z 250 temeljnimi piloti, zabiti 45 metrov v morsko dno. Pri gradnji hotela, katerega revolucionarno zasnovo in osupljivo silhueto je mogoče videti iz celega mesta, je bilo uporabljenih neverjetnih 70.000 kubičnih metrov betona in več kot 9.000 ton jekla. Gradnja hotela Burj Al Arab Jumeirah se je začela leta 1994, pri njej pa je sodelovalo 3.000 podjetij in izvajalcev, 250 projektantov iz Združenega kraljestva, ZDA in Dubaja ter 3.500 delavcev na gradbišču v vsakem trenutku. Dve leti je trajala rekultivacija otoka v Arabskem zalivu, nadaljnja tri leta pa gradnja veličastne znamenitosti, ki je osrednja točka obsežne dubajske obale. Burj Al Arab Jumeirah je ikona Dubaja, ki je po vsem svetu prepoznavna poleg svetovno znanih stavb, kot sta Eifflov stolp in Sydneyjska opera. Burj Al Arab Jumeirah se ponaša z resnično osupljivim okoljem. Stoji na umetnem otoku, ki je oddaljen 280 m od obale, s kopnim pa ga povezuje vitek, nežno ukrivljen most. Zunanjost jadra v obliki dhow je prvič, da je bil v takšni obliki in obsegu vertikalno uporabljen s teflonsko prevleko prevlečen tkan zaslon iz steklenih vlaken. Jadro, ki je za oblikovalsko ekipo predstavljalo velik tehnični izziv, je podnevi bleščeče belo, ponoči pa se spremeni v barvni spekter.

Znameniti hotel Burj Al Arab Jumeirah ima pristajalno ploščad za helikopterje, ki je na višini 212 m nad morjem. Vodnjak Ellipse Fountain, privlačna zunanja ognjena in vodna funkcija na vhodu v hotel, združuje 20.000 litrov vode z izbruhi ognja, kar ustvarja osupljiv vizualni prikaz. Vsak od štirih samostojnih stebrov pred hotelom poganja ognjene krogle v zrak. Spektakel je ustvarjen s sproščanjem nadzorovane količine nestrupenega plina propana. Znana kitajska notranja oblikovalka Khuan Chew iz podjetja KCA International je avtorica značilnih notranjih prostorov hotela Burj Al Arab Jumeirah. Chew je navdih črpala iz znamenitosti in kulture Arabije ter dopolnila impresivne palatijske razsežnosti hotela z mešanjem živahne barvne palete z izvrstnimi materiali in izvirnimi oblikovalskimi elementi. Chew je veličino hotela Burj Al Arab Jumeirah inteligentno povezala s svojim individualnim pristopom k oblikovanju notranjosti. Za notranjost hotela Burj Al Arab Jumeirah so bili izbrani najboljši in najbolj ekskluzivni materiali in izdelki, vključno s 1.790 kvadratnimi metri 24-karatnega zlata, 28.000 svetlobnimi telesi, 24.000 kvadratnimi metri marmorja statuario iz Italije, po meri izdelanimi preprogami in preprogami iz Južne Afrike in Indije, lesenimi vrati po meri iz Dubaja ter bleščečimi lestenci iz Združenega kraljestva in Evrope. Slap, ki se nahaja med tekočimi stopnicami, ki vodijo iz spodnjega preddverja do Sahn Eddar, in zgornjega preddverja, združuje fino razpršeno vodo z optičnimi vlakni in ustvarja edinstven kalejdoskopski učinek. Voda in megla se elegantno spuščata v koreografiranem gibanju in preskakujeta skozi barvito razstavo stopnic, napolnjenih s steklenimi kamni. Ste se že odločili, da boste prihodnji golfski oddih preživeli v Dubaju? Številna golfska igrišča so v neposredni bližini, pravtako kot mnoge nenavadne dogodivščine za vas ali za celotno družino. A ne pozabite, le eno je razpoznavno edinstveno dubajsko jadro, Burj Al Arab Jumeirah.